Work from home și în 2022: 10 sfaturi de care să ții cont ca să muncești sănătos și productiv

Comunicat de presa
Joi, 27 Ianuarie 2022, ora 15:27
4717 citiri
Work from home și în 2022: 10 sfaturi de care să ții cont ca să muncești sănătos și productiv
Work from home FOTO: workspacestudio.ro

Indubitabil, pandemia a schimbat obiceiurile de muncă, depășind barierele tehnologice și culturale care făceau aproape imposibilă munca de acasă înainte de martie 2020.

Munca remote a venit ca o măsură importantă pentru limitarea răspândirii COVID-19, iar odată activată, rămâne definitorie pentru modul în care se va munci și în viitorul apropiat. Menținerea productivității și calității vieții în biroul de acasă este astfel esențială, atât pentru companii, dar mai ales pentru angajați.-Horațiu Didea, Managing Partner WorkSpace Studio România, dealer autorizat al scaunelor Herman Miller în România.

Cu toate acestea, munca de acasă reprezintă o provocare, atât din perspectiva menținerii productivității, dar mai ales din lipsa unui mediu de lucru ergonomic. Care, mai departe, duce la oboseală, dureri de cap, de ochi, de brațe, de spate.

Ergonomia, secretul productivității

Un mediu de lucru ergonomic înseamnă un spațiu de muncă amenajat corect, astfel încât acesta să fie funcțional, adaptat tipului de job și nevoilor fiecăruia, dar și confortabil. Dacă în spațiile de birouri există specialiști care țin seama de principiile ergonomiei atunci când proiectează un spațiu de lucru, acasă, această sarcină ne revine în totalitate. Și de multe ori, este o adevărată provocare.

Deși un beneficiu considerabil și esențial pentru mulți, munca de acasă aduce provocarea eficienței într-un spațiu de lucru mult prea informal. De asemenea, noua realitate de pe piața muncii ne provoacă să gândim dincolo de soluții imediate și să ne imaginăm noi moduri de a interacționa unul cu celălalt, să ne adaptăm nu doar spațiul de lucru, ci și felul în care comunicăm și reușim să ne conectăm pentru a ne duce taskurile la îndeplinire- Horațiu Didea, WorkSpace Studio Romania.

De ce trebuie să ții cont

Un studiu, elaborat în pandemie, arată că munca de acasă a influențat în mod negativ starea fizică, psihică și emoțională a respondenților. Aproximativ 2 treimi dintre respondenți au raportat probleme de sănătate fizică și emoțională, ca urmare a lipsei interacțiunii directe, a stilului sedentar de viață, a lipsei unui echilibru între muncă și sarcinile casnice, dar mai ales ca urmare a lipsei unui spațiu de muncă funcțional și confortabil. Respondenții care locuiau cu un adolescent și aveau un spațiu de lucru propice au raportat niveluri de satisfacție mai ridicate, și o stare de sănătate emoțională îmbunătățită.

În acest context, Workspace Studio, companie specializată în soluții de amenajare și mobilier de birou ergonomic și partener unic acreditat al Herman Miller în Romania, a elaborat o serie de sfaturi și soluții practice, de care trebuie să ținem cont ca să muncim sănătos și productiv și de acasă.

1. Selectați o suprafață de lucru care să respecte înălțimea cotului astfel încât umerii să fie relaxați și antebrațele să fie paralele cu suprafața de lucru sau înclinate în jos spre suprafața de lucru, iar încheieturile să se odihnească într-un unghi neutru.

2. Verificați dacă treimea superioară a monitorului este la înălțimea ochilor și ecranul este la o distanță de braț. Dacă apare un disconfort pe partea dreaptă, verificați distanța mouse-ului. Brațele nu trebuie să stea depărtate de corp.

3. Este recomandat să aveți un scaun complet ajustabil: pe înălțime, dar și în zona de suport a brațelor sau lombar. De asemenea, ar trebui să vă schimbați postura de-a lungul zilei de lucru și să o ajustați periodic, în funcție de înclinația naturală a corpului. Pentru a ajuta la menținerea unei posturi sănătoase, cel mai potrivit este un scaun de birou cu sprijin lombar. Dacă folosiți un scaun cu spate tare, alegeți unul care să permită genunchilor să rămână la nivelul șoldurilor.

Dacă apare o senzație de amorțeală în picioare, atunci ar trebui să faceți câteva verificări ale posturii. Adâncimea șezutului ar trebui permită să introduceți 2-3 degete între spatele genunchilor și partea din față a scaunului. Încercați să folosiți un suport pentru picioare sau chiar un teanc de cărți- Horațiu Didea, Managing Partner.

4. Actualizați setările de iluminare de pe toate dispozitivele în funcție de iluminatul spațiului de lucru. Dimineața e potrivită lumina rece, albastră, iar cea caldă este mai potrivită spre sfârșitul zilei.

5. Lumina naturală este esențială. Amenajează spațiul de lucru în apropierea unei ferestre. Ecranul computerului ar trebui să fie mai luminos decât soarele de afară, așa că reglați-vă jaluzelele pe timpul zilei dacă este necesar.

6. Plasați plante în apropierea biroului. Vederea lor îți induce o stare de bine, iar oxigenul pe care îl produc ajută la o mai bună concentrare. În plus, acestea purifică aerul în cel mai natural mod posibil, iar udarea acestora te provoacă să faci mișcare.

7. La fiecare două ore, ridicați-vă de pe scaun și mergeți 10 minute. Sau, mai bine, faceți niște exerciții de stretching.

8. Luați pauze regulate: O regulă excelentă este 20 - 20 - 20: după 20 de minute de privit monitorul, mută-ți privirea pentru 20 de secunde pe un obiect aflat la o distanță de 20 centimetri.

9. Capul nu trebuie aplecat mai mult de 15 grade, iar umerii nu trebuie ridicați pentru a ajunge la înălțimea biroului.

10. Pentru a nu vă obosi ochii, folosiți un teanc de cărți sau un braț de monitor, astfel încât monitorul la care lucrați să fie la nivelul ochilor.

Noul context de muncă este o oportunitate de a ne reevalua modul de gândire și de a construi noi strategii. Workspace Studio are experiența în amenajări ergonomice, centrate pe specificul muncii fiecărei persoane și adaptate la modul contemporan de a munci productiv. După ce, timp de peste 5 ani, am îmbinat experiența a peste 70 branduri internaționale și locale pentru a evalua nevoi și comportamente și de a veni în sprijinul partenerilor noștri, Workspace Studio a făcut următorul pas, aducând birourile viitorului, ergonomice și eficiente, acasă- Horațiu Didea- Workspace Studio România.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#work from home, #2022, #lucru de acasa, #mobilier, #birou , #stiri afaceri