Aventurile ”ca-n filme” ale fugarilor din centrele de carantină, la începutul pandemiei. Cum s-a finalizat vânătoarea lor

Miercuri, 12 Ianuarie 2022, ora 22:10
2368 citiri
Aventurile ”ca-n filme” ale fugarilor din centrele de carantină, la începutul pandemiei. Cum s-a finalizat vânătoarea lor
Sute de români s-au ales degeaba cu dosare penale pentru că au fugit din carantină FOTO Adevărul

Instanțele din întreaga țară au început să finalizeze cu achitare prin sentință definitivă dosarele privind infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor de care au fost acuzați sute de români care nu au respectat carantina de 14 zile impusă de autorități în contextul pandemiei de COVID-19.

Judecătorii le-au dat dreptate românilor care au ales să fugă din pensiunile sau hotelurile unde erau izolați în prima parte a anului 2020, la întoarcerea în România din țări aflate în zona roșie.

Carantinarea împotriva voinței lor a fost apreciată de cei mai mulți judecători din țară drept nelegală, o încălcare a drepturilor omului sau chiar o lipsire de libertate fără să aibă la bază o lege care să justifice o astfel de măsură.

Nerespectarea perioadei de carantinare în spațiile puse la dispoziție de statul român nu este o faptă prevăzută de legea penală, instanțele, judecătorii și curți de apel deopotrivă, apreciind că plecarea din spațiile de cazare puse la dispoziție carantinaților poate fi considerată cel mult o abatere contravențională.

Martie, aprilie și mai 2020 au fost luni de foc pentru România. Oamenii plecați la muncă în străinătate se întorceau în valuri acasă, speriați de noul virus. Mulți dintre ei nu știau că până să ajungă acasă, vor sta două săptămâni închiși în camere de hotel fără măcar să aibă voie să iasă pe holul unităților de cazare.

Unii n-au suportat acest tip de detenție și au făcut tot posibilul să fugă înainte de a se încheia termenul de 14 zile. Au fost cazuri, și nu puține, când bărbați în toată firea au sărit pe geam, ca în filme, ajutându-se de lenjeria de pat, fără să le pese că își pun viața în pericol. Alții au amenințat că se sinucid aruncându-se de la etaj dacă nu sunt lăsați să plece acasă pentru că nu înțelegeau de ce sunt ținuți închiși, sub pază armată, în condițiile în care nu erau infectați, nu aveau simptome și nimeni nu le făcea un test pentru depistarea virusului.

Acestor oameni instanța le-a dat dreptate. În aceeași situație se află și mulți dintre românii care au fost prinși de jandarmi că au plecat ”fără justificare” din localitățile în care se impusese carantina din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19.

Pățaniile brăileanului care a sărit pe geam de la etajul patru ca să scape de carantină

Pe 5 aprilie 2020, un brăilean se întorcea în România din Anglia, țară aflată în acea perioadă în zona roșie. Bărbatul află că în loc să ajungă acasă, va petrece două săptămâni într-o cameră de hotel din localitatea Lacul Sărat. Este cazat la etajul 4 împreună cu un alt bărbat necunoscut. Rezistă trei nopți închis pentru că în a patra noapte, omul decide să fugă.

În miezul nopții sare pe geam cu ajutorul unor cearșafuri și pleacă pe jos, prin pădure și pe câmp, evitând zonele locuite tocmai pentru a nu da peste patrulele de jandarmi. Omul a fost de bună credință. Ajuns acasă anunță el autoritățile că a plecat din hotel și s-a carantinat la domiciliul său, unde locuia singur.

Echipa operativă, formată din lucrători de jandarmi şi de poliţie, merge la casa bărbatului și îl duce din nou în carantină în același hotel de unde tocmai fugise. Este cazat din nou la etajul patru, dar anunță angajații hotelului că se va arunca pe geam, dacă nu este lăsat în libertate. Speriați, hotelierii cer ajutorul autorităților care decid să-l interneze la psihiatrie unde a și fost diagnosticat cu “tulburare de conduită nespecificată, tulburare de adaptare, virus neidentificat, tulburare de apetit nespecificată”. La externare brăileanul este dus din nou în carantină, dar de data aceasta cazat la parterul clădirii unde rămâne până la finalul perioadei impuse.

Pentru că a evadat din centrul de carantină, omul se alege cu dosar penal, este audiat de procurori și trimis în judecată pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Este achitat în primă instanță de Judecătoria Brăila, dar condamnat la amendă penală în valoare de 2100 de lei de Curtea de Apel Galați.

Cum a fost hăituit un bărbat din Sălaj

Pe 7 mai 2020 revine în țară un bărbat din Sălaj care fusese plecat la muncă în Austria. Este și el carantinat pentru o perioadă de 14 zile într-o pensiune din județul Cluj unde trebuia să rămână în izolare până în data de 21 mai 2020. Cu trei zile înainte de expirarea perioadei de carantină tânărul decide să părăsească pensiunea, sărind pe geam pentru a fenta echipajul de jandarmi care asigura paza.

Merge la autogară, schimbă bani la un centru de schimb valutar, ia un autobuz și se îndreaptă spre comuna Cosniciu de Jos, unde era așteptat de iubita lui. Este prins de jandarmi și dus din nou la pensiune, fiind dispusă o nouă perioadă de carantinare de 14 zile, astfel că bărbatul reușește să ajungă acasă abia în data de 1 iunie 2020. Pentru că nu a respectat carantina, sălăjanul se alege cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, dar este achitat printr-o sentință definitivă dată la finalul anului trecut de Curtea de Apel Cluj.

Instanța de apel a apreciat că ”(...) în timp ce internarea voluntară este rezultatul unui mutuus consensus între medic și pacient, în cazul zădărnicirii combaterii bolilor, măsura carantinării nu poate rezulta din voința unilaterală a unei autorități, ci trebuie să decurgă din lege, impunându-se astfel persoanei carantinate. În consecință, internarea obligatorie la care a fost constrâns inculpatul, în absența oricăror garanții care să se oglindească în legislația primară, are drept consecință lipsa situației premise, astfel că fapta concretă nu corespunde standardelor de tipicitate obiectivă a infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, (...) fapta dedusă judecății nu este prevăzută de legea penală”, este motivul pentru care judecătorii au dispus achitarea bărbatului, potrivit rejust.ro.

Ce au pățit mai mulți tineri din Țăndărei care au plecat din comuna carantinată

Achitați definitiv au fost și mai mulți cetățeni din comuna Țăndărei, prinși de jandarmi că au părăsit ”în mod nejustificat” localitatea aflată în carantină. În seara de 11 aprilie 2020, trei persoane care reușiseră să fenteze filtrul de poliție de la ieșirea din comună au fost prinși de un echipaj de jandarmi. Oamenii nu erau infectați, nu aveau impusă vreo măsură de izolare, pur și simplu aveau treabă în afara comunei și au decis să plece să-și rezolve problemele.

Pentru că și-au permis să părăsească localitatea Țăndărei în perioada în care se impusese carantina locală, cei trei s-au ales cu dosar penal pentru aceeași faptă: zădărnicirea combaterii bolilor. Au fost audiați la parchet, chemați în instanță pentru ca în cele din urmă să fie achitați de instanța Judecătorie Fetești în ajunul Crăciunului.

”Instanța a apreciat că, pentru a se fi dispus măsura carantinării în ceea ce îi priveşte pe inculpaţii ..., aceştia trebuiau să fie bolnavi sau suspecţi de a fi bolnavi, ori la dosarul cauzei nu există probe care să ateste acest fapt”. În plus, judecătorul a respins ca neîntemeiată și cererea parchetului, privind dispunerea măsurii de siguranţă a confiscării speciale a autoturismului marca Ford Mondeo cu care s-au deplasat cei trei bărbați.

Dosare similare sunt de ordinul sutelor la nivelul instanțelor din întreaga țară, aflate în diferite stadii de judecată. Surse judiciare au precizat că la fel de multe cauze privind zădărnicirea combaterii bolilor s-au finalizat cu ordin de clasare direct la parchet, fără să mai ajungă în instanță.

Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Un tribunal militar din Moscova l-a condamnat luni pe purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, la şase ani de închisoare, pentru ”apărarea publică a terorismului”, un verdict...
Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Un caz neobișnuit a fost prezentat recent lumii științifice de cercetătorii din Ţările de Jos. Aceștia au raportat cazul unei infectări extrem de prelungite cu COVID-19 la un bărbat care a...
#zadarnicirea combaterii bolilor, #carantina, #achitare, #condamnare, #dosare penale, #Covid 19 , #stiri juridice