Rețeaua taberelor rusești de reeducare a copiilor răpiți din Ucraina: "Amploarea acestei orori este dincolo de imaginație"

Joi, 16 Februarie 2023, ora 14:06
5500 citiri
Rețeaua taberelor rusești de reeducare a copiilor răpiți din Ucraina: "Amploarea acestei orori este dincolo de imaginație"
Femeie din Rusia care cel mai probabil a obținut drept de adopție al unui copil ucrainean răpit în timpul invaziei FOTO Hepta

Guvernul federal al Rusiei a mutat în mod sistematic cel puțin 6.000 de copii din Ucraina într-o rețea de instituții de reeducare și adopție din Crimeea ocupată și din Rusia continentală.

Laboratorul de cercetare umanitară (HRL) al Școlii de Sănătate Publică Yale a identificat, la capătul unei investigații ample publicate pe 14 februarie, 43 de unități implicate în deținerea copiilor din Ucraina de la invazia Rusiei din 24 februarie 2022 a Ucrainei.

Majoritatea sunt tabere de agrement obișnuite în care copiii sunt duși pentru vacanțe, aparent. Altele sunt centre folosite pentru a copiii care urmează să fie dați în plasament sau spre adopție în Rusia. Descoperirile făcute în cursul investigației indică faptul că majoritatea taberelor s-au angajat în eforturi de reeducare pro-Rusia, iar unele centre au oferit copiilor pregătire militară sau au împiedicat întoarcerea copiilor la părinții lor în Ucraina.

Investigația a adunat imagini satelitare ale centrelor în care sunt ținuți copiii ucraineni, precum și figuri ale principalilor "actori" ruși responsabili cu programul de reeducare.

Informațiile-cheie din raport:

  • Peste 6.000 de copii ucraineni aflați în custodia Rusiei: Yale HRL a strâns informații despre cel puțin 6.000 de copii din Ucraina, cu vârste cuprinse între patru luni și 17 ani, care sunt ținuți în tabere și alte instituții după invazia pe scară largă a Ucrainei, din 24 februarie 2022. Sosiri în aceste facilități au început în februarie 2022; cele mai recente transferuri au avut loc în ianuarie 2023. Numărul total de copii nu este cunoscut și este probabil semnificativ mai mare de 6.000.
  • Cel puțin 43 de centre în rețea: Rețeaua cuprinde cel puțin 43 de facilități identificate de Yale HRL, dintre care 41 sunt tabere de vară preexistente în Crimeea și Rusia. Dintre tabere, 12 sunt grupate în jurul Mării Negre, 7 sunt în Crimeea ocupată și 10 sunt grupate în jurul orașelor Moscova, Kazan și Ekaterinburg. 11 dintre lagăre sunt situate la peste 750 de kilometri de granița Ucrainei cu Rusia, inclusiv două tabere în Siberia și una în Orientul Îndepărtat al Rusiei. Numărul exact de facilități este probabil semnificativ mai mare decât cele 43 identificate în acest raport. Yale HRL a identificat două facilități asociate cu deportarea orfanilor: un spital de psihiatrie și un centru de familie.
  • Rețeaua de tabere se întinde de la Crimeea ocupată până la coasta de est a Rusiei: cea mai îndepărtată tabără pe care o identifică această investigație este în regiunea Magadan, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, lângă Oceanul Pacific, la aproximativ 6.300 de kilometri de granița Ucrainei cu Federația Rusă. Tabăra din Magadan este de aproximativ trei ori mai aproape de Statele Unite decât de granița cu Ucraina.
  • Scopul principal al taberelor pare să fie reeducarea politică: cel puțin 32 (78%) dintre taberele identificate de Yale HRL par implicate în eforturi sistematice de reeducare care expun copiii din Ucraina la activități academice, culturale, patriotice, centrate pe Rusia și/sau educație militară. Mai multe tabere aprobate de Federația Rusă sunt promovate ca „programe de integrare”, cu scopul aparent de a integra copiii din Ucraina în viziunea guvernului rus asupra culturii naționale, istoriei și societății.
  • Copiii din două dintre tabere, în plasament la familii din Rusia: Yale HRL a identificat cel puțin două tabere care găzduiau copii presupuși a fi orfani care ulterior au fost plasați în familii din Rusia. S-a raportat că 20 de copii din aceste tabere au fost plasați în familii din regiunea Moscova și înscriși în școlile locale de acolo.
  • Consimțământul este obținut sub constrângere și încălcat în mod regulat: consimțământul adunat de la părinți pentru ca al lor copil să participe la o tabără a inclus semnarea împuternicirii în unele cazuri, inclusiv către un agent fără nume. Alți părinți susțin că au fost încălcate elementele specifice ale consimțământului pe care l-au dat, precum termenul de ședere și procedurile de reîntâlnire. Alți părinți ar fi refuzat să le permită copiilor să meargă în tabere, dar au fost ignorați de organizatorii taberelor. În multe cazuri, capacitatea părinților de a-și da consimțământul poate fi considerată îndoielnică, deoarece condițiile de război și amenințarea implicită din partea forțelor de ocupație reprezintă condiții de constrângere.
  • Întoarcerea copiilor din cel puțin patru tabere a fost suspendată: în aproximativ 10% din taberele identificate de Yale HRL, întoarcerea copiilor în Ucraina ar fi fost suspendată. În două tabere, Artek și Medvezhonok, întoarcerea copiilor a fost suspendată pe termen nelimitat, potrivit părinților. Medvezhonok este una dintre cele mai mari tabere identificate, găzduind la un moment dat cel puțin 300 de copii din Ucraina. Oficialii de acolo le-au spus inițial părinților că ai lor copii se vor întoarce la sfârșitul verii, dar ulterior au anulat data. Sute de copii din Ucraina, din cel puțin alte două tabere, Luchistyi și Orlyonok, au fost sau sunt reținuți după data programată pentru întoarcere; Yale HRL nu a reușit să identifice câți dintre acești copii au fost reuniți cu părinții lor. Părinții au descris, de asemenea, că nu au putut obține informații despre starea copilului lor sau despre locul unde se află după ce întoarcerea lor a fost suspendată. Nu se știe câți dintre copiii Ucrainei îi deține în prezent Rusia și câți au fost eliberați familiilor lor.
  • Sunt implicate toate nivelurile guvernului Rusiei: această operațiune este coordonată la nivel central de guvernul federal al Rusiei și implică fiecare nivel de guvernare. Yale HRL a identificat câteva zeci de personalități federale, regionale și locale direct implicate în operarea și justificarea politică a programului. Activitățile oficialilor presupus implicați în operațiune includ coordonarea logistică (adică, transportul copiilor), strângerea de fonduri, colectarea de provizii, managementul direct al taberelor și promovarea programului în Rusia și zonele ocupate din Ucraina. Cel puțin 12 dintre aceste persoane nu se află pe listele de sancțiuni din SUA și/sau internaționale la momentul prezentului raport.

Zamid Chalaev (centru), unul dintre adjuncții liderului cecen Ramzan Kadîrov, apare în imaginile obținute de Yale din centrele de reeducare ale copiilor ucraineni

„Așa-numita "reeducare" este o tentativă foarte clară și sistematică de a șterge din memoria copiilor istoria și cultura lor și, în cazuri foarte clare documentate, chiar importanța istorică și limba Ucrainei”, arată un cercetător de la Yale implicat în investigație.

Oleksandr Mykhed, un cunoscut scriitor ucrainean care a mediatizat această investigație spune că "amploarea acestei orori este dincolo de imaginație".

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#tabere reeducare copii ucraina, #copii rapiti ucraina , #invazie ucraina