Cum au ajuns meteoritii pe pamant dupa o calatorie de 22 de milioane de ani. Explicatiile specialistilor

Duminica, 02 Mai 2021, ora 19:23
3396 citiri
Cum au ajuns meteoritii pe pamant dupa o calatorie de 22 de milioane de ani. Explicatiile specialistilor
Asteroizii au calatorit zeci de mii de ani FOTO CNN

Pentru prima oara, oamenii de stiinta au putut reconstitui cu precizie traseul unui asteroid care a aterizat pe Pamant si au aflat de unde venea. Calatoria obiectului cosmic avand dimensiunile unui bolovan mare catre planeta noastra a inceput acum 22 de milioane de ani, potrivit unui nou studiu.

Asteroidul, denumit 2018 LA, a aparut ca o minge de foc pe cerul statului african Botswana pe 2 iunie 2018, inainte de a se sparge in fragmente mici, care au aterizat in Rezervatia Central Kalahari Game, se arata intr-un studiu CNN citat de Digi 24.

Avea un diametru de 1,7 metri si cantarea peste 5 tone

Cercetatorii au stabilit ca, inainte de a se descompune in atmosfera terestra, asteroidul avea circa 1,7 metri diametru, cantarea 5.700 kg si calatorea cu 60.000 km/h.

"In momentul in care s-a descompus in atmosfera, la o inaltime de 27 de kilometri, era de 20.000 de ori mai stralucitor decat Luna plina", a declarat Christian Wolf, coautor al studiului, profesor asociat la Scoala de Astronomie si si Astrofizica a Universitatii Nationale din Australia.

Studiul a fost publicat recent in jurnalul Meteoritics and Planetary Science.

Cercetatorii au reusit sa localizeze fragmentele cazute pe pamant, denumite meteoriti, si sa le studieze.

Pe 2 iunie 2018, astronomii au descoperit un asteroid pe o traiectorie care are impact cu Pamantul, iar opt ore mai tarziu obiectul a aparut ca un fulger deasupra sudului Africii.

Cu ajutorul informatiilor obtinute de Observatorul Catalina al Universitatii din Arizona si de telescopul SkyMapper al Universitatii Nationale din Australia a fost reconstituit traseul asteroidului in calatoria lui spre Pamant.

Este a doua oara cand astronomii reusesc sa observe un asteroid in spatiu, inainte sa se ciocneasca de Pamant. Prima data s-a intamplat cu asteroidul 2008 TC3 in Sudan, cu 10 ani mai devreme, potrivit lui Peter Jenniskens, coautor al studiului si astronom la Institutul SETI.

"Nu mi-a venit sa cred cand am vazut obiectul miscandu-se pe imaginile obtinute de SkyMapper", a spus Christopher Onken, coautor al studiului si astronom ls Observatorul SkyMapper.

"Aceste ultime imagini inainte ca asteroidul sa patrunda in atmosfera Pamantului sunt cea mai mare contributie a lui SkyMapper. Imaginile ne-au ajutat sa gasim fragmentele cazute pe Pamant, dar si sa aflam de unde vine asteroidul", a mai adaugat el.

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#asteroizi, #meteoriti, #Cercetatori , #stiri magazin