Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Primul semn de slugărnicie: Bode a schimbat-o pe șefa care n-a avizat ordonanța Saligny SURSE

Vineri, 03 Septembrie 2021, ora 10:14
10494 citiri
Primul semn de slugărnicie: Bode a schimbat-o pe șefa care n-a avizat ordonanța Saligny SURSE
Lucian Bode, ministru interimar al Justiției FOTO Facebook/ Lucian Bode

Ministrul interimar al Justiției, Lucian Bode, a schimbat-o în această dimineață pe șefa Direcției de avizare a actelor normative din minister, Raluca Spoeală, care nu a avizat ordonanța de urgență privind Programul Anghel Saligny, susțin surse din minister pentru Ziare.com.

“Bode a forțat-o să demisioneze, deși nu avea niciun motiv. Ministerul Justiției nu poate aviza copii, ci acte originale. Or, abia azi a sosit originalul ordonanței de urgență pe Anghel Saligny de la Ministerul Dezvoltării”, susțin sursele citate.

În locul Ralucăi Spoeală a fost numit Cătălin Oțel, pe care Stelian Ion îl schimbase din funcția de director al Direcției de avizare la începutul lunii aprilie, susțin sursele citate.

“Oțel e executantul perfect. Azi va da aviz pozitiv pe ordonanță, deși Direcția de avizare are nevoie de două-trei zile de obicei să dea ok-ul pe un act normativ”, susțin surse din Ministerul Justiției.

Premierul Florin Cîțu l-a demis pe Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției miercuri seara, 1 septembrie. Klaus Iohannis a semnat revocarea lui Stelian Ion ziua următoare, joi, iar interimatul a fost preluat de Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.

Stelian Ion a declarat că adevărata miză a demiterii nu a avut legătură cu programul Anghel Saligny, ci cu procedura de selectare a candidaților pentru procurorii de rang înalt.

”Am început procedura de selectare a candidaților pentru procurorii de rang înalt, procuror șef DIICOT și alte funcții, foarte importante.

Am primit mai multe semnale cum că nu e în regulă ca un ministru USR, sau eu în special, să coordonez această activitate, și că nu ar trebui să o fac eu, ci să o facă altcineva pentru a avea un deznodământ știut înainte. Dacă lucrurile se desfășoară într-o anumită cronologie și se confirmă aceste lucruri, concluziile se pot trage”, a declarat Stelian Ion în 2 septembrie.

Lucian Bode (PNL), ministrul interimar al Justiției, a anunțat joi, 2 septembrie, că oprește procedura de numire a unor procurori în funcții de conducere la DIICOT, DNA și Parchetul general, concurs lansat de Stelian Ion.

”Numirea în funcții de conducere la vârful parchetelor este o politică pe termen lung, o politică crucială pentru buna funcționare a acestei instituții. În consecință, consider că această procedură nu se poate derula pe un mandat al unui ministru interimar”, a declarat Lucian Bode în 2 septembrie.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#lucian bode, #Anghel Saligny, #demitere, #stelian ion , #stiri Lucian Bode