A murit Stanislav Șușkevici, primul președinte al Belarusului după destrămarea URSS. A fost un opozant al lui Lukașenko și Putin

Miercuri, 04 Mai 2022, ora 11:14 2360 citiri
Stanislav Șușkevici avea 87 de ani FOTO Wikipedia

În noaptea de miercuri, 4 mai, Stanislav Șușkevici, politician bielorus care a fost președinte al Radei Supreme între 1991 și 1994 și primul lider al Belarusului independent, a murit la Minsk, la vârsta de 87 de ani.

Acest lucru a fost confirmat pentru Euroradio de soția sa Irina. La sfârșitul lunii aprilie, Șușkevici a fost dus la unitatea de terapie intensivă după ce a suferit de COVID-19. A fost externat în două zile, dar sănătatea politicianului a fost subminată de boală.

Stanislav Șușkevici este fiul scriitorului Stanislav Petrovici Șușkevici. Politicianul a semnat Acordul de la Bialowieza în numele Belarusului, care a lichidat URSS și a creat CSI.

La 26 ianuarie 1994, Șușkevici a fost demis din funcția de președinte al Radei Supreme în urma unei ședințe parlamentare conduse de Alexandru Lukașenko, iar în iunie a aceluiași an a candidat la alegerile prezidențiale, câștigând aproximativ 10% în primul tur. Nu a mai ajuns în turul doi, în care Lukașenko a câștigat.

Politicianul s-a alăturat opoziției și a condus Comunitatea Social Democrată din Belarus (din 1998). În timpul agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei, el a criticat aspru regimul lui Putin.

Anul trecut, nepotul lui Stanislau Șușkevici, Stas Glinnyk, a făcut greva foamei la Varșovia, cerând oficialilor europeni să impună noi sancțiuni regimului lui Lukașenko.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Ionut175
rank 1
1390 citiri.condoleante.Соболезнования.soboleznovaniya