Atenție la diversiunea empatiei!

Autor: Dan Ioan Popp - antreprenor
Vineri, 24 Martie 2023, ora 19:22
2826 citiri

Dialogul dintre Xi Jinping și Vladimir Putin în poarta de îmbarcare spre avion, la încheierea recentei vizite a liderului chinez în Rusia, a devenit subiect de discuție în toată lumea întrucât a fost un amestec de fraze strategice și... empatice rostite protector de Jinping: "Chiar acum sunt schimbări cum nu am mai văzut de 100 de ani și noi suntem cei care le realizăm, împreună"... "Ai grijă de tine, prieten drag".

Dar, în ziua de azi, nici măcar regimurile foarte autoritare nu mai depind de voința unui singur om. Atât Putin cât și Jinping sunt înconjurați de zeci de "capete" care dacă își retrag sprijinul, liderii cad. Aș spune că este chiar greșit ca să dăm atenție emoțiilor sau șaradelor subiective care pot fi țesute în jurul liderilor priviți ca... oameni, deoarece politica, atât cea internă cât și cea externă, are la bază interesul establishmentului, al "capilor".

Pentru China, atât Taiwanul cât și Ucraina, sunt subiecte periferice: dezvoltarea economică și absența sincopelor destabilizatoare sunt prioritățile esențiale. Un conflict care să angreneze China ar fi mai degrabă o problemă internă deoarece trendul de liberalizare economică a societății chineze o duce în zone în care populația poate fi frecvent tentată de varianta de guvernare liberală, o amenințare de care mână de fier a Partidului Comunist Chinez se ferește asiduu.

China a descoperit "rețeta" bunăstării și este mult mai interesată să continue să prospere prin relații puternice economice cu SUA, UE și țările pro-occidentale, iar asta înseamnă să nu fie în conflict cu ei și, eventual, să folosească resursele Rusiei. Câștigul maxim al Chinei este să îl calmeze pe Putin că să nu escaladeze războiul, acesta să rămână boicotat de occident și să îi întindă "o mână de ajutor" achiziționând materii rusești prime la prețuri foarte mici.

China câștigă, occidentul câștigă, Rusia slăbește și deci Rusia pierde iremediabil.

Bref, China poate fi agentul dublu, aparent aliatul Rusiei, dar de fapt slujind Occidentul, spre propriul interes.

Dar dacă dependența occidentului este prea mare de China, aceasta crește prea repede, se apelează la soluția este dezinvestirii parțiale, astfel încât în noua formulă a fluxurilor valorii adăugate în "atelierele" Chinei occidentul să accepte încetinirea propriei creșteri, astfel domolind și creșterea cu doua cifre a Chinei, dar în detrimentul Rusiei pusă la... topit.

Nu este nevoie de 100 de ani pentru a vedea cine se înalță și cine coboară în ordinea mondială.

Doar Lebăda Neagră poate schimba șocant ceea ce altfel este predictibil privind, fără empatie, la cifrele statistice.🤔

Dan Ioan Popp - antreprenor in serie, de profesie inginer automatist. A fost cofondator al BVB ca presedinte Broser SA, presedinte ARAI si al Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari, trainer IRECSON , profesor asociat ASE si a mai activat in domenii precum e-commerce (on-line shopping,on-line marketing, health & life-style consultancy),real estate development (CEO-Impact S.A, selling manager, trainer si coacher).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cum folosește NATO Inteligența Artificială împotriva Rusiei și Chinei. Dezvăluirile lui Mircea Geoană
Cum folosește NATO Inteligența Artificială împotriva Rusiei și Chinei. Dezvăluirile lui Mircea Geoană
Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, a dezvăluit că Alianța folosește Inteligența Artificială ”în multe operațiuni militare”, precum și pentru combaterea dezinformării....
După 20 de ani de NATO, ce (mai) riscă România?
După 20 de ani de NATO, ce (mai) riscă România?
La 20 de ani de la primirea în NATO, România construiește cea mai mare bază militară din Europa, și-a demonstrat loialitatea față de organizație și are ambiția de a deține șefia...
#Xi Jinping, #putin, #Rusia, #China, #razboi , #Rusia