Primul semn de slugărnicie: Bode a schimbat-o pe șefa care n-a avizat ordonanța Saligny SURSE

Autor: Filip Man

Vineri, 03 Septembrie 2021, ora 10:14

10494 citiri

Lucian Bode, ministru interimar al Justiției FOTO Facebook/ Lucian Bode

Ministrul interimar al Justiției, Lucian Bode, a schimbat-o în această dimineață pe șefa Direcției de avizare a actelor normative din minister, Raluca Spoeală, care nu a avizat ordonanța de urgență privind Programul Anghel Saligny, susțin surse din minister pentru Ziare.com.

“Bode a forțat-o să demisioneze, deși nu avea niciun motiv. Ministerul Justiției nu poate aviza copii, ci acte originale. Or, abia azi a sosit originalul ordonanței de urgență pe Anghel Saligny de la Ministerul Dezvoltării”, susțin sursele citate.

În locul Ralucăi Spoeală a fost numit Cătălin Oțel, pe care Stelian Ion îl schimbase din funcția de director al Direcției de avizare la începutul lunii aprilie, susțin sursele citate.

“Oțel e executantul perfect. Azi va da aviz pozitiv pe ordonanță, deși Direcția de avizare are nevoie de două-trei zile de obicei să dea ok-ul pe un act normativ”, susțin surse din Ministerul Justiției.

Premierul Florin Cîțu l-a demis pe Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției miercuri seara, 1 septembrie. Klaus Iohannis a semnat revocarea lui Stelian Ion ziua următoare, joi, iar interimatul a fost preluat de Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.

Stelian Ion a declarat că adevărata miză a demiterii nu a avut legătură cu programul Anghel Saligny, ci cu procedura de selectare a candidaților pentru procurorii de rang înalt.

”Am început procedura de selectare a candidaților pentru procurorii de rang înalt, procuror șef DIICOT și alte funcții, foarte importante.

Am primit mai multe semnale cum că nu e în regulă ca un ministru USR, sau eu în special, să coordonez această activitate, și că nu ar trebui să o fac eu, ci să o facă altcineva pentru a avea un deznodământ știut înainte. Dacă lucrurile se desfășoară într-o anumită cronologie și se confirmă aceste lucruri, concluziile se pot trage”, a declarat Stelian Ion în 2 septembrie.

Lucian Bode (PNL), ministrul interimar al Justiției, a anunțat joi, 2 septembrie, că oprește procedura de numire a unor procurori în funcții de conducere la DIICOT, DNA și Parchetul general, concurs lansat de Stelian Ion.

”Numirea în funcții de conducere la vârful parchetelor este o politică pe termen lung, o politică crucială pentru buna funcționare a acestei instituții. În consecință, consider că această procedură nu se poate derula pe un mandat al unui ministru interimar”, a declarat Lucian Bode în 2 septembrie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (39)