Wimbledon și povestea unui turneu special: 7 lucruri inedite despre competiția londoneză născută acum 145 de ani

Luni, 27 Iunie 2022, ora 06:40
2733 citiri
Wimbledon și povestea unui turneu special: 7 lucruri inedite despre competiția londoneză născută acum 145 de ani
Simona Halep a învins-o pe Serena Williams în finala din 2019

Ediția 2022 a Wimbledonului începe pe 27 iunie și se încheie pe 10 iulie. Se vor acorda premii-record la acest Grand Slam prestigios care ține cu dinții de respectarea tradițiilor.

Roger Federer și Martina Navratilova au cele mai multe turnee câștigate la Wimbledon. În ceea ce îi privește pe români. Simona Halep a cucerit trofeul în 2019, iar Horia Tecău s-a impus în 2015 alături de Jean-Julie Rojer.

Născut în 1877, acum 145 de ani, Wimbledon s-a jucat neîntrerupt cu excepția perioadelor celor două războaie mondiale și a anului 2020, când a fost anulat din cauza pandemiei de Covid. În acest an se va derula ediția cu numărul 135.

Citește și: Premii record pentru Wimbledon 2022

1.Iarbă. Wimbledon a rămas singurul turneu de Grand Slam care se joacă pe iarbă. Pe vremuri, era suprafața predominată, atât Australian Open cât si US Open jucându-se pe gazon. US Open a trecut în 1975 la zgură, iar peste trei ani s-a mutat pe hard. Australian Open a păstrat iarba până în 1988, apoi a ales hardul.

2. All-white. Turneul londonez impune o ținută strictă: toți jucătorii trebuie să evolueze în alb, întocmai ca pe vremuri. Dacă în 1963 se vorbea în regulament despre un alb predominant, în 1995 regula s-a inăsprit, iar termenul folosit a devenit "un echipament aproape in întregime alb". Când Federer a folosit o pereche de încălțăminte cu talpa portocalie, elvețianului i s-a cerut ca la meciul următor să nu mai apară cu ea.

3. Regalitatea. Familia regală a Marii Britanii face parte din istoria acestui turneu. Regina e patronul All England Club, iar loja regală cu 74 de locuri a apărut încă din 1922. Când Regina e în lojă, jucătorii trebuie să facă o plecăciune când intră și când ies de pe teren. Totuși, regina Elisabeta nu se dă în vânt după tenis: a fost doar de patru ori, ultima oară în 2010, la un meci al lui Andy Murray. Înainte să îl vadă pe Murray, nu mai călcase de 33 de ani la All England Club.

4. Wimbledon. Numele reprezintă o suburbie a Londrei, pe care se situează complexul All England Club. Spre deosebire de celelalte turnee de Grand Slam nu foloșește cuvântul Open în denumire, iar oficial turneul este The Championship. Cu toate acestea, toata lumea îl știe după un singur cuvânt: Wimbledon.

5. Căpșuni și frișcă. Este ceea ce tradițional se mănâncă la Wimbledon încă de la sfârșitul secolului 19. Pur si simplu, perioada în care se joacă turneul coincide cu apariția căpșunilor. Frișca a fost adăugată mai târziu "în meniu".

6. Programarea meciurilor. Campionul en-titre de la Wimbledon va juca întotdeauna primul meci al turneului pe Center Court. Iar campioana va face același lucru a doua zi.

7. The Center Court. Arena Centrală de la Wimbledon a fost ridicată în 1922, fiind cea mai "bătrână" dintre terenurile principale de la Grand Slamuri. Arena Centrală a supraviețuit unui bombardament german in 1940, când s-au distrus 1200 de locuri.

Cele mai multe titluri la Wimbledon (era open)

Roger Federer – 8

Pete Sampras – 7

Novak Djokovic – 6

Bjorn Borg – 5

Martina Navratilova – 9

Steffi Graf – 7

Serena Williams – 7

Venus Williams - 5

Ce blestem a lovit turneul de la Madrid, după retragerea Simonei Halep
Ce blestem a lovit turneul de la Madrid, după retragerea Simonei Halep
Presa internațională de specialitate vorbește despre un adevărat blestem care a lovit turneul WTA 1000 de la Madrid, aflat în plină desfășurare. ”Blestemul wild-cardurilor”, a titrat...
A învins-o pe Halep la Miami și a urmat coșmarul. Ce-a pățit iberica Badosa la ea acasă
A învins-o pe Halep la Miami și a urmat coșmarul. Ce-a pățit iberica Badosa la ea acasă
Tenismena Paula Badosa din Spania, cea care a învins-o pe Simona Halep la Miami, la revenirea româncei în circuit, a fost eliminată miercuri în primul tur al turneului WTA Madrid. După...
#wimbledon, #traditii, #Simona Halep, #federer, #Navratilova, #Serena Williams, #frisca, #Regina, #All England Club , #Wimbledon