Orezul alb creste riscul de diabet

Autor: Anca Serghescu

Marti, 15 Iunie 2010, ora 11:03

3077 citiri

Inlocuirea orezului alb cu cel brun si painea din faina integrala reduce riscul de diabet cu o treime, spun expertii americani.

Orezul alb, cu un indice glicemic mai mare decat cel brun, face ca nivelul zaharului din sange sa urce brusc, sustin cercetatorii de la Harvard, intr-un raport publicat de Arhivele Medicinei Interne.

Prin comparatie, orezul brun si alte alimente din cereale integrale sunt o optiune mai sanatosa, pentru ca elibereaza glucoza gradual, relateaza BBC.

Un studiu anterior realizat pe 200.000 de americani a aratat ca orezul alb se afla in stransa legatura cu diabetul de tip 2, o portie de 150 de grame pe saptamana crescand predispozitia la aceasta boala cu 17%.

In ceea ce priveste orezul brun, s-a aratat ca persoanele care consuma macar doua portii pe saptamana isi micsoreaza riscul de a se imbolnavi de diabet de tip 2 cu 11%. Astfel, inlocuind doar 50 de grame de orez al cu cel brun, in aceeasi cantitate, se reduce riscul de imbolnavire cu 16%, au calculat cercetatorii.

Inlocuind tot orezul alb cu cel brun si cereale integrale, inclusiv paste si paine din faina integrala, riscul de diabet de tip 2 se diminueaza cu mai mult de o treime.

Acest tip de diabet poate fi prevenit ducand o viata activa, cu o dieta echilibrata, saraca in grasimi, sare si zahar, dar bogata in fructe si legume.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu