Riscul de spitalizare al variantei Omicron este de circa o treime faţă de Delta, potrivit unei analize britanice

Vineri, 31 Decembrie 2021, ora 17:27
3568 citiri
Riscul de spitalizare al variantei Omicron este de circa o treime faţă de Delta, potrivit unei analize britanice
Riscul ca o persoană să ajungă în spital după ce s-a infectat cu tulpina Omicron este de 1/3 față de infecția cu Delta. FOTO: Pixabay.com

Riscul spitalizării în urma infecției cu varianta Omicron este de circa o treime faţă de varianta Delta, potrivit unei analize britanice a peste un milion de cazuri de ambele tipuri în ultimele săptămâni. Tot specialiștii atenționează, însă, că este prea devreme pentru a trage o concluzie definitivă privind severitatea bolii.

Datele, publicate de Agenţia pentru siguranţă sanitară din Regatul Unit (UKHSA), mai arată şi că vaccinurile pot funcţiona bine împotriva variantei Omicron, cu o a treia doză de vaccin asociată cu un risc redus cu 81% de spitalizare, comparativ cu indivizii nevaccinaţi cu doza booster.

„Ultimul set de analize confirmă semnele încurajatoare pe care le-am văzut deja”, a declarat Susan Hopkins, consilier medical şef în cadrul UKHSA.

„Totuşi, este în continuare prea devreme pentru a trage o concluzie definitivă privind severitatea bolii în caz de spitalizare, iar transmisibilitatea crescută a Omicron şi numărul în creştere de cazuri în rândul populaţiei de peste 60 de ani din Anglia înseamnă că rămâne foarte probabil să existe o presiune semnificativă asupra sistemului naţional de sănătate în următoarele săptămâni”, a mai afirmat ea.

Vaccinul Johnson & Johnson, eficienţă de 85% împotriva variantei omicron în Africa de Sud

Vaccinarea cu vaccinul împotriva covid-19 care se administrează într-o singură doză al laboratorului farmaceutic american Johnson & Johnson şi cu un ”booster” J&J are o eficienţă de 85% împotriva cazurilor grave de covid-19 în Africa de Sud, unde varianta omicron a SARS-CoV-2 este ultradominantă, arată un studiu examinat de colegi şi publicat joi, relatează AFP.

”Eficienţa vaccinului împotriva spitalizărilor creşte după administrarea dozei «booster»” şi atinge 85% la una-două luni după ”booster”, potrivit unui studiu publicat pe site-ul de prepublicate medRxiv.

Acest studiu, efectuat de Consiliul Sud-African de Cecerate Medicală (SAMRC), a fost realizat asupra unor membri ai personalului medical, de la 15 noiembrie, la 20 decembrie.

Aproape o jumătate de milion de membri ai personalului din sănătate sud-african a fost vaccinată cu J&J în cadrul studiilor clinice.

Varianta omicron, care prezintă un nunmăr exponenţial de mare de mutaţii, se află la originea aproape tuturor cazurilor noi de covid-19 în Africa de Sud, unde a fost descoperit0 ăîn noiembrie.

Noua variantă este extrem de contagioasă, iar rezistenţa acesteia faţă de vaccinuri este una dintre principalele îngrijorări.

”Eficienţa vaccinului anticovid Johnson & Johnson rămâne puternică şi stabilă în timp, inclusiv împotriva unor variante aflate în circulaţie ca omicron şi delta”, a confirmat laboratorul american farmaceutic într-un comunicat, după ce a văzut studiul.

Africa de Sud, în mod oficial cea mai afectată ţară de covid-19 în Africa, înregistrează peste 3,4 milioane de cazuri şi 90.000 de morţi din cauza covid-19.

Bătrâna care a vrut să salveze un arici găsit pe marginea drumului. Ce a descoperit când a mers cu el la veterinar FOTO
Bătrâna care a vrut să salveze un arici găsit pe marginea drumului. Ce a descoperit când a mers cu el la veterinar FOTO
O femeie din Marea Britanie s-a dus la un spital pentru animale sălbatice, susținând că a găsit un arici pe marginea unui drum și l-a luat acasă, unde s-a ocupat de îngrijirea lui peste...
Primele 10 tone de ajutoare umanitare parașutate de forțele aeriene regale britanice în Fâșia Gaza
Primele 10 tone de ajutoare umanitare parașutate de forțele aeriene regale britanice în Fâșia Gaza
Forţele aeriene regale britanice au paraşutat luni peste 10 tone de ajutoare - inclusiv apă, orez, ulei de gătit, făină, conserve şi lapte praf pentru copii - către palestinienii din Gaza,...
#tulpina omicron, #tulpina delta, #spitalizare omicron, #Marea Britanie, #studiu covid , #Tulpina Omicron