Se schimba formatul Cupei Mondiale? Cate echipe pot participa

Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 14:12
5829 citiri
Se schimba formatul Cupei Mondiale? Cate echipe pot participa
Foto: FIFA

Cupa Mondiala din 2026 s-ar putea disputa cu 40 sau 48 de echipe, fata de 32 in prezent, Federatia Internationala de Fotbal (FIFA) urmand sa ia o decizie in acest sens in ianuarie 2017, in timp ce presedintele Gianni Infantino a reamintit, joi, ca este in favoarea unei formule cu 48 de echipe, relateaza AFP.

"Am avut o discutie pozitiva, dar nu am procedat la un vot. Decizia va fi luata in ianuarie", a declarat Infantino, joi seara, dupa prima zi a reuniunii instantei mondiale a fotbalului de la Zurich.

Infantino a confirmat saptamana trecuta ca este favorabil unei treceri la formatul actual de 32 de echipe la un format largit de 48 de echipe, incepand cu editia din 2026.

"Mai avem de analizat multe aspecte, iar confederatiile vor sa stie cate din echipele lor se vor califica. Pana atunci totul este posibil, 32 de echipe, 40 sau 48, dar noi ne vom concentra pe un format de 48 de echipe".

Aceasta decizie foarte asteptata va fi adoptata la viitoarea reuniune a Consiliului FIFA din ianuarie 2017, a carei data va fi fixata in cursul zilei de astazi (vineri).

Conform noului format propus de Infantino, cele 16 echipe venite din grupele lor preliminare vor fi direct calificate la Cupa Mondiala. Alte 32 de echipe vor fi prezente la Cupa Mondiala pentru a disputa un baraj, fara a se cunoaste, deci, daca vor face deplasarea pentru o singura zi de competitie sau o luna, daca au sansa de a face parte dintre cele 16 "supravietuitoare" care se vor alatura primelor calificate.

"Se pune intrebarea daca echipele si suporterii lor nu vor fi reticente sa efectueze lungi deplasari pentru un singur meci? Dar vor fi meciuri mari si nivelul sportiv va fi mult mai bun. De fapt, echipele isi joaca si acum calificarea prin meciuri de baraj tur-retur", a adaugat Infantino.

Fostul colaborator principal al francezului Michel Platini a reamintit ca este pentru o Cupa Mondiala "coorganizata" de mai multe tari, intrucat "acest lucru permite repartizarea in mai multe tari a instalatiilor necesare. "Noi nu ne dorim elefanti albi (stadioane abandonate ulterior). Noi vrem instalatii durabile".

Presedintele FIFA a prezentat, de asemenea, joi celor 30 de membri ai Consiliului programul sau "Fifa 2.0", "viziunea sa pentru viitor".

Tragand invatamintele crizei, pe fond de coruptie, fara precedent care a afectat FIFA din mai 2015, el a anuntat un program care vizeaza in principal intarirea controalelor activitatilor instantei si a celor 211 federatii membre.

Astfel, FIFA isi doreste in special sa preia controlul vanzarii de bilete pentru Cupa Mondiala, sursa a unui scandal la Cupa Mondiala din Brazilia si aflata la originea suspendarii si concedierii fostului secretar general Jerome Valcke.

O alta modificare ce ar urma sa fie introdusa de la CM din 2026 este aceea ca organizarea Cupelor Mondiale va fi transferata de la comitetele de organizare locale actuale catre "o structura de management centralizat".

In fine, FIFA va deschide pana in 2018 un numar de 11 birouri regionale in lume pentru a "raspunde mai bine nevoilor membrilor sai" si pentru "a controla mai bine punerea in practica a programului sau dezvoltare", mai exact cheltuielile.

De asemenea, FIFA isi propune sa aloce 4 miliarde de dolari pe 10 ani pentru dezvoltarea fotbalului in lume, punand accentul in special pe fotbalul feminin, pentru a dubla numarul de jucatoare la 60 de milioane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#schimbare format Cupa Mondiala , #stiri World Cup
Comentarii
Poza schmit
schmit
rank 5
Daca au sa participe 60-80 de Nationale ,are shanse sa se