Un britanic recunoaste ca a ajuntat la finantarea atacurilor teroriste de la Paris si Bruxelles

Joi, 24 Noiembrie 2016, ora 22:23
5894 citiri
Un britanic recunoaste ca a ajuntat la finantarea atacurilor teroriste de la Paris si Bruxelles
Foto: Politia belgiana

Unul dintre cei doi barbati inculpati pentru ca au ajutat la finantarea lui Mohamed Abrini, un belgiano-marocan suspectat ca a fost implicat in atacurile de la Paris si Bruxelles, a pledat vinovat.

Britanicul Mohammed Ali Ahmed si belgianul Zakaria Boufassil, ambii in varsta de 26 de ani, sunt acuzati ca i-au dat, in iulie 2015, 3.000 de lire sterline (3.500 de euro) lui Abrini, "barbatul cu palarie" care i-a insotit pe cei doi kamikaze ce s-au detonat pe aeroportul Zaventem de la Bruxelles in atacurle teroriste de la 22 martie, soldate cu 32 de morti.

Arestat la 9 aprilie si inculpat, Abrini este suspectat ca este creierul atacurilor de la Paris si Saint-Denis, soldate cu 130 de morti, de la 13 noiembrie 2015.

Mohammed Ali Ahmed si Zakaria Boufassil au fost inculpati pe 29 aprilie, in Regatul Unit, pentru ca i-au dat bani lui Abrini. Potrivit unor date telefonice, cei trei se aflau in acelasi moment intr-un parc, in Birmingham, centrul Angliei, pe 11 iulie 2015.

Ahmed a pledat vinovat pe 8 noiembrie, o informatie supusa unei interdictii de divulgare pana la deschiderea procesului (de acum). Acesta il mai vizeaza doar pe Boufassil, care neaga acuzatiile.

"Pare clar ca (Boufassil - n. red.) colabora cu Ahmed atunci cand banii i-au fost predati banii lui Abrini. Noi consideram ca el este tot atat de vinovat", le-a spus joi procurorul Max Hill juratilor. "Nu exista vreo indoiala ca acesti bani au fost predati cu intentia de a finanta actiuni teroriste", a adaugat el.

Potrivit procurorului, Abrini, atunci cand a fost interogat de catre anchetatori belgieni, l-a desemnat in mod expres pe Ahmed drept cel care l-a ghidat catre punctul de intalnire, iar pe Boufassil drept cel care i-a predat banii.

Abrini le-a mai spus anchetatorilor belgieni ca, in timpul unui sejur in Siria, un barbat pe nume "Abaaoud" - justitia britanica interzice sa se ofere mai multe detalii despre identitatea acestuia, precizeaza AFP - i-a cerut sa colecteze banii din Regatul Unit si i-a dat mai multe numere de telefon.

Abrini s-a dus la Birmingham la o zi dupa ce a sosit la Londra. La fata locului, el s-a dus in doua randuri in parc, fara sa gaseasca pe cineva. A treia oara, Ahmed si Boufassil, care voiau ca mai intai sa se asigure ca acesta nu era un "impostor", il asteptau pentru a-l conduce intr-o padure si a-i preda banii, a detaliat procurorul.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#finantare atacuri teroriste Paris Bruxelles, #britanic bani Abrini atacuri teroriste, #britanic dat bani terorist palarie proces , #explozii Bruxelles