Dacian Cioloș anunță că USR nu va vota un guvern minoritar condus de Nicoale Ciucă

Joi, 21 Octombrie 2021, ora 11:28
2786 citiri
Dacian Cioloș anunță că USR nu va vota un guvern minoritar condus de Nicoale Ciucă
Dacian Cioloș vrea ca USR să revină la guvernare alături de PNL și UDMR FOTO Hepta

Președintele USR Dacian Cioloș a anunțat joi dimineață, 21 octombrie, că USR nu va vota un eventual guvern minoritar din care să nu facă parte, chiar dacă liberalii vin cu o altă propunere decât Florin Cîțu.

Dacian Cioloș, a declarat joi dimineață, înaintea consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că dorința partidului este de a reface coaliția de guvernare cu PNL și UDMR, dar cu o altă propunere de premier decât Florin Cîțu.

„Din punctul nostru de vedere acest lucru se poate face reconstruind coaliția PNL USR UDMR. Asta presupune ca azi să avem o propunere de premier alta decât Florin Cîțu. Noi mergem nu doar cu această idee ci și cu propuneri de măsuri concrete și foarte clare cu ce e de făcut. Ieri seară președintele a anunțat unele măsuri, inclusiv ce am anunțat noi. Acesta e mesajul cu care USR va merge la aceste negocieri.

Asta presupune onestitate și claritate din partea celorlalți parteneri dacă vor să o ia în această direcție sau nu. Așteptăm să vedem care e decizia domnului președinte. USR e gata să meargă la masa discuțiilor”, a precizat liderul USR.

Întrebat dacă USR va susține varianta unui guvern minoritar PNL - UDMR condus de Nicolae Ciucă, variantă decisă de liberali în ședința de joi dimineață, Cioloș s-a arătat împotrivă, explicând că este nevoie de un guvern cu puteri depline.

„Din punctul nostru de vedere e nevoie de un guvern cu puteri depline care să aibă majoritate în Parlament. Un guvern minoritar nu poate să facă acest lucru. Dacă a trecut de Parlament înseamnă că a trecut de votul din Parlament. Una e să ai un vot de învestitură, alta e să votezi măsuri în Parlament unde ai nevoie de o majoritate.

Nu putem să susținem un guvern minoritar câtă vreme se poate construi o majoritate. Un guvern minoritar nu e un guvern cu puteri depline care să poată trece legi prin Parlament. Sunt mai multe decizii care au nevoie de o asumare politică în Parlament. Noi dintr-o astfel de majoritate suntem gata să facem parte”, a adăugat Dacian Cioloș.

Biroul Politic Naţional al PNL a decis în unanimitate joi, 21 octombrie, ca Nicolae Ciucă să fie propus ca prim-ministru la consultările de la Cotroceni. Conform deciziiei conducerii liberale, actualul ministru al Apărării este susţinut pentru postul de prim-ministru, renunţându-se la varianta Florin Cîţu.

Ce pregătește Nicolae Ciucă pentru Sebastian Burduja, care voia Primăria Capitalei: ”Cetăţenii l-au recomandat în sondaje"
Ce pregătește Nicolae Ciucă pentru Sebastian Burduja, care voia Primăria Capitalei: ”Cetăţenii l-au recomandat în sondaje"
După anunțurile PNL și PSD conform cărora nici Gabriela Firea și nici Sebastian Burduja nu vor candida din partea celor două partide la Primăria Capitalei, președintele PNL a găsit deja o...
Nicolae Ciucă, declarații evazive privind candidatul comun PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu: ”Fiecare speră să aibă o tracţiune la electorat”
Nicolae Ciucă, declarații evazive privind candidatul comun PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu: ”Fiecare speră să aibă o tracţiune la electorat”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni, despre medicul Cătălin Cîrstoiu, candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei, că cele două formațiuni îşi pun toată capacitatea astfel...
#Dacian Ciolos premier, #coalitie de guvernare, #guvern minoritar, #nicolae ciuca , #stiri Dacian Ciolos