Președintele Senatului: „Mi se pare absolut imoral să foloseşti tertipuri împotriva moţiunii de cenzură”

Luni, 06 Septembrie 2021, ora 13:21
2938 citiri
Președintele Senatului: „Mi se pare absolut imoral să foloseşti tertipuri împotriva moţiunii de cenzură”
Președintele Senatului, Anca Dragu FOTO Facebook/ Anca Dragu

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, consideră că solicitarea liberalilor referitoare la verificarea semnăturilor pentru moţiunea de cenzură depusă vineri seară reprezintă "tertipuri", fiind "absolut imoral" să le foloseşti pentru împiedicarea unui demers constituţional.

"Sunt tot felul de tertipuri pentru a împiedica un drept de constituţional. Este dreptul parlamentarilor să depună o moţiune de cenzură. Mi se pare absolut imoral să foloseşti aceste tertipuri, să împiedici acest proces constituţional firesc", a afirmat Dragu, luni, înaintea şedinţei Birourilor permanente reunite ale Parlamentului.

Întrebată dacă parlamentarii USR PLUS au fost sunaţi pentru a-şi retrage semnăturile de pe moţiunea de cenzură, Dragu a spus: "Pe mine nu m-a sunat nimeni".

Solicitarea liderului senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, privind verificarea semnăturilor pentru moţiunea de cenzură a fost înregistrată, luni, la Parlament, potrivit vicepreşedintelui Senatului Alina Gorghiu.

"Solicităm Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului ca, anterior prezentării şi comunicării către Guvern a moţiunii de cenzură şi anterior stabilirii unui calendar pentru dezbaterea moţiunii de cenzură, să dispună verificarea prin Birourile permanente ale fiecărei camere a îndeplinirii condiţiilor procedurale stabilite de Constituţie şi de Regulamentul activităţilor comune, pentru exercitarea acesteia de către senatori şi deputaţi", se arată în cerere.

În solicitare se remarcă aspecte de neregularitate cu privire la semnături, respectiv că unele sunt prezentate în fotocopie, unele sunt redate cu ştersături sau corecturi, iar mai multe nu corespund cu semnăturile aceloraşi parlamentari din listele de semnături pentru prezenţa acestora la şedinţele de plen ale fiecărei camere sau la şedinţele comisiilor.

"Din informaţiile publice, unii parlamentari semnatari ai moţiunii nu se aflau în ţară pentru a putea semna moţiunea de cenzură personal, în original", se mai arată în cerere.

În solicitare se afirmă că Birourile permanente reunite nu ar trebui să încuviinţeze prezentarea, comunicarea către Guvern şi dezbaterea unei moţiuni de cenzură care nu întruneşte condiţiile constituţionale şi regulamentare ad validitatem în privinţa numărului minim de semnături ale iniţiatorilor.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Anca Dragu, #verificare, #semnaturi, #motiune de cenzura , #stiri politice