Un britanic recunoaste ca a ajuntat la finantarea atacurilor teroriste de la Paris si Bruxelles

Joi, 24 Noiembrie 2016, ora 22:23

5894 citiri

Foto: Politia belgiana

Unul dintre cei doi barbati inculpati pentru ca au ajutat la finantarea lui Mohamed Abrini, un belgiano-marocan suspectat ca a fost implicat in atacurile de la Paris si Bruxelles, a pledat vinovat.

Britanicul Mohammed Ali Ahmed si belgianul Zakaria Boufassil, ambii in varsta de 26 de ani, sunt acuzati ca i-au dat, in iulie 2015, 3.000 de lire sterline (3.500 de euro) lui Abrini, "barbatul cu palarie" care i-a insotit pe cei doi kamikaze ce s-au detonat pe aeroportul Zaventem de la Bruxelles in atacurle teroriste de la 22 martie, soldate cu 32 de morti.

Arestat la 9 aprilie si inculpat, Abrini este suspectat ca este creierul atacurilor de la Paris si Saint-Denis, soldate cu 130 de morti, de la 13 noiembrie 2015.

Mohammed Ali Ahmed si Zakaria Boufassil au fost inculpati pe 29 aprilie, in Regatul Unit, pentru ca i-au dat bani lui Abrini. Potrivit unor date telefonice, cei trei se aflau in acelasi moment intr-un parc, in Birmingham, centrul Angliei, pe 11 iulie 2015.

Ahmed a pledat vinovat pe 8 noiembrie, o informatie supusa unei interdictii de divulgare pana la deschiderea procesului (de acum). Acesta il mai vizeaza doar pe Boufassil, care neaga acuzatiile.

"Pare clar ca (Boufassil - n. red.) colabora cu Ahmed atunci cand banii i-au fost predati banii lui Abrini. Noi consideram ca el este tot atat de vinovat", le-a spus joi procurorul Max Hill juratilor. "Nu exista vreo indoiala ca acesti bani au fost predati cu intentia de a finanta actiuni teroriste", a adaugat el.

Potrivit procurorului, Abrini, atunci cand a fost interogat de catre anchetatori belgieni, l-a desemnat in mod expres pe Ahmed drept cel care l-a ghidat catre punctul de intalnire, iar pe Boufassil drept cel care i-a predat banii.

Abrini le-a mai spus anchetatorilor belgieni ca, in timpul unui sejur in Siria, un barbat pe nume "Abaaoud" - justitia britanica interzice sa se ofere mai multe detalii despre identitatea acestuia, precizeaza AFP - i-a cerut sa colecteze banii din Regatul Unit si i-a dat mai multe numere de telefon.

Abrini s-a dus la Birmingham la o zi dupa ce a sosit la Londra. La fata locului, el s-a dus in doua randuri in parc, fara sa gaseasca pe cineva. A treia oara, Ahmed si Boufassil, care voiau ca mai intai sa se asigure ca acesta nu era un "impostor", il asteptau pentru a-l conduce intr-o padure si a-i preda banii, a detaliat procurorul.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: NEWS.RO

Adauga comentariu