Președintele Senatului: „Mi se pare absolut imoral să foloseşti tertipuri împotriva moţiunii de cenzură”

Autor: Bogdan Atanasiu

Luni, 06 Septembrie 2021, ora 13:21

2958 citiri

Președintele Senatului, Anca Dragu FOTO Facebook/ Anca Dragu

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, consideră că solicitarea liberalilor referitoare la verificarea semnăturilor pentru moţiunea de cenzură depusă vineri seară reprezintă "tertipuri", fiind "absolut imoral" să le foloseşti pentru împiedicarea unui demers constituţional.

"Sunt tot felul de tertipuri pentru a împiedica un drept de constituţional. Este dreptul parlamentarilor să depună o moţiune de cenzură. Mi se pare absolut imoral să foloseşti aceste tertipuri, să împiedici acest proces constituţional firesc", a afirmat Dragu, luni, înaintea şedinţei Birourilor permanente reunite ale Parlamentului.

Întrebată dacă parlamentarii USR PLUS au fost sunaţi pentru a-şi retrage semnăturile de pe moţiunea de cenzură, Dragu a spus: "Pe mine nu m-a sunat nimeni".

Solicitarea liderului senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, privind verificarea semnăturilor pentru moţiunea de cenzură a fost înregistrată, luni, la Parlament, potrivit vicepreşedintelui Senatului Alina Gorghiu.

"Solicităm Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului ca, anterior prezentării şi comunicării către Guvern a moţiunii de cenzură şi anterior stabilirii unui calendar pentru dezbaterea moţiunii de cenzură, să dispună verificarea prin Birourile permanente ale fiecărei camere a îndeplinirii condiţiilor procedurale stabilite de Constituţie şi de Regulamentul activităţilor comune, pentru exercitarea acesteia de către senatori şi deputaţi", se arată în cerere.

În solicitare se remarcă aspecte de neregularitate cu privire la semnături, respectiv că unele sunt prezentate în fotocopie, unele sunt redate cu ştersături sau corecturi, iar mai multe nu corespund cu semnăturile aceloraşi parlamentari din listele de semnături pentru prezenţa acestora la şedinţele de plen ale fiecărei camere sau la şedinţele comisiilor.

"Din informaţiile publice, unii parlamentari semnatari ai moţiunii nu se aflau în ţară pentru a putea semna moţiunea de cenzură personal, în original", se mai arată în cerere.

În solicitare se afirmă că Birourile permanente reunite nu ar trebui să încuviinţeze prezentarea, comunicarea către Guvern şi dezbaterea unei moţiuni de cenzură care nu întruneşte condiţiile constituţionale şi regulamentare ad validitatem în privinţa numărului minim de semnături ale iniţiatorilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: AGERPRES

Vezi comentariile (2)