Invadata de imigranti, Croatia voteaza sa schimbe Guvernul

Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 07:43
2240 citiri
Invadata de imigranti, Croatia voteaza sa schimbe Guvernul
Foto: Facebook/Tomislav Karamarko

Opozitia conservatoare de dreapta devanseaza coalitia de stanga la putere dupa alegerile legislative desfasurate duminica in Croatia, insa o majoritate va putea fi formata numai dupa negocieri intre partidele intrate in Parlament.

Scrutinul, primul dupa aderarea acestei foste republici iugoslave la Uniunea Europeana in 2013, s-a derulat pe fondul crizei migrantilor care traverseaza Balcanii si al recesiunii economice, comenteaza AFP.

Coalitia conservatoare grupata in jurul lui Tomislav Karamarko, liderul principalului partid de opozitie (HDZ), a obtinut 59 de mandate dintr-un total de 151 de locuri ale parlamentului de la Zagreb, rezultatele fiind anuntate dupa numararea a 70% din cele 6.500 de sectii de votare.

Alianta de stanga "Coalitia creste", condusa de Partidul Social Democrat (SDP) al prim-ministrului in exercitiu Zoran Milanovic, a obtinut 55 de locuri, iar pe locul al treilea s-a clasat formatiunea Most cu 19 locuri. Alte patru formatiuni isi impart zece mandate, iar opt locuri sunt rezervate minoritatilor nationale.

"In urmatoarele zile, de maine (luni - n.red.), vom decide in ce directie ne vom indrepta", a declarat Zoran Milanovic, 49 de ani, invitand la dialog partidul Most pentru a forma impreuna o majoritate. "Nu putem functiona singuri si avem nevoie de parteneri", a afirmat el adresandu-se conducerii Most.

Cu toate acestea, in timpul campaniei electorale, Most a repetat ca nu intentioneaza sa faca aliante nici cu stanga, nici cu conservatorii.

"Ne vom respecta cuvantul. Nu vom intra in nicio coalitie", a dat din nou asigurari liderul Most, Bozo Petrov, dupa anuntarea rezultatelor.

La randul sau, in fata suporterilor care strigau "Victorie, victorie" si fluturau drapelul croat, liderul Opozitiei a declarat ca partidul sau este, de asemenea, "deschis la cooperare cu toti cei care vor sa lupte pentru o viata mai buna in Croatia".

Potrivit Constitutiei, seful statului desemneaza premierul dupa consultari cu partidele parlamentare, ales din randul formatiunii care face dovada ca a obtinut majoritatea.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#alegeri Croatia rezultate , #Croatia