A murit Stanislav Șușkevici, primul președinte al Belarusului după destrămarea URSS. A fost un opozant al lui Lukașenko și Putin

Autor: Teodor Serban

Miercuri, 04 Mai 2022, ora 11:14

2643 citiri

Stanislav Șușkevici avea 87 de ani FOTO Wikipedia

În noaptea de miercuri, 4 mai, Stanislav Șușkevici, politician bielorus care a fost președinte al Radei Supreme între 1991 și 1994 și primul lider al Belarusului independent, a murit la Minsk, la vârsta de 87 de ani.

Acest lucru a fost confirmat pentru Euroradio de soția sa Irina. La sfârșitul lunii aprilie, Șușkevici a fost dus la unitatea de terapie intensivă după ce a suferit de COVID-19. A fost externat în două zile, dar sănătatea politicianului a fost subminată de boală.

Stanislav Șușkevici este fiul scriitorului Stanislav Petrovici Șușkevici. Politicianul a semnat Acordul de la Bialowieza în numele Belarusului, care a lichidat URSS și a creat CSI.

La 26 ianuarie 1994, Șușkevici a fost demis din funcția de președinte al Radei Supreme în urma unei ședințe parlamentare conduse de Alexandru Lukașenko, iar în iunie a aceluiași an a candidat la alegerile prezidențiale, câștigând aproximativ 10% în primul tur. Nu a mai ajuns în turul doi, în care Lukașenko a câștigat.

Politicianul s-a alăturat opoziției și a condus Comunitatea Social Democrată din Belarus (din 1998). În timpul agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei, el a criticat aspru regimul lui Putin.

Anul trecut, nepotul lui Stanislau Șușkevici, Stas Glinnyk, a făcut greva foamei la Varșovia, cerând oficialilor europeni să impună noi sancțiuni regimului lui Lukașenko.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (2)