Riscul de spitalizare al variantei Omicron este de circa o treime faţă de Delta, potrivit unei analize britanice

Autor: Alina Toma

Vineri, 31 Decembrie 2021, ora 17:27

3568 citiri

Riscul ca o persoană să ajungă în spital după ce s-a infectat cu tulpina Omicron este de 1/3 față de infecția cu Delta. FOTO: Pixabay.com

Riscul spitalizării în urma infecției cu varianta Omicron este de circa o treime faţă de varianta Delta, potrivit unei analize britanice a peste un milion de cazuri de ambele tipuri în ultimele săptămâni. Tot specialiștii atenționează, însă, că este prea devreme pentru a trage o concluzie definitivă privind severitatea bolii.

Datele, publicate de Agenţia pentru siguranţă sanitară din Regatul Unit (UKHSA), mai arată şi că vaccinurile pot funcţiona bine împotriva variantei Omicron, cu o a treia doză de vaccin asociată cu un risc redus cu 81% de spitalizare, comparativ cu indivizii nevaccinaţi cu doza booster.

„Ultimul set de analize confirmă semnele încurajatoare pe care le-am văzut deja”, a declarat Susan Hopkins, consilier medical şef în cadrul UKHSA.

„Totuşi, este în continuare prea devreme pentru a trage o concluzie definitivă privind severitatea bolii în caz de spitalizare, iar transmisibilitatea crescută a Omicron şi numărul în creştere de cazuri în rândul populaţiei de peste 60 de ani din Anglia înseamnă că rămâne foarte probabil să existe o presiune semnificativă asupra sistemului naţional de sănătate în următoarele săptămâni”, a mai afirmat ea.

Vaccinul Johnson & Johnson, eficienţă de 85% împotriva variantei omicron în Africa de Sud

Vaccinarea cu vaccinul împotriva covid-19 care se administrează într-o singură doză al laboratorului farmaceutic american Johnson & Johnson şi cu un ”booster” J&J are o eficienţă de 85% împotriva cazurilor grave de covid-19 în Africa de Sud, unde varianta omicron a SARS-CoV-2 este ultradominantă, arată un studiu examinat de colegi şi publicat joi, relatează AFP.

”Eficienţa vaccinului împotriva spitalizărilor creşte după administrarea dozei «booster»” şi atinge 85% la una-două luni după ”booster”, potrivit unui studiu publicat pe site-ul de prepublicate medRxiv.

Acest studiu, efectuat de Consiliul Sud-African de Cecerate Medicală (SAMRC), a fost realizat asupra unor membri ai personalului medical, de la 15 noiembrie, la 20 decembrie.

Aproape o jumătate de milion de membri ai personalului din sănătate sud-african a fost vaccinată cu J&J în cadrul studiilor clinice.

Varianta omicron, care prezintă un nunmăr exponenţial de mare de mutaţii, se află la originea aproape tuturor cazurilor noi de covid-19 în Africa de Sud, unde a fost descoperit0 ăîn noiembrie.

Noua variantă este extrem de contagioasă, iar rezistenţa acesteia faţă de vaccinuri este una dintre principalele îngrijorări.

”Eficienţa vaccinului anticovid Johnson & Johnson rămâne puternică şi stabilă în timp, inclusiv împotriva unor variante aflate în circulaţie ca omicron şi delta”, a confirmat laboratorul american farmaceutic într-un comunicat, după ce a văzut studiul.

Africa de Sud, în mod oficial cea mai afectată ţară de covid-19 în Africa, înregistrează peste 3,4 milioane de cazuri şi 90.000 de morţi din cauza covid-19.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: AGERPRES

Adauga comentariu