Zelenski la summitul Ligii Arabe: ”Agresivitatea Rusiei nu vine din forţă, ci din neînţelegerea faptului că vremea imperiilor a trecut” VIDEO

Vineri, 19 Mai 2023, ora 19:55
2181 citiri
Zelenski la summitul Ligii Arabe: ”Agresivitatea Rusiei nu vine din forţă, ci din neînţelegerea faptului că vremea imperiilor a trecut” VIDEO
Zelenski în lumea arabă FOTO / Facebook Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat vineri ţările participante la summitul Ligii Arabe să sprijine iniţiativa sa de pace pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina. El le-a cerut liderilor să lucreze direct cu Kievul, fără intermediari, relatează Reuters.

"Vă invit pe toţi cei care respectaţi pacea să vă alăturaţi punerii în aplicare a formulei de pace şi, astfel, să reduceţi duşmănia, războaiele, suferinţa şi răul", a spus Zelenski într-un discurs rostit în limba engleză.

"Rusia este slabă, am învins-o când avea mai multe arme în mâini. Agresivitatea sa nu vine din forţă, ci din neînţelegerea faptului că vremea imperiilor a trecut", a arătat Zelenski.

"Astăzi se împlinesc 450 de zile de război pe scară largă purtat împotriva noastră de invadatorii ruşi. Noi nu avem rachete, aşa cum are inamicul nostru. Avem mai puţină putere aeriană. Nu posedăm numeroase drone ucigaşe pe care Iranul le furnizează Rusiei. Nu avem atât de multă artilerie. Dar rămânem puternici, pentru că avem adevărul de partea noastră. Mai mult, îi împingem pe ocupanţi afară din ţara noastră”, le-a spus Zelenski liderilor arabi, potrivit textului discursului publicat pe site-ul Preşedinţiei ucrainene.

Zelenski a arătat că un bun exemplu de cum formula de pace ucraineană poate aduce beneficii altora a fost Iniţiativa privind cerealele din Marea Neagră, care a permis Ucrainei, un exportator important de cereale, să continue livrările, inclusiv către ţările din Liga Arabă.

Pe lângă securitatea alimentară, planul de pace al lui Zelenski include condiţia ca Rusia să îşi retragă toate trupele de pe teritoriul ucrainean, solicită eliberarea tuturor prizonierilor de război ucraineni şi urmăreşte restabilirea "securităţii radiaţiilor" la centrală nucleară ocupată de Rusia în Zaporojie.

Zelenski a mulţumit Arabiei Saudite pentru că a contribuit la asigurarea eliberării unor prizonieri de război şi a cerut măsuri pentru protejarea comunităţii musulmane ucrainene - o referire la tătarii din Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014. "Chiar dacă există oameni aici, la summit, care au o viziune diferită asupra războiului de pe teritoriul nostru, sunt sigur că putem fi cu toţii uniţi în salvarea oamenilor din cuştile închisorilor ruseşti", a spus Zelenski în prezenţa preşedintelui sirian Bashar al-Assad, prietenul Rusiei şi al Iranului, care şi-a făcut vineri revenirea în sânul comunităţii arabe, după o izolare de 11 ani.

"Timp de secole, tătarii din Crimeea au fost şi ar trebui să rămână o parte integrantă şi puternică a comunităţii musulmane din lume. Dar Crimeea a fost prima care a avut de suferit de pe urma ocupaţiei ruseşti şi, până în prezent, cei mai mulţi dintre cei care sunt supuşi represiunii în Crimeea ocupată sunt musulmani" - le-a spus Zelenski liderilor arabi.

ARABIA SAUDITĂ, DISPUSĂ SĂ MEDIEZE

La rândul său, prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a declarat la summit că regatul său este pregătit să medieze între Rusia şi Ucraina. "Reafirmăm disponibilitatea regatului de a continua eforturile de mediere între Rusia şi Ucraina şi de a sprijini toate eforturile internaţionale menite să rezolve criza pe cale politică într-un mod care să contribuie la realizarea securităţii", a declarat prinţul moştenitor saudit în discursul său de deschidere.

Zelenski, care urmează să participe şi la summitul G7 din oraşul japonez Hiroshima, în acest weekend, a mulţumit Arabiei Saudite pentru ajutorul acordat în trecut şi a declarat că delegaţii vor primi fiecare textul planului său de pace în 10 puncte.

Statele din Golf au încercat să rămână neutre în conflictul din Ucraina, în ciuda presiunilor occidentale asupra producătorilor de petrol din Golf pentru a ajuta la izolarea Rusiei, un alt membru OPEC+.

În discursul său la summit, Zelenskiy a declarat că unele ţări, inclusiv membrii Ligii Arabe, au preferat să "închidă ochii" la anexarea ilegală de către Rusia a teritoriului ucrainean şi la încarcerarea unor ucraineni în timpul războiului de 15 luni. "Sunt sigur că putem fi cu toţii uniţi pentru a salva oameni din cuştile închisorilor ruseşti", a spus el.

Anul trecut, printr-o adevărată lovitură diplomatică, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a obţinut eliberarea a 10 cetăţeni străini capturaţi de Rusia în Ucraina. Mişcarea a fost aparent posibilă datorită legăturilor sale strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin.

"Regatul Arabiei Saudite joacă un rol semnificativ şi suntem pregătiţi să ducem cooperarea noastră la un nou nivel", a scris Zelenski pe Twitter la scurt timp după ce a ajuns vineri la Jeddah.

Într-o perioadă în care războiul Rusiei în Ucraina a agitat pieţele energetice globale, rolul pe care îl joacă regatul ca cel mai mare exportator de petrol din lume a crescut în importanţă atât pentru Washington, cât şi pentru Moscova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Liderii UE se concentrează asupra Iranului, dar sunt incapabili să demonstreze o forță reală împotriva lui Putin
Liderii UE se concentrează asupra Iranului, dar sunt incapabili să demonstreze o forță reală împotriva lui Putin
Două conflicte vor concura pentru a atrage atenția liderilor UE care se vor reuni în această săptămână pentru un summit. Unul este cel din Ucraina, unde pot face diferența, și celălalt...
Reacția lui Zelenski după atacul rusesc de la Cernihiv: ”Nu s-ar fi întâmplat dacă Ucraina ar fi primit suficiente echipamente de apărare”
Reacția lui Zelenski după atacul rusesc de la Cernihiv: ”Nu s-ar fi întâmplat dacă Ucraina ar fi primit suficiente echipamente de apărare”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă miercuri că armata ucraineană nu a putut să împiedice un triplu atac rusesc în oraşul Cernihiv, din cauza lipsei mijloacelor de apărare...
#Zelenski, #lumea araba, #summit, #Liga Araba, #discurs , #stiri Volodimir Zelenski