Confruntari armate la granita dintre Venezuela si Columbia. Nicolas Maduro cere un "ajutor imediat" din partea ONU

Luni, 05 Aprilie 2021, ora 08:40

3245 citiri

Nicolas Maduro cere interventia ONU pentru dezamorsarea minelor antipersonal de la granita FOTO pixabay

Venezuela va cere un "ajutor imediat" Natiunilor Unite pentru dezamorsarea minelor antipersonal puse, potrivit Caracasului, in sud-estul tarii de grupuri armate columbiene in timpul luptelor care au loc de la 21 martie la frontiera cu Columbia, a anuntat presedintele Nicolas Maduro, noteaza AFP.

Venezuela pregateste o "comunicare" care va fi adresata "secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru a solicita un ajutor de urgenta imediat Natiunilor Unite (...) pentru dezamorsarea campurilor de mine lasate de aceste grupuri de criminali si traficanti de droguri din Columbia", a afirmat duminica Nicolas Maduro la postul national de televiziune.

Potrivit bilantului oficial venezuelean, 15 persoane (sase soldati venezueleni si noua membri ai grupurilor armate considerati "teroristi" de autoritati) au fost ucisi, in timp ce armata venezueleana a difuzat duminica pe Twitter imagini cu tiruri de artilerie.

Circa 30 de persoane au fost, de asemenea, arestate si arme, explozivi si droguri confiscate inca de la inceputul luptelor destinate, potrivit Caracasului, sa interzica teritoriul venezuelean grupurilor armate columbiene care s-au instalat acolo.

"Am alungat aceste grupuri din mai multe tabere. Au lasat un teritoriu minat. Am pierdut mai multi soldati cu aceste mine. Asasini!", a continuat Nicolas Maduro.

Intr-o retorica obisnuita, presedintele venezuelean a acuzat aceste grupuri ca au legaturi cu "armata columbiana si guvernul (presedintelui columbian) Ivan Duque". "Sunt imbracati ca luptatorii de gherila pentru a servi rutele traficului de droguri", a adaugat el.

Potrivit unei surse din cadrul fortelor de securitate din Columbia, aceste "grupuri armate" sunt disidenti ai fostei gherile columbiene Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC).

Desi majoritatea celor 13.000 de membri ai fostei gherile marxiste au depus armele, factiuni "disidente" nu au acceptat procesul de pace semnat in 2016 in Columbia.

Aceste grupuri fara comanda unificata, finantate prin traficul de droguri si minele clandestine, s-au consolidat in zone izolate, potrivit serviciilor de informatii militare columbiene.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (5)