Xi Jinping nu vrea să-l urmeze pe Putin: China, schimbare față de războiul Rusiei din Ucraina

Joi, 17 Noiembrie 2022, ora 05:32
13449 citiri
Xi Jinping nu vrea să-l urmeze pe Putin: China, schimbare față de războiul Rusiei din Ucraina
Xi a arătat deschidere față de Biden și distanțare față de Putin FOTO: Slate

Summitul G20 de la Bali din Indonezia s-a terminat cu un mare succes, iar declarația de încheiere a constituit o mare surpriză, deoarece liderii mondiali au reușit să evidențieze o denunțare a războiului Rusiei. Astfel, președintele Chinei, Xi Jinping și-a îndepărtat privirea de la Vladimir Putin, el nevrând să-l urmeze pe acesta în izolarea diplomatică din prezent.

Cei mai mulți membri ai Grupului G20 au condamnat ferm războiul Rusiei din Ucraina, iar China și India, care au schimburi economice semnificative cu Moscova, au făcut o ”schimbare activă” și s-au alăturat ”părții democratice a marii diviziuni geopolitice” de state prezente în Indonezia, potrivit Blommberg.

Cu discursurile și gesturile din ultimele săptămâni, Xi a făcut cei mai importanți pași ai săi pentru a crea spațiu între Beijing și Moscova, de când Vladimir Putin a invadat Ucraina în urmă cu aproape nouă luni.

Putin primește o puternică lovitură de la Xi Jinping, în privința SUA: Proiectul crucial al președintelui rus nu are acceptul Beijingului

Cel mai recent semnal a venit la summitul Grupului celor 20 de pe insula stațiune indoneziană Bali, unde China a semnat miercuri un comunicat în care s-a spus că „majoritatea membrilor au condamnat ferm războiul din Ucraina”.

Se pare că parteneriatul președintelui chinez Xi Jinping cu Vladimir Putin are limite până la urmă: el nu vrea să-l urmeze pe liderul rus în izolarea diplomatică.

„Președintele rus este aproape singur în lume cu politica sa și nu are un partener puternic de alianță”, a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, care s-a întâlnit cu Xi la Beijing la începutul acestei luni, reporterilor la Bali. El a remarcat „cuvintele uimitor de clare” ale declarației.

Xi Jinping a revenit pe scena mondială

Această demonstrație de solidaritate a urmat unei serii de întâlniri relativ calde între Xi și liderii mondiali care au condus campania de pedepsire a Moscovei, inclusiv prima sa întâlnire cu președintele american Joe Biden, de luni. În aceste discuții, Xi și-a întărit opoziția față de utilizarea armelor nucleare în Ucraina, o poziție care conturează liniile roșii ale Chinei fără a abandona cu totul Rusia.

Xi încearcă să revină pe scena mondială după ce a evitat călătoriile în străinătate în primii doi ani și jumătate de pandemie, o perioadă în care opiniile despre China s-au deteriorat în majoritatea națiunilor dezvoltate.

Declarația de încheiere a summitului G20 din Indonezia arată că ”cei mai mulți membri au condamnat ferm războiul din Ucraina și au subliniat că provoacă suferințe umane imense și exacerbează fragilitățile existente în economia globală”. Sprijinul Chinei pentru o declarație publică critică la adresa Rusiei i-a surprins pe unii.

O putere mondială, schimbare neprevăzută de strategie față de Rusia: Dublează afacerile cu Moscova

Beijingul a făcut-o probabil pentru că președintele chinez Xi Jinping „nu vrea să susțină un învins” după înfrângerea Rusiei în orașul ucrainean Herson, a spus John Kirton, director al G20 Research Group.

În plus, „China nu urmărește să schimbe ordinea internațională existentă sau să se amestece în afacerile interne ale Statelor Unite și nu are intenția de a contesta sau de a înlocui Statele Unite”, a declarat Xi Jinping la întâlnirea sa cu președintele Joe Biden.

”China nu are intenția de a contesta SUA sau de a schimba ordinea internațională existentă”, i-a spus președintele chinez omologului său american în timpul întâlnirii lor în marja summitului G-20 de la Bali.

Oameni de afaceri SUA în China. Au fost primiți de Xi Jinping la o zi după închiderea unui important forum economic
Oameni de afaceri SUA în China. Au fost primiți de Xi Jinping la o zi după închiderea unui important forum economic
Preşedintele chinez Xi Jinping a primit miercuri la Beijing reprezentanţi americani ai lumii de afaceri, a informat presa de stat, într-un moment în care China curtează investitorii străini...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Xi Jinping, #Xi Jinping presedinte China, #Putin Xi Jinping, #Biden Xi Jinping, #china rusia, #summit G20 , #China