Cum au ajuns meteoritii pe pamant dupa o calatorie de 22 de milioane de ani. Explicatiile specialistilor

Autor: Teodor Serban

Duminica, 02 Mai 2021, ora 19:23

3396 citiri

Asteroizii au calatorit zeci de mii de ani FOTO CNN

Pentru prima oara, oamenii de stiinta au putut reconstitui cu precizie traseul unui asteroid care a aterizat pe Pamant si au aflat de unde venea. Calatoria obiectului cosmic avand dimensiunile unui bolovan mare catre planeta noastra a inceput acum 22 de milioane de ani, potrivit unui nou studiu.

Asteroidul, denumit 2018 LA, a aparut ca o minge de foc pe cerul statului african Botswana pe 2 iunie 2018, inainte de a se sparge in fragmente mici, care au aterizat in Rezervatia Central Kalahari Game, se arata intr-un studiu CNN citat de Digi 24.

Avea un diametru de 1,7 metri si cantarea peste 5 tone

Cercetatorii au stabilit ca, inainte de a se descompune in atmosfera terestra, asteroidul avea circa 1,7 metri diametru, cantarea 5.700 kg si calatorea cu 60.000 km/h.

"In momentul in care s-a descompus in atmosfera, la o inaltime de 27 de kilometri, era de 20.000 de ori mai stralucitor decat Luna plina", a declarat Christian Wolf, coautor al studiului, profesor asociat la Scoala de Astronomie si si Astrofizica a Universitatii Nationale din Australia.

Studiul a fost publicat recent in jurnalul Meteoritics and Planetary Science.

Cercetatorii au reusit sa localizeze fragmentele cazute pe pamant, denumite meteoriti, si sa le studieze.

Pe 2 iunie 2018, astronomii au descoperit un asteroid pe o traiectorie care are impact cu Pamantul, iar opt ore mai tarziu obiectul a aparut ca un fulger deasupra sudului Africii.

Cu ajutorul informatiilor obtinute de Observatorul Catalina al Universitatii din Arizona si de telescopul SkyMapper al Universitatii Nationale din Australia a fost reconstituit traseul asteroidului in calatoria lui spre Pamant.

Este a doua oara cand astronomii reusesc sa observe un asteroid in spatiu, inainte sa se ciocneasca de Pamant. Prima data s-a intamplat cu asteroidul 2008 TC3 in Sudan, cu 10 ani mai devreme, potrivit lui Peter Jenniskens, coautor al studiului si astronom la Institutul SETI.

"Nu mi-a venit sa cred cand am vazut obiectul miscandu-se pe imaginile obtinute de SkyMapper", a spus Christopher Onken, coautor al studiului si astronom ls Observatorul SkyMapper.

"Aceste ultime imagini inainte ca asteroidul sa patrunda in atmosfera Pamantului sunt cea mai mare contributie a lui SkyMapper. Imaginile ne-au ajutat sa gasim fragmentele cazute pe Pamant, dar si sa aflam de unde vine asteroidul", a mai adaugat el.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu