Șirul de zile libere votate cu generozitate de Parlament. Cât ar putea sta românii acasă și care este practica din alte țări

Joi, 16 Februarie 2023, ora 03:40
9871 citiri
Șirul de zile libere votate cu generozitate de Parlament. Cât ar putea sta românii acasă și care este practica din alte țări
Mai mult proiecte de lege pentru acordarea de noi zile libere așteaptă să intre în circuitul legislativ FOTO Camera Deputaților

Pe lângă urgențele precum legile Educației ori desființarea pensiilor speciale, parlamentarii și-au făcut timp pentru a iniția proiecte legislative care oferă noi zile libere salariaților din instituțiile publice.

Marți, 14 februarie, Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil proiectului iniţiat de PSD care prevede ca zilele de 6 şi 7 ianuarie, Sărbătoarea Botezului Domnului şi Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Proiectul de lege a fost inițiat de 62 de deputaţi PSD, în frunte cu Marcel Ciolacu şi liderul grupului Alfred Simonis.

Proiectul s-a lovit de opoziția liberalilor, deputatul PNL Raluca Turcan afirmând că nu este de acord cu inițiativă deoarece un angajator ar plăti un salariat cu 327 de lei pe zi. Inițiativa a trecut însă fără probleme la vot.

Cadoul guvernului pentru bugetari

La finalul anului trecut, guvernul a emis o hotărâre prin care a oferit pentru 2023 trei noi zile libere pentru bugetari. Mai exact, executivul a dat undă verde unui weekend prelungit în perioada 21-24 ianuarie prin care i-a ajutat pe angajații de la stat să facă punte între weekend și Ziua Unirii, ca să poată avea 4 zile libere. Pe lângă aceasta, Guvernul a mai aprobat două mini vacanțe, una de Ziua Copilului, 1-2 iunie și cealaltă de Sfânta Maria, pe 14-15 august.

„Tragedia” sărbătorilor care pică în weekend

Pe lângă proiectele adoptate deja, alte inițiative care ar putea oferi noi zile libere bugetarilor așteaptă să intre în circuitul legislativ. Una dintre acestea prevede ca liberele din zilele de sărbătoare legală care se suprapun sâmbăta sau duminica să poată fi „recuperate” în alte zile. Proiectul a fost inițiat de 25 de parlamentari PNL, 2 de la PSD și 1 neafiliat, iar în prezent se află la comisiile din Camera Deputaților, care este și for decizional.

"Depinzând de anul calendaristic, sunt incidente situaţii în care unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 - Codul Muncii", se arată în expunerea de motive.

"Dacă nu s-ar realiza această modificare legislativă, zilele de sărbătoare legală care se suprapun peste zilele de repaus săptămânal nu ar mai avea valoarea de zile nelucrătoare, aşa cum doreşte legiuitorul, deoarece zilele de repaus săptămânal sunt deja zile nelucrătoare per se", au mai explicat aceştia.

Patru zile libere pentru vot

Într-un alt proiect, mai mulți senatori și deputați de la USR vor să crească prezența la vot prin oferirea unei zile libere de la stat pentru românii care votează, indiferent de tipurile de alegeri. În cazul alegerilor care au două tururi, angajații vor putea profita de ziua liberă doar dacă votează în ambele zile.

„Având în vedere că de o asemenea zi liberă beneficiază deja salariaţii implicaţi în procesul de votare, considerăm oportun ca şi salariaţii care se prezintă la vot să beneficieze de această zi liberă având în vedere faptul că, în cazul alegerilor locale şi parlamentare, este necesar ca cetăţenii să se prezinte la secţiile de votare unde sunt arondaţi sau cel puţin la o secţie de votare din judeţul de domiciliu, iar cetăţenii care aleg să opteze pentru votul prin corespondenţă trebuie să întreprindă anumite demersuri în vederea exprimării opţiunii de vot, printre care şi depunerea la un ghişeu poştal sau curier al corespondenţei de vot”, notează USR în proiectul legislativ.

Proiectul de lege a trecut de votul Camerei Deputaților pe 4 mai 2022, cu 268 de voturi „pentru”, 4 „împotrivă” și o abținere, iar pe 30 mai aceasta a fost promulgată de către președintele Klaus Iohannis. Astfel, românii vor beneficia în 2024 de patru zile libere în plus, având în vedere că atunci se vor organiza alegeri locale, parlamentare, prezidențiale și europarlamentare.

Liber pentru Moș Crăciun

Deputatul USR Lazăr Ion Marian are și el o inițiativă pentru acordarea unei zile libere în Ajunul Crăciunului, motivând că românii au nevoie de timp să împodobească bradul, să împartă cadouri și să pregătească masa de Crăciun.

„Pentru români, Ajunul Crăciunului implică printre alte obiceiuri şi tradiţii: împodobirea bradului de Crăciun; împărţirea cadourilor de către Moş Crăciun; pregătirea bucatelor pentru masa din prima zi de Crăciun; primirea colindătorilor care vestesc Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos”, a notat Lazăr în expunerea de motive a proiectului.

Deși inițiativa a pornit încă din ianuarie 2022, aceasta se află în prezent blocată în sertarele Camerei Deputaților, care este for decizional. În martie 2022, legea a fost supusă votului din Senat, unde, paradoxal, singurii parlamentari care au susținut-o au fost cei din AUR. Membrii USR s-au abținut de la vot.

Românii au zile libere în plus față de alți europeni

În timp ce românii se întreb în proiecte legislative pentru și mai multe zile libere, alți europeni se roagă pentru mai multe. De exemplu, britanicii vor avea în 2023 un total de nouă zile libere, cu tot cu 1 ianuarie care a picat într-o zi de duminică. Francezii și germanii au nouă zile libere, din 11 sărbători legale. Spaniolii au zece zile libere dintre care una pică duminica, italienii au 12 (dintre care două în weekend). Românii din Republica Moldova beneficiază de 12 zile nelucrătoare (dintre care cinci în weekend), în timp ce bulgarii se bucură de 16 (dintre care patru în weekend)

Ce zile libere sunt în 2023, conform Codului Muncii

1 ianuarie și 2 ianuarie — Anul Nou (duminică și luni)

24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române (marți)

14 aprilie — Vinerea Mare

16-17 aprilie — Paște ortodox 2023 (duminică și luni)

1 mai — Ziua Muncii (pică luni)

1 iunie — Ziua Copilului (pică joi)

4 iunie și 5 iunie - Rusalii și a doua zi de Rusalii (duminică și luni)

15 august — Adormirea Maicii Domnului (marți)

30 noiembrie — Sfântul Andrei (joi)

1 decembrie — Ziua Națională a României (vineri)

25 decembrie și 26 decembrie — Crăciunul (luni și marți)

La cele 15 se adaugă și weekendurile prelungite acordate de guvern la finalul anului trecut, ajungându-se la un total de 18.

Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#zile libere bugetari, #proiect legislativ, #Parlamentul Romaniei, #PNL, #PSD, #USR , #lege