Volodimir Zelenski a ajuns în Italia. Se va întâlni cu oficialii de la Roma şi cu Papa Francisc

Sambata, 13 Mai 2023, ora 12:34
1799 citiri
Volodimir Zelenski a ajuns în Italia. Se va întâlni cu oficialii de la Roma şi cu Papa Francisc
Volodimir Zelenski a ajuns în Italia FOTO captură Twitter

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit sâmbătă la Roma pentru discuţii cu oficiali guvernamentali şi cu Papa Francisc, care la sfârşitul lunii aprilie declara că Vaticanul este implicat într-o misiune de pace pentru a pune capăt războiului cu Rusia, relatează Reuters.

Zelenski, aflat pentru prima oară în Italia de când Rusia i-a invadat ţara, în februarie anul trecut, urmează să se întâlnească separat cu preşedintele Sergio Mattarella şi cu premierul Giorgia Meloni înainte de a se îndrepta spre Vatican.

De asemenea, va fi invitatul unui popular talk-show al televiziunii italiene, apoi se va îndrepta spre Germania.

Premierul Giorgia Meloni l-a vizitat pe Zelenski la Kiev în februarie pentru a-l asigura de sprijinul continuu al Italiei pentru Ucraina, în ciuda faptului că unii dintre aliaţii săi, în special fostul premier Silvio Berlusconi, au legături strânse şi de lungă durată cu Moscova.

Întâlnirea cu Papa ar urma să fie însă cea mai importantă parte a vizitei lui Zelenski în Italia. El s-a întâlnit anterior cu papa la Vatican în 2020 şi cei doi au avut mai multe conversaţii telefonice de la începutul războiului.

La începutul războiului, papa a încercat să aibă o abordare echilibrată, în speranţa de a fi un mediator, dar mai târziu a început să condamne cu tărie acţiunile Rusiei, comparându-le cu unele dintre cele mai grave crime împotriva Ucrainei în timpul erei sovietice.

Întorcându-se dintr-o vizită în Ungaria, la 30 aprilie, Papa Francisc a făcut un comentariu care a stârnit mult interes şi nedumerire, despre o implicare a Vaticanului într-o misiune pentru a încerca să pună capăt războiului. "Există o misiune în desfăşurare acum, dar nu este încă publică. Când va fi publică, o voi dezvălui", a declarat el reporterilor în timpul zborului spre casă.

Atât Moscova, cât şi Kievul şi-au exprimat public surprinderea faţă de comentariile sale. Vaticanul a insistat că pregăteşte ceva, dar nu a oferit detalii.

Francisc s-a întâlnit săptămâna aceasta cu ambasadorul Rusiei la Vatican, Aleksandr Avdeev, a cărui misiune se încheie, iar ziarul italian Il Messaggero a relatat că Vaticanul i-ar fi dat trimisului o scrisoare pentru preşedintele rus Vladimir Putin.

Papa Francisc a pledat pentru pace practic săptămânal şi şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa de a acţiona ca un intermediar între Kiev şi Moscova. Până acum, oferta sa nu a reuşit să producă niciun progres.

Papa are fost invitat de Zelenski să vină la Kiev, dar suveranul pontif declarase anterior că doreşte să viziteze şi Moscova, ca parte a aceleiaşi misiuni de pace.

Prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal s-a întâlnit cu papa la Vatican la 27 aprilie şi a declarat că a discutat despre "formul de pace" propusă de Zelenski.

Zelenski şi echipa sa au promovat intens planul de pace în 10 puncte al Kievului şi i-au îndemnat pe liderii mondiali să organizeze un summit global pentru pace bazat pe aceste propuneri. Acesta solicită restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruseşti şi încetarea ostilităţilor, precum şi restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei. Zelenski a declarat în repetate rânduri că planul nu este deschis la negocieri.

Papa, la rândul său, a dat asigurări că Vaticanul este dispus să facă "tot ceea ce este omeneşte posibil" pentru a ajuta la repatrierea copiilor ucraineni deportaţi în Rusia. Kievul estimează că aproape 19.500 de copii au fost duşi în Rusia sau în Crimeea ocupată de Rusia din februarie 2022, în ceea ce condamnă ca fiind deportări ilegale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, afirmă Zelenski. „Putin trebuie readus pe pământ” VIDEO
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, afirmă Zelenski. „Putin trebuie readus pe pământ” VIDEO
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este „aliatul” ei în războiul împotriva Rusiei, accelerând cât mai rapid posibil livrările sale de arme şi muniţii, a îndemnat vineri, 19...
NATO a ajuns la un acord asupra trimiterii de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei VIDEO
NATO a ajuns la un acord asupra trimiterii de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei VIDEO
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg anunță vineri, 19 aprilie, că statele membre NATO au ajuns la un acord asupra trimiterii unor sisteme de apărare antiaeriană suplimentare - inclusiv...
#Zelenski, #Roma, #Papa Francisc , #Ucraina