Zelenski solicită noi arme UE: ”'Copiii ucraineni cer în scrisorile lor către Moş Crăciun sisteme antiaeriene”

Luni, 19 Decembrie 2022, ora 18:12
2536 citiri
Zelenski solicită noi arme UE: ”'Copiii ucraineni cer în scrisorile lor către Moş Crăciun sisteme antiaeriene”
Președintele Ucrainei FOTO / captură video Facebook Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski li s-a adresat luni prin legătură video liderilor care participă în capitala letonă, Riga, la summitul numit Forţa expediţionară comună (JEF) şi le-a cerut acestora din nou ajutor militar pentru a învinge Rusia, în special sisteme antiaeriene, tancuri, artilerie şi muniţii, afirmând în acelaşi timp că ultimul atac al Rusiei asupra infrastructurilor energetice ucrainene a fost efectuat cu un nou lot de drone iraniene Shahed, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Liderii acestui grup de state din zona baltică şi nordică a Europei condus de Marea Britanie s-au reunit în Letonia pentru a aborda asistenţa oferită Ucrainei în faţa agresiunii ruse lansate în februarie.

Deşi de atunci aliaţii occidentali, în special SUA, au dat Ucrainei un ajutor semnificativ constând în arme, muniţii, programe de instrucţie pentru armata ucraineană şi fonduri, Kievul insistă că are nevoie de mai mult pentru a înclina balanţa în favoarea sa în acest conflict care durează deja de zece luni.

''Depinde mult de voi cum se va termina acest război. Cu cât forţele noastre de apărare sunt mai performante, cu atât mai repede agresiunea rusă va eşua'', a susţinut Zelenski în intervenţia sa. ''Copiii ucraineni cer în scrisorile lor către Moş Crăciun sisteme antiaeriene, arme, victorie'', a adăugat el.

''Vă solicit să sporiţi livrările de sisteme de apărare antiaeriană pentru ţara noastră şi să ajutaţi la urgentarea deciziilor relevante care să fie luate de partenerii noştri (...) Un scut aerian de 100% pentru Ucraina, acesta ar fi unul dintre cele mai de succes obstacole împotriva agresiunii ruse şi este nevoie de acesta imediat'', a indicat preşedintele ucrainean.

Într-un aparent reproş la adresa guvernului de la Berlin, care nu este reprezentat la summitul din Letonia, el a spus că ''nu există nicio explicaţie'' pentru faptul că Ucraina nu primeşte tancuri germane Leopard.

''Pentru ca operaţiunile noastre de apărare să fie mai reuşite avem nevoie de vehicule blindate, în special tancuri'', a subliniat Zelenski, care în continuarea intervenţiei sale i-a cerut fiecărui participant la summit câte ceva.

El a cerut astfel Olandei, a cărei armată are şi ea în dotare tancuri germane Leopard, să intervină pentru a ajuta Ucraina să le obţină, Suediei şi Danemarcei le-a solicitat mai multe obuziere autopropulsate şi de asemenea avioane de vânătoare Gripen Suediei, Lituaniei i-a cerut mai multe rachete antiaeriene Stinger, Letoniei şi Estoniei muniţii şi piese de schimb pentru artilerie, Finlandei blindate, artilerie şi dispozitive anti-dronă, iar Norvegiei mai multe sisteme antiaeriene NASAMS.

''Acest război este în mare parte un război de artilerie şi Ucraina are nevoie de mai multe tunuri pentru a putea opri ofensivele ruseşti şi pentru a-şi continua propriile contraofensive'', a declarat marţi ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

Ajutorul militar expediat Ucrainei a contribuit mult la eşecurile armatei ruse, dar în acelaşi timp a diminuat semnificativ stocurile occidentale, iar în privinţa muniţiilor de artilerie completarea lor va necesita 10-15 ani, a avertizat proprietarul unei mari companii cehe producătoare de armament implicată în ajutorul militar oferit Ucrainei.

În intervenţia sa la summitul JEF preşedintele ucrainean a mai spus că atacul rusesc din noaptea de duminică spre luni asupra infrastructurilor energetice ucrainene a fost efectuat cu 34 de drone care provin dintr-un nou lot de 250 de drone Shahed furnizate de Iran.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, afirmă Zelenski. „Putin trebuie readus pe pământ” VIDEO
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, afirmă Zelenski. „Putin trebuie readus pe pământ” VIDEO
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este „aliatul” ei în războiul împotriva Rusiei, accelerând cât mai rapid posibil livrările sale de arme şi muniţii, a îndemnat vineri, 19...
NATO a ajuns la un acord asupra trimiterii de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei VIDEO
NATO a ajuns la un acord asupra trimiterii de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei VIDEO
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg anunță vineri, 19 aprilie, că statele membre NATO au ajuns la un acord asupra trimiterii unor sisteme de apărare antiaeriană suplimentare - inclusiv...
#Zelenski, #arme, #Rusia, #Ucraina, #razboi Ucraina , #Rusia