Lovitură dură pentru regimul lui Putin: Un gigant tehnologic rus pleacă din Rusia

Luni, 28 Noiembrie 2022, ora 05:00
13545 citiri
Lovitură dură pentru regimul lui Putin: Un gigant tehnologic rus pleacă din Rusia
Gigantrul tehnologic rus Yandex vrea să plece din Rusia FOTO: Engadget

După declanșarea războiului din Ucraina de către Vladimir Putin în februarie 2022, peste 1.200 de mari companii occidentale au încheiat afacerile și au părăsit Rusia.

Acum, gigantul rus din tehnologie, Yandex, cu sediul la Moscova vrea să plece din țară și să-și vândă acțiunile.

Yandex, motorul de căutare dominant al țării, fondat de doi antreprenori ruși, speră să își transfere cele mai promițătoare tehnologii noi în străinătate și să renunțe la majoritatea afacerilor sale rusești pentru a evita efectele sancțiunilor occidentale impuse după ce președintele Vladimir Putin a ordonat Rusiei să invadeze Ucraina, potrivit Fortune.

Conform planului, pe care Financial Times l-a anunțat joi, 24 noiembrie 2022, Yandex N.V. — holdingul Yandex înregistrat în Țările de Jos — va vinde cele mai multe dintre afacerile sale rusești, cum ar fi motorul de căutare, comerțul electronic și transportul unui cumpărător local.

Al doilea front al Rusiei: Putin împinge războiul hibrid lângă România

Ulterior, New York Times a raportat că Yandex N.V. își va muta apoi cele mai promițătoare tehnologii pe piețele din afara Rusiei. Prin tăierea legăturilor cu Rusia, Yandex speră să-și protejeze noile întreprinderi, cum ar fi mașinile cu conducere autonomă, cloud computing și tehnologia educațională, de a fi conectate la piața rusă.

Partenerii occidentali au anulat legăturile cu Yandex după războiul Rusiei din Ucraina, inclusiv compania de livrare de alimente Grubhub, care și-a încheiat inițiativa de livrare cu roboti cu Yandex, la câteva zile după invazia Rusiei. Noile controale la export limitează, de asemenea, vânzarea componentelor de tehnologie avansată către Rusia.

Există obstacole în planul companiei Yandex. Ar trebui să găsească un cumpărător local care să-i cumpere afacerile rusești. De asemenea, ar avea nevoie de permisiunea Moscovei pentru a transfera licențe de tehnologie în afara țării, iar acționarii Yandex ar trebui să fie de acord cu planul.

Statele Unite se ”răstesc” la o țară NATO: Aruncați armele rusești, altfel vin sancțiunile peste voi

Planul este susținut de Aleksei Kudrin, fostul ministru de finanțe al Rusiei. Se așteaptă ca Kudrin să ocupe o poziție de lider la Yandex după încheierea tranzacției, potrivit Financial Times. Deși nu este deținută de stat, Yandex a construit o relație strânsă cu guvernul rus.

Bursa de valori NASDAQ din Statele Unite a suspendat tranzacționarea acțiunilor Yandex la scurt timp după invazia Rusiei din cauza îngrijorărilor cu privire la sancțiunile SUA. Acțiunile Yandex de la Bursa din Moscova au scăzut cu 60,3% de la începutul anului.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#yandex, #firme rusia, #motor cautare, #companie rusa, #gigant rus scadere profit, #companie privata, #tehnologie, #sanctiuni Rusia , #stiri afaceri