Priorități legislative. Cine a inițiat legea promulgată de Iohannis prin care bujorul devine floare națională

Miercuri, 26 Octombrie 2022, ora 18:09
4376 citiri
Priorități legislative. Cine a inițiat legea promulgată de Iohannis prin care bujorul devine floare națională
Robert Cazanciuc (PSD) Anca Dragu (USR) și Alina Gorghiu (PNL) sunt printre inițiatori

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri, 26 octombrie, legea prin care bujorul este declarat Floare Naţională a României. Legea a fost inițiată de către parlamentari PNL, PSD și USR.

„Se declară bujorul, din familia Paeoniaceae, ca floare naţională a României. În scopul marcării florii naţionale a României, anual se organizează, la nivel naţional şi local, un Festival al bujorului, eveniment horticol, în care vor fi expuse, în aranjamente peisagistice şi ornamentale, diferite specii de bujor. Cu această ocazie, în cadrul unor simpozioane ştiinţifice, vor fi prezentate caracteristicile biologice şi ornamentale ale diferitelor specii de bujor, îndeosebi a celor sălbatice”, arată legea promulgată de către şeful statului.

De asemenea, autorităţile administraţiei publice locale pot sprijini material şi logistic întreţinerea şi protejarea rezervaţiilor naturale de bujor românesc şi vor lua măsuri pentru adaptarea la condiţiile pedoclimatice din România a diferitelor specii de bujor existente în alte ţări.

În plus, autorităţile administraţiei publice locale pot organiza anual expoziţii florale care să marcheze bujorul ca floare naţională a României şi vor amenaja în parcuri şi grădini publice, spaţii florale rezervate cultivării acesteia.

Cine a inițiat legea

Proiectul legislativ a fost inițiat de către deputații Cristina-Elena Dinu (PSD), Dumitrița Glia (PSD), Raluca-Giorgiana Dumitrescu (PSD) și senatorii Liliana Sbîrnea (PSD), Robert-Marius Cazanciuc (PSD) Sorin Cîmpeanu (PNL) Alina Gorghiu (PNL) și Anca Dragu (USR) la jumătatea acestui an.

În expunerea de motive inițiatorii dau exemplul a numeroase altor state care au adoptat flori drept simboluri naționale și vorbesc apoi despre modul în care în basmele populare ale românilor mereu apar grădinile bogate cu flori.

Potrivit inițiatorilor, dragostea românilor pentru bujor s-ar regăsi inclusiv în numele cetățenilor, precizând că 0,14% dintre români îi cheamă „Bujor”.

„Dragostea românilor pentru bujor se regăsește și în frecventa numelor sau prenumelor persoanelor fizice sau a numelor de localități. Astfel, 29.231 persoane (reprezentând 0,14% din populația țării) au ca nume de familie numele Bujor, iar 69.355 persoane (reprezentând 0,33% din populația țării) au ca prenume, numele Bujor”, se arată în expunerea de motive.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis încă așteaptă un răspuns la candidatura sa la NATO. "Negocierile nu se fac publice"
Iohannis încă așteaptă un răspuns la candidatura sa la NATO. "Negocierile nu se fac publice"
Chestiunile NATO nu se discută în public, iar negocierile nu se fac publice, a declarat, miercuri, 17 aprilie, la Bruxelles, preşedintele României Klaus Iohannis. El a precizat că,...
Reacție după închiderea televiziunii unui fost baron local PNL: ”Toate se plătesc. Şi bune şi rele. Cu interlopi pe urmele mele...”
Reacție după închiderea televiziunii unui fost baron local PNL: ”Toate se plătesc. Şi bune şi rele. Cu interlopi pe urmele mele...”
Televiziunea locală din Braşov Mix TV, fondată şi deţinută de fostul baron local Aristotel Căncescu, fost şef al Consiliului Judeţean Braşov din partea PNL, a fost închisă la începutul...
#ziua bujorului, #PSD, #PNL, #Klaus Iohannis, #prioritati parlamentare , #stiri Klaus Iohannis