Invadata de imigranti, Croatia voteaza sa schimbe Guvernul

Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 07:43

2240 citiri

Foto: Facebook/Tomislav Karamarko

Opozitia conservatoare de dreapta devanseaza coalitia de stanga la putere dupa alegerile legislative desfasurate duminica in Croatia, insa o majoritate va putea fi formata numai dupa negocieri intre partidele intrate in Parlament.

Scrutinul, primul dupa aderarea acestei foste republici iugoslave la Uniunea Europeana in 2013, s-a derulat pe fondul crizei migrantilor care traverseaza Balcanii si al recesiunii economice, comenteaza AFP.

Coalitia conservatoare grupata in jurul lui Tomislav Karamarko, liderul principalului partid de opozitie (HDZ), a obtinut 59 de mandate dintr-un total de 151 de locuri ale parlamentului de la Zagreb, rezultatele fiind anuntate dupa numararea a 70% din cele 6.500 de sectii de votare.

Alianta de stanga "Coalitia creste", condusa de Partidul Social Democrat (SDP) al prim-ministrului in exercitiu Zoran Milanovic, a obtinut 55 de locuri, iar pe locul al treilea s-a clasat formatiunea Most cu 19 locuri. Alte patru formatiuni isi impart zece mandate, iar opt locuri sunt rezervate minoritatilor nationale.

"In urmatoarele zile, de maine (luni - n.red.), vom decide in ce directie ne vom indrepta", a declarat Zoran Milanovic, 49 de ani, invitand la dialog partidul Most pentru a forma impreuna o majoritate. "Nu putem functiona singuri si avem nevoie de parteneri", a afirmat el adresandu-se conducerii Most.

Cu toate acestea, in timpul campaniei electorale, Most a repetat ca nu intentioneaza sa faca aliante nici cu stanga, nici cu conservatorii.

"Ne vom respecta cuvantul. Nu vom intra in nicio coalitie", a dat din nou asigurari liderul Most, Bozo Petrov, dupa anuntarea rezultatelor.

La randul sau, in fata suporterilor care strigau "Victorie, victorie" si fluturau drapelul croat, liderul Opozitiei a declarat ca partidul sau este, de asemenea, "deschis la cooperare cu toti cei care vor sa lupte pentru o viata mai buna in Croatia".

Potrivit Constitutiei, seful statului desemneaza premierul dupa consultari cu partidele parlamentare, ales din randul formatiunii care face dovada ca a obtinut majoritatea.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: AGERPRES

Adauga comentariu