Ce spun preoții despre zacuscă și consumul de ulei în Post: ”Există un nivel mai relaxat, pentru omul modern”

Autor: N.G.
Sambata, 11 Martie 2023, ora 23:30
5841 citiri
Ce spun preoții despre zacuscă și consumul de ulei în Post: ”Există un nivel mai relaxat, pentru omul modern”
Zacusca și uleiul au devenit teme de dezbatere

Zacusca reprezintă unul dintre produsele favorite în perioada Postului, dar restricția în privința uleiului face ca acest produs să nu fie considerat un produs ”de post”.

Preotul Sorin Benescu, autor al mai multor cărți bisericești, a explicat că un nivel al postului, extrem de restrictiv, nu este nicidecum obligatoriu pentru omul de rând. Cu atât mai mult cu cât, datorită unei suprasolicitări a organismului, ar putea apărea carențe și boli.

„Ca principiu general, există mai multe niveluri de asceză și de Post. În ceea ce privește abținerea de la ulei, în special în anumite zile, miercurea și vinerea, vorbim despre o rânduială monahală. E un nivel al postului mănăstiresc. Există inclusiv un nivel al postului și mai drastic, cel al pustnicilor, care mănâncă și mai restricționat.

Următorul nivel, după postul mănăstiresc, este un nivel mai relaxat, pentru omul modern, ca sa zic așa, omul urban. Atunci se dă dezlegare la ulei și se face abținerea doar de la carne și produse de origine animală, inclusiv pește. Mai există niveluri în care se mănâncă pește sau chiar produse lactate, iar abținerea este doar de la carne. Există și variante în care se postește numai miercurea și vinerea.”, a spus părintele duhovnic, într-un interviu acordat pentru Adevărul.

De altfel, el a susținut că, inițial, în istoria bisericii, singurul post care a fost instituit de către apostoli a fost ținut miercurea și vinerea, pentru comemorarea Mântuitorului, timp de două zile. Scopul era ca ca oamenii credincioși să aibă o conștiință a evenimentelor care s-au petrecut atunci.

„Puteți mânca în așa fel încât să nu dați în carențe, în boală. Regula restrictivă în privința uleiului este o regulă mănăstirească. Ea nu se poate aplica pentru omul urban care se duce la serviciu, muncește și intelectual și fizic. Regula se ajustează.”, a mai completat preotul Sorin Benescu.

Alți preoți recomandă însă, oricărui enoriaș, ca postul să fie, pe cât posibil, ținut ca la carte. Dieta ar trebui ajustată, în așa fel, încât să fie formată exclusiv din mâncăruri fierte și uscate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Vrei să ții post negru? Ce se întâmplă dacă postești trei zile la rând
Vrei să ții post negru? Ce se întâmplă dacă postești trei zile la rând
Postul este una dintre cele mai vechi practici din lume. La finalul Postului Paștelui este recomandat însă postul negru. Asta înseamnă să nu se consume mâncare toată ziua. Doar apa fiind...
#zacusca, #post, #preot , #consumatori