Masă populară cu 7.000 de porții de fasole cu cârnați, la Alba Iulia, de Ziua Națională. Peste 25.000 de participanți, așteptați la manifestări

Autor: N.G.
Miercuri, 30 Noiembrie 2022, ora 23:05
2003 citiri
Masă populară cu 7.000 de porții de fasole cu cârnați, la Alba Iulia, de Ziua Națională. Peste 25.000 de participanți, așteptați la manifestări
Participanții vor primi mâncare asigurată de organizatori

La Alba Iulia sunt așteptați joi, 1 Decembrie 2022, de Ziua Națională a României, peste 25.000 de participanți. La parada militară, punctul central al manifestărilor, va asista şi premierul Nicolae Ciucă.

”Aşteptăm peste 25.000 de oameni să vină la Alba Iulia. Este şi această mini-vacanţă... Mă aştept să vină mulţi români la Alba Iulia de Ziua Naţională. Sunt toate ”ingredientele”, începând de la partea oficială şi partea culturală. Începem cu dezvelirea plăcii de aniversare a 100 de ani de la înfiinţarea Teatrului ”Caragiale”, apoi la ora 11,00 vom avea pe esplanada Sălii Unirii primirea soliilor din Cetăţile de scaun ale Sucevei şi Târgoviştei şi a soliei de la Alba Iulia. Va fi şi un Te Deum la Catedrala Reîntregirii. De la ora 14,00 va avea loc parada militară, în prezenţa prim ministrului Nicolae Ciucă”, a declarat, miercuri, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa.

O altă atracție a manifestărilor este masa populară, care revine de 1 Decembrie la Alba Iulia după doi ani de întrerupere cauzată de restricţiile impuse de pandemia de coronavirus. Participanților la manifestări le vor fi distribuite 7.000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi ciolan și câte un pahar de vin.

„Nu mai puţin de 15 bucătari pasionaţi de mâncarea românească autentică îşi vor uni şi în acest an forţele, ceaunele, instrumentele şi ingredientele. Fasolea, cârnaţii şi ciolanul vor fi pregătite pe îndelete, la foc mic, dar cu pasiune uriaşă, în dimineaţa zilei de 1 Decembrie, în curtea Universităţii din Alba Iulia, pentru ca totul să fie gata la 14.45, după parada militară”, au transmis organizatorii manifestărilor prilejuite de Ziua Naţională a României.

Paradă militară cu 1.000 de participanți și 60 de mijloace tehnice

Atracția principală va fi, ca în fiecare an, parada militară la care vor participa 1.000 de oameni și 60 de mijloace tehnice. O premieră la evenimentul din acest an, de Ziua Națională, vor fi cele patru sistemele de rachete pentru artilerie cu mobilitate mare HIMARS, care și-au dovedit eficiența în războiul din Ucraina.

Lansatoare HIMARS, la Alba Iulia

Parada se va desfășura pe Bulevardul 1 Decembrie 1918. Vor trece prin fața celor prezenți la eveniment și vehicule de luptă, aparatură antiaeriană și terestră, dar și transportoare și autospeciale. În cadrul dispozitivului de defilare pe jos va face parte și un detașament de militari francezi din cadrul Grupului de Luptă pentru Apărare Colectivă, dislocat la Cincu, județul Brașov.

Vor defila, începând cu ora 14.00, 15 detașamente formate din aproximativ 1.000 de persoane, militari și civili. De asemenea, vor fi 11 detașamente de defilare cu mijloace terestre (vehicule de luptă HUMVEE, complexe de artilerie antiaeriană și terestră GEPARD și HIMARS, transportoare PIRANHA III și PIRANHA V, transportoare amfibii blindate de infanterie B-33 ZIMBRU, autospeciale de intervenție ale celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională și ale organizației Crucea Roșie Română).

Pe deasupra orașului Alba Iulia vor zbura elicoptere IAR 330 SOCAT ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” și avioane F-16 Fighting Falcon aparținând Bazei 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”.

Pe scena amplasată în Cetatea Alba Carolina vor urca Irina Rimes, Surorile Oșoianu și Damian Drăghici. Este vorba despre un concert cu influențe de muzică populară, pop, rock, lăutărească și sunetul de nai inconfundabil a lui Damian Drăghici. De asemenea pe scena din Piața Cetății din Alba Iulia vor urca moldovenii de la Zdob și Zdub, iar apoi seara se va încheia cu un foc de artificii.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#ziua nationala, #1 decembrie, #alba iulia, #parada militara , #1 Decembrie