Confruntari armate la granita dintre Venezuela si Columbia. Nicolas Maduro cere un "ajutor imediat" din partea ONU

Luni, 05 Aprilie 2021, ora 08:40
Confruntari armate la granita dintre Venezuela si Columbia. Nicolas Maduro cere un "ajutor imediat" din partea ONUNicolas Maduro cere interventia ONU pentru dezamorsarea minelor antipersonal de la granita FOTO pixabay

Venezuela va cere un "ajutor imediat" Natiunilor Unite pentru dezamorsarea minelor antipersonal puse, potrivit Caracasului, in sud-estul tarii de grupuri armate columbiene in timpul luptelor care au loc de la 21 martie la frontiera cu Columbia, a anuntat presedintele Nicolas Maduro, noteaza AFP.

Venezuela pregateste o "comunicare" care va fi adresata "secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru a solicita un ajutor de urgenta imediat Natiunilor Unite (...) pentru dezamorsarea campurilor de mine lasate de aceste grupuri de criminali si traficanti de droguri din Columbia", a afirmat duminica Nicolas Maduro la postul national de televiziune.

Potrivit bilantului oficial venezuelean, 15 persoane (sase soldati venezueleni si noua membri ai grupurilor armate considerati "teroristi" de autoritati) au fost ucisi, in timp ce armata venezueleana a difuzat duminica pe Twitter imagini cu tiruri de artilerie.

Circa 30 de persoane au fost, de asemenea, arestate si arme, explozivi si droguri confiscate inca de la inceputul luptelor destinate, potrivit Caracasului, sa interzica teritoriul venezuelean grupurilor armate columbiene care s-au instalat acolo.

"Am alungat aceste grupuri din mai multe tabere. Au lasat un teritoriu minat. Am pierdut mai multi soldati cu aceste mine. Asasini!", a continuat Nicolas Maduro.

Intr-o retorica obisnuita, presedintele venezuelean a acuzat aceste grupuri ca au legaturi cu "armata columbiana si guvernul (presedintelui columbian) Ivan Duque". "Sunt imbracati ca luptatorii de gherila pentru a servi rutele traficului de droguri", a adaugat el.

Potrivit unei surse din cadrul fortelor de securitate din Columbia, aceste "grupuri armate" sunt disidenti ai fostei gherile columbiene Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC).

Desi majoritatea celor 13.000 de membri ai fostei gherile marxiste au depus armele, factiuni "disidente" nu au acceptat procesul de pace semnat in 2016 in Columbia.

Aceste grupuri fara comanda unificata, finantate prin traficul de droguri si minele clandestine, s-au consolidat in zone izolate, potrivit serviciilor de informatii militare columbiene.

 Articol citit de 2638 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  BaronulRed
  05.04.2021, 09:44
  Așa ceva ...🤣😂🤣
  Dar cum, Nicolas Maduro mau este la putere? Nici americanii nu mai sunt ce ai fost...🤔!
  P.S. Jos chiaburimea !
  RexMundi
  05.04.2021, 10:08
  Excelent
  pai de coreea de nord nimic ,siria,cuba,irak ,libia ,isis nimic trebuie aratati dusmanii lumi pe ziaree com...
  Comentariu inadecvat
  Injineru
  05.04.2021, 11:20
  Te-ai autovotat anti-romane ?
  .
  Stan
  05.04.2021, 09:13
  Acest "comunicat" pare delirul unui sonat!
  Adică "grupuri disidente de guerilla marxista columbiana", poarta un război cu "tiruri de artilerie" impotriva marxistului Maduro!
  Hai ca-i tare...