Rețeaua taberelor rusești de reeducare a copiilor răpiți din Ucraina: "Amploarea acestei orori este dincolo de imaginație"

Autor: Alina Toma

Joi, 16 Februarie 2023, ora 14:06

5512 citiri

Femeie din Rusia care cel mai probabil a obținut drept de adopție al unui copil ucrainean răpit în timpul invaziei FOTO Hepta

Guvernul federal al Rusiei a mutat în mod sistematic cel puțin 6.000 de copii din Ucraina într-o rețea de instituții de reeducare și adopție din Crimeea ocupată și din Rusia continentală.

Laboratorul de cercetare umanitară (HRL) al Școlii de Sănătate Publică Yale a identificat, la capătul unei investigații ample publicate pe 14 februarie, 43 de unități implicate în deținerea copiilor din Ucraina de la invazia Rusiei din 24 februarie 2022 a Ucrainei.

Majoritatea sunt tabere de agrement obișnuite în care copiii sunt duși pentru vacanțe, aparent. Altele sunt centre folosite pentru a copiii care urmează să fie dați în plasament sau spre adopție în Rusia. Descoperirile făcute în cursul investigației indică faptul că majoritatea taberelor s-au angajat în eforturi de reeducare pro-Rusia, iar unele centre au oferit copiilor pregătire militară sau au împiedicat întoarcerea copiilor la părinții lor în Ucraina.

Investigația a adunat imagini satelitare ale centrelor în care sunt ținuți copiii ucraineni, precum și figuri ale principalilor "actori" ruși responsabili cu programul de reeducare.

Informațiile-cheie din raport:

Zamid Chalaev (centru), unul dintre adjuncții liderului cecen Ramzan Kadîrov, apare în imaginile obținute de Yale din centrele de reeducare ale copiilor ucraineni

„Așa-numita "reeducare" este o tentativă foarte clară și sistematică de a șterge din memoria copiilor istoria și cultura lor și, în cazuri foarte clare documentate, chiar importanța istorică și limba Ucrainei”, arată un cercetător de la Yale implicat în investigație.

Oleksandr Mykhed, un cunoscut scriitor ucrainean care a mediatizat această investigație spune că "amploarea acestei orori este dincolo de imaginație".

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (28)