Puzderie de zile libere pentru bugetari. Ce alte proiecte legislative așteaptă în sertarele Parlamentului

Joi, 29 Decembrie 2022, ora 03:25
7101 citiri
Puzderie de zile libere pentru bugetari. Ce alte proiecte legislative așteaptă în sertarele Parlamentului
Numeroase proiecte care ar putea oferi noi zile libere pentru bugetari așteaptă în sertarele din Parlament FOTO Facebook / Camera Deputaților

Guvernul a emis miercuri, 28 decembrie, o hotărâre prin care oferă trei noi zile libere pentru salariații din instituțiile și autoritățile publice, ajungând la un total de 17. Numărul lor ar putea însă să crească din nou, în Parlament existând alte proiecte legislative în acest sens.

Astfel, prin decizia guvernului de miercuri, bugetarii mai primesc un weekend prelungit în perioada 21-24 ianuarie prin care îi ajută pe angajații de la stat să facă punte între weekend și Ziua Unirii, ca să poată avea 4 zile libere. Pe lângă aceasta, Guvernul a mai aprobat două mini vacanțe, una de Ziua Copilului, 1-2 iunie și cealaltă de Sfânta Maria, pe 14-15 august.

Zi liberă pentru împodobirea bradului

În parlamentul mai există la sertar o serie de proiecte legislative prin care românii ar beneficia de extra zile libere, plătite, independente de concediul de odihnă. Unul dintre acestea a fost inițiat de către deputatul USR Lazăr Ion Marian și urmărește acordarea unei zile libere pentru români în Ajunul Crăciunului, invocând împodobirea bradului, împărțirea cadourilor sau pregătirea bucatelor pentru masă.

„Pentru români, Ajunul Crăciunului implică printre alte obiceiuri şi tradiţii: împodobirea bradului de Crăciun; împărţirea cadourilor de către Moş Crăciun; pregătirea bucatelor pentru masa din prima zi de Crăciun; primirea colindătorilor care vestesc Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos”, a notat Lazăr în expunerea de motive a proiectului.

Deși inițiativa a pornit încă din ianuarie 2022, aceasta se află în prezent blocată în sertarele Camerei Deputaților, care este for decizional. Anterior, legea a fost supusă votului din Senat în luna martie, unde, paradoxal, singurii parlamentari care au susținut-o au fost cei din AUR. Membrii USR s-au abținut de la vot.

2024 aduce încă patru libere

Într-un alt proiect, mai mulți senatori și deputați de la USR vor să crească prezența la vot prin oferirea unei zile libere de la stat pentru românii care votează, indiferent de tipurile de alegeri. În cazul alegerilor care au două tururi, angajații vor putea profita de ziua liberă doar dacă votează în ambele zile.

„Având în vedere că de o asemenea zi liberă beneficiază deja salariaţii implicaţi în procesul de votare, considerăm oportun ca şi salariaţii care se prezintă la vot să beneficieze de această zi liberă având în vedere faptul că, în cazul alegerilor locale şi parlamentare, este necesar ca cetăţenii să se prezinte la secţiile de votare unde sunt arondaţi sau cel puţin la o secţie de votare din judeţul de domiciliu, iar cetăţenii care aleg să opteze pentru votul prin corespondenţă trebuie să întreprindă anumite demersuri în vederea exprimării opţiunii de vot, printre care şi depunerea la un ghişeu poştal sau curier al corespondenţei de vot”, notează USR în proiectul legislativ.

Proiectul de lege a trecut de votul Camerei Deputaților pe 4 mai 2022, cu 268 de voturi „pentru”, 4 „împotrivă” și o abținere, iar pe 30 mai aceasta a fost promulgată de către președintele Klaus Iohannis. Astfel, românii vor beneficia în 2024 de patru zile libere în plus, având în vedere că atunci se vor organiza alegeri locale, parlamentare, prezidențiale și europarlamentare. Adăugând cele 17 zile libere existente deja, numărul de libere din 2024 va ajunge la 21.

Recuperarea liberelor din sărbătorile legale care pică în weekend

La jumătatea acestui an, 25 de parlamentari PNL, 2 de la PSD și 1 neafiliat au propus, într-un proiect, ca în cazul în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu sâmbetele şi duminicile, liberele să se acorde în următoarele zile, imediat după cele de repaus săptămânal.

"Depinzând de anul calendaristic, sunt incidente situaţii în care unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 - Codul Muncii", se arată în expunerea de motive.

"Dacă nu s-ar realiza această modificare legislativă, zilele de sărbătoare legală care se suprapun peste zilele de repaus săptămânal nu ar mai avea valoarea de zile nelucrătoare, aşa cum doreşte legiuitorul, deoarece zilele de repaus săptămânal sunt deja zile nelucrătoare per se", au mai explicat aceştia.

În prezent, legea se află îngropată la comisiile din Camera Deputaților, care este și for decizional.

Ce zile libere confirmate vor fi în 2023

În 2023 vor fi posibile mai multe minivacanțe decât în anul 2022. Sunt șanse ca în 2023 românii să poată beneficia de 4 minivacanțe de 3 zile, 5 minivacanțe de 4 zile și o minivacanță de 5 zile.

  • Minivacanță de 3 zile de Revelion: Sâmbătă – Luni
  • Minivacanță de 3 zile de Bobotează și Sf. Ioan: Vineri – Duminică ( dacă legea este promulgată de președinte)
  • Posibilă Minivacanță de 4 zile de Ziua Principatelor Române – Sâmbătă – Marți (dacă guvernul aprobă ziua de luni ca punte)
  • Minivacanță de Paști de 4 zile: Vineri – Luni
  • Minivacanță de 3 zile de 1 Mai – Ziua Muncii: Sâmbătă-Luni
  • Minivacanță de 5 zile de 1 iunie și Rusalii: Joi – Luni (Dacă guvernul aprobă ziua de vineri ca punte)
  • Minivacanță de 4 zile de Adormirea Maicii Domnului: Sâmbătă – Marți (dacă guvernul aprobă ziua de luni ca punte)
  • Minivacanță de 4 zile de Sfântul Andrei: Joi – Duminică
  • Minivacanță de 3 zile de 1 Decembrie – Ziua Națională a României: Vineri-Duminică
  • Minivacanță de 4 zile de Crăciun: Sâmbătă – Marți
  • Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.

    Germina Nagâț, votată în plenul reunit al Parlamentului pentru încă un mandat de 6 ani la CNSAS
    Germina Nagâț, votată în plenul reunit al Parlamentului pentru încă un mandat de 6 ani la CNSAS
    La propunerea USR, Germina Nagâţ a fost votată, în plenul reunit de marţi al celor două Camere, pentru încă un mandat de şase ani în conducerea Colegiului Naţional pentru Studierea...
    Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
    Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
    Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
    #zile libere, #sarbatori legale, #proiecte legislative, #Parlamentul Romaniei , #parlament