Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Comandantul Forțelor Speciale ale SUA: Xi Jinping a învățat patru lecții tactice de la Putin

Joi, 05 Mai 2022, ora 22:10
14216 citiri
Comandantul Forțelor Speciale ale SUA: Xi Jinping a învățat patru lecții tactice de la Putin
Xi Jinping este aliatul lui Vladimir Putin FOTO / Al Jazeera

Vorbind recent la Forumul Institutului McCain Sedona, șeful Comandamentului Forțelor Speciale ale Statelor Unite (USSOCOM), generalul de armată Richard D. Clarke consideră că președintele Chinei Xi Jinping îl urmărește pe prietenul său, Vladimir Putin legat de invazia Rusiei din Ucraina.

El învață din erorile liderului de la Kremlin pentru a nu le repeta, în cazul că va decide vreodată să atace Taiwan-ul.

Guvernul de la Beijing insistă că situațiile din Ucraina și Taiwan sunt diferite și că China nu are de gând să lovească insula, pe care pretinde că îi aparține, potrivit Washington Post.

Dar guvernul taiwanez recunoaște în mod corect asemănarea copleșitoare dintre situația sa și cea din Ucraina: ambele sunt mici democrații agresate de dictaturi agresive, dotate cu arme nucleare, care amenință să le șteargă de pe hartă.

Generalul Richard D. Clarke susține că Ucraina l-a determinat pe liderul Chinei, Xi Jinping să-și schimbe abordarea față de Taiwan, învățând practic patru lecții tactice din greșelile lui Putin din războiul din Ucraina.

Serviciile Secrete americane: Putin are un nou scop în războiul din Ucraina

În primul rând, Xi a ajuns la concluzia că un atac asupra Taiwanului trebuie să fie rapid și să folosească o forță copleșitoare pentru a cuceri capitala acestui teritoriu, Taipei, cât mai curând posibil. El va încerca să evite erorile tactice ale lui Putin din primele zile ale conflictului.

În al doilea rând, Xi va valorifica probabil elementul surpriză. Văzând cum acumularea extinsă de forțe ale lui Putin de la granița cu Ucraina a permis Statelor Unite și aliaților săi să se organizeze înaintea invaziei, președintele chinez va opta pentru o lovitură mai rapidă.

Șeful Serviciilor Secrete din Ucraina anunță un scenariu șocant: Războiul Rusiei se va încheia doar într-o situație

A treia lecție este faptul că Xi va încerca probabil să anticipeze care zone ale economiei Chinei sunt vulnerabile la sancțiuni. Văzând izolarea economică pe care sancțiunile Occidentului au impus-o Rusiei, China se va pregăti cât mai mult posibil înainte de a face o mișcare.

În cele din urmă, a patra învățătură ar fi faptul că Xi va dedica mai multe resurse luptei împotriva războiului informațional. Asta, după ce a văzut cum Putin a eșuat din ce în ce mai mult în a conduce narațiunea. China va încerca să exercite mai mult control asupra acoperirii unui conflict cu Taiwan.

Însă aceste lecții de strategie utile Chinei, vor determina și o schimbare de optică și pentru Statele Unite, care vor trebui, alături de aliații săi, să pregătească logistica specifică pentru Pacificul de Vest cât mai curând posibil, fără să mai aștepte mutarea Chinei, până nu va fi prea târziu.

Șeful Comandamentului Forțelor Speciale ale SUA apreciază că ”a învăța din greșelile din Ucraina, înseamnă că Washington-ul și aliații săi trebuie să-și intensifice acum procedurile de apărare ale Taiwan-ului”.

Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
#Xi Jinping, #Xi Jinping presedinte China, #Putin Xi Jinping, #China Rusia Ucraina, #razboi Rusia Ucraina, #china taiwan , #China