Dacian Cioloș anunță că USR nu va vota un guvern minoritar condus de Nicoale Ciucă

Autor: Iulian Birzoi

Joi, 21 Octombrie 2021, ora 11:28

2814 citiri

Dacian Cioloș vrea ca USR să revină la guvernare alături de PNL și UDMR FOTO Hepta

Președintele USR Dacian Cioloș a anunțat joi dimineață, 21 octombrie, că USR nu va vota un eventual guvern minoritar din care să nu facă parte, chiar dacă liberalii vin cu o altă propunere decât Florin Cîțu.

Dacian Cioloș, a declarat joi dimineață, înaintea consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că dorința partidului este de a reface coaliția de guvernare cu PNL și UDMR, dar cu o altă propunere de premier decât Florin Cîțu.

„Din punctul nostru de vedere acest lucru se poate face reconstruind coaliția PNL USR UDMR. Asta presupune ca azi să avem o propunere de premier alta decât Florin Cîțu. Noi mergem nu doar cu această idee ci și cu propuneri de măsuri concrete și foarte clare cu ce e de făcut. Ieri seară președintele a anunțat unele măsuri, inclusiv ce am anunțat noi. Acesta e mesajul cu care USR va merge la aceste negocieri.

Asta presupune onestitate și claritate din partea celorlalți parteneri dacă vor să o ia în această direcție sau nu. Așteptăm să vedem care e decizia domnului președinte. USR e gata să meargă la masa discuțiilor”, a precizat liderul USR.

Întrebat dacă USR va susține varianta unui guvern minoritar PNL - UDMR condus de Nicolae Ciucă, variantă decisă de liberali în ședința de joi dimineață, Cioloș s-a arătat împotrivă, explicând că este nevoie de un guvern cu puteri depline.

„Din punctul nostru de vedere e nevoie de un guvern cu puteri depline care să aibă majoritate în Parlament. Un guvern minoritar nu poate să facă acest lucru. Dacă a trecut de Parlament înseamnă că a trecut de votul din Parlament. Una e să ai un vot de învestitură, alta e să votezi măsuri în Parlament unde ai nevoie de o majoritate.

Nu putem să susținem un guvern minoritar câtă vreme se poate construi o majoritate. Un guvern minoritar nu e un guvern cu puteri depline care să poată trece legi prin Parlament. Sunt mai multe decizii care au nevoie de o asumare politică în Parlament. Noi dintr-o astfel de majoritate suntem gata să facem parte”, a adăugat Dacian Cioloș.

Biroul Politic Naţional al PNL a decis în unanimitate joi, 21 octombrie, ca Nicolae Ciucă să fie propus ca prim-ministru la consultările de la Cotroceni. Conform deciziiei conducerii liberale, actualul ministru al Apărării este susţinut pentru postul de prim-ministru, renunţându-se la varianta Florin Cîţu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (8)