Cum să îți recuperezi banii pentru o vacanță ratată. Cazul unui român „tradus” cu un voucher, după sejurul anulat în Zakynthos

Sambata, 11 Iunie 2022, ora 03:16
5070 citiri
Cum să îți recuperezi banii pentru o vacanță ratată. Cazul unui român „tradus” cu un voucher, după sejurul anulat în Zakynthos
Un român și-a recuperat în instanță banii plătiți pentru o vacanță ratată în Zakynthos FOTO Pixabay

Un român care a cumpărat cu aproape 1.900 de euro un sejur în Zakynthos și nu a mai putut merge în vacanță din cauza pandemiei a reușit să își recupereze banii în instanță după ce agenția a vrut să îi ofere, în loc de bani, un voucher de călătorie.

Un bărbat din Satu-Mare a dat în judecată unul dintre cei mai mari tour-operatori din România, cerând să îi fie restituiți aproape 1.900 de euro, bani plătiți pentru o vacanță în Grecia, în care nu a mai putut merge din cauza pandemiei.

Reclamantul a arătat în ianuarie 2020 a achitat 530 de euro din costul de 1.870 de euro al vacanței în Zakynthos, iar în 27 aprilie 2020, în plină stare de urgență, la insistențele agenției, a achitat diferența de 1.340 de euro.

Bărbatul a mai arătat că la câteva zile după plata integrală a sejurului a fost anunțat că vacanța a fost anulată și va primi în schimb un voucher. Reclamantul a mai arătat că în cadrul discuției telefonice cu reprezentantul agenției de turism a întrebat „în mod expres” dacă nu există o altă posibilitate/alternativă decât eliberarea unui vaucher şi i s-a răspuns că nu.

Astfel, a primit pe e-mail un voucher preplătit în sumă de 1.871 EUR ce trebuia obligatoriu valorificat până la data de 31.12.2020. Turistul a considerat că prin modul în care a acționat a denunțat unilateral contractual dintre părți și a deschis proces, cerând recuperarea banilor plătiți.

Apărarea agenției de turism

În proces, agenția dată în judecată a arătat că „reclamantul a fost de acord cu propunerea privind emiterea voucherului şi achiziţionarea unui nou pachet de servicii turistice, astfel cum rezultă din înregistrarea audio din data de 14.05.2020.

„Deşi iniţial acest voucher trebuia utilizat până la data de 31.12.2020 pentru achiziţionarea oricărui pachet de servicii de călătorie, inclusiv cu executare în anul 2021, valabilitatea acestuia a fost prelungită până la data dc 28.02.2021, pentru ca reclamantul să nu piardă suma de 1871 euro în condiţiile în care până în acest moment nu a realizat nici o achiziţie în contul voucherului.

Aşadar, prin convenţia părţilor s-a convenit menţinerea valabilităţii contractului şi înlocuirea pachetului de servici turistice contractat iniţial cu un alt pachet dc servicii turistice ce urinează a fi individualizat de către reclamant din oferta subscrisei cel mai târziu până la data de 28.02.2021”, s-a mai apărat agenția.

Banii, recuperați integral

Judecătoria Satu-Mare a admis cererea turistului și a obligat agenția de turism să îi restituie integral suma plătită. Hotărârea a fost luată chiar pe baza probelor depuse în dosar de tour-operator.

„Din probele depuse la dosar de însăşi pârâta, rezultă cu evidenţă faptul că pârâta nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de legiuitor în vedere operării modificării contractului de prestări servicii de turism. Astfel, instanţa constată faptul că reprezentatul pârâtei, în mod dolosiv, i-a comunicat reclamantului că singura posibilitate este aceea de a-i fi acordat un voucher a cărui valoare să reprezinte preţul sejurului care nu mai putea fi onorat, fără să îl informeze despre posibilitatea acestuia de a solicita rezoluţiunea contractului sau de a accepta modificarea acestuia într-un termen rezonabil”, se arată în sentința Judecătoriei Satu-Mare.

Judecătorul a mai arătat că pur și simplu, reprezentantul agenției de turism l-a Indus în eroare pe client „cu privire la posibilităţile pe care, în calitate de consumator, le are”.

„Având în vedere aceste aspecte, instanţa constată că, consimţământul reclamantului a fost viciat prin dol de către reprezentantul pârâtei, motiv pentru care nu a operat modificarea contractului încheiat între părţi”, se mai arată în sentință. Potrivit documentului, în timpul procesului, agenția de turism i-a restituit clientului suma de 1.682 euro, instanța obligând agenția să achite și diferența până la 1.870 de euro. Sentința poate fi atacată cu apel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Atenționare de călătorie pentru Grecia. Transportul public, afectat de grevă. Se anunță perturbări majore
Atenționare de călătorie pentru Grecia. Transportul public, afectat de grevă. Se anunță perturbări majore
Atenţionare de călătorie pentru Grecia emisă de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care anunță că miercuri, 16 aprilie, vor avea loc greve în sectorul transportului public. Conform...
Cine e ”Marea Preoteasă”, actrița care a aprins flacăra olimpică. Traseul către Paris
VIDEO
Cine e ”Marea Preoteasă”, actrița care a aprins flacăra olimpică. Traseul către Paris VIDEO
Flacăra Olimpică a fost aprinsă, marţi, la Archaia Olympia, sanctuarul în care au avut loc Jocurile Olimpice Antice. În faţa Templului Herei, s-a ridicat un nou pod între Jocurile Antice...
#Zakynthos, #Grecia, #vacanta, #concediu, #instanta, #recuperare bani , #justitie