Care sunt sansele romanilor de a fi alesi in diaspora - Interviu

Luni, 30 Mai 2011, ora 08:59
2848 citiri
Care sunt sansele romanilor de a fi alesi in diaspora - Interviu
Foto: Arhiva

Alegerile locale din Spania si Italia au fost un bun prilej pentru mai multi imigranti romani sa se implice in viata comunitatii locale si la nivel decizional. Astfel, mai multi dintre ei au decis sa candideze pentru un post in administratia locala.

In Italia, 24 de romani au candidat pentru o functie administrativa, reprezentand astfel o comunitate de peste 1,3 milioane de conationali. In Spania, au candidat peste 100 de reprezentanti, dintr-o comunitate de aproximativ 1 milion de romani.

Din pacate, rezultatele nu au fost satisfacatoare. Atat in Spania, cat si in Italia niciunul dintre candidati nu a obtinut voturile necesare pentru a ocupa un post de consilier local.

Presedintele PDL Diaspora, William Brinza, a explicat, pentru Ziare.com, de ce s-a inregistrat acest esec. Astfel, el sustine ca numarul mic al romanilor care au candidat nu indica dezinteres, ci lipsa de organizare. Democrat liberalul a precizat ca sistemul electoral de acolo este diferit in comparatie cu cel din Romania.

De asemenea, presedintele PSD Diaspora, Cristian Rizea, crede ca implicarea romanilor a fost minima, deoarece mare parte dintre ei nu constientizeaza ca implicarea lor in politica ar putea aduce o schimbare in bine comunitatii din care fac parte in prezent.

Pentru o imagine de ansamblu mai clara si pentru a afla de ce rezultatele obtinute au fost slabe, presedintele PDL Diaspora, William Brinza, si presedintele PSD Diaspora, Cristian Rizea, au raspuns la cateva intrebari adresate de Ziare.com.

Numarul romanilor care au decis sa candideze este foarte mic. Cum se explica fenomenul?

William Brinza - PDL: Inca de anul trecut, primariile au trimis solicitarea in vederea inscrierii in Registrul Electoral prin care li s-a dat posibilitatea romanilor sa isi exprime optiunea politica. Neexistand o obisnuinta in acest sens, sistemul electoral din Romania neavand aceasta optiune, este posibil ca multi dintre ei sa nu fi luat in seama aceasta procedura. In acest context, daca numarul doritorilor a fost mic, nici numarul candidatilor nu putea fi mare. Oricum, este un pas important comparativ cu alegerile anterioare cand numarul candidatilor romani a fost mult mai mic.

Cristian Rizea - PSD: Numarul romanilor care au decis sa candideze in diaspora la alegerile din Spania si Italia a fost redus, deoarece mare parte dintre ei nu constientizeaza ca implicarea lor politica ar putea aduce o schimbare in bine comunitatii din care fac parte in prezent.

Din ce cauza au obtinut rezultate atat de slabe?

William Brinza: Cine da calificativul ca au fost rezultate bune sau slabe? Personal ii felicit pentru curajul de a candida si ii voi sustine sa candideze si la

alegerile urmatoare.

Totodata, cu riscul de a ma repeta, va spun ca un om politic trebuie sa fie cunoscut prin faptele sale si, in egala masura, sa fie recomandat de vectorii comunitatii. Aici as da doua exemple: asociatiile de romani cu notorietate si liderii laici. Un om politic, inainte de a da piept cu potentialii votanti, trebuie sa se evalueze de acasa pe cantarul faptelor sale si asta ii va da cu aproximatie rezultatul.

Cristian Rizea - PSD: Din pacate, rezultatele foarte slabe obtinute si implicit faptul ca dupa aceste alegeri locale din Spania si Italia niciun roman, indiferent de apartenenta politica, nu a obtinut o pozitie de consilier, sunt cauzate, in principal, de faptul ca romanii nu sunt solidari cu romanii!

Spun asta pentru ca, daca veti face o analiza asupra rezultatelor, veti avea certitudinea ca nici macar cetatenii romani dintr-o anumita comunitate nu si-au votat compatriotul care candida pentru pozitia de consilier local!

Este imperios necesar ca romanii din diaspora sa nu mai fie dezbinati, iar eu cred ca noi, clasa politica, putem avea un rol important in ceea ce priveste acest aspect!

Ce sprijin le ofera partidele politice din Romania celor care au candidat?

William Brinza: Niciun membru al PDL din strainatate nu si-a exprimat in mod oficial intentia de a candida. In cazul in care ar fi facut acest lucru, solicitarea ar fi fost analizata, ar fi trecut prin filtrul votului in Biroul Permanent al PDL Diaspora si in mod cert ar fi primit sprijin, cu mentiunea ca s-ar fi tinut cont de ce am recomandat anterior.

In noua formula a Biroului Permanent National, din care fac parte in noua mea calitate, s-a format un Departament specializat in a mentine legatura cu Partidele Politice de Dreapta din Europa, unde prioritare vor fi semnarea de acorduri politice si de colaborare, menite sa vina in sprijinul romanilor ce muncesc si traiesc in strainatate.

Cristian Rizea: Sprijinul oferit de partidele politice din Romania nu a fost unul semnificativ. Din punct de vedere al PSD, vreau sa precizez ca organizatia Diaspora a fost infiintata in 15 octombrie 2010, astfel ca perioada de identificare a unor candidati reprezentativi pentru comunitatile romanesti respective a fost foarte scurta.

In conditiile in care acum se pun bazele PSD Diaspora, se infiinteaza filiale, se organizeaza conferinte de alegeri in filialele respective si se definitiveaza toate aceste detalii tehnice asa cum prevede statutul PSD, era destul de dificil sa pregatim niste candidati cu sanse reale.

Chiar si in aceste conditii, ma bucur ca acei candidati sprijiniti de noi au obtinut cel mai mare numar de voturi! Cand spun acest lucru ma refer exclusiv la cei care in Spania au candidat pe listele PSOE, iar in Italia pe listele PD, formatiunile politice similare ca ideologie cu PSD!

Cu siguranta la alegerile viitoare, cetatenii romani care vor candida in Italia vor avea o sansa in plus in primul rand datorita acordului politic parafat intre Victor Ponta si Pier Luigi Bersani, omologul sau italian, acord semnat la 14 ianuarie 2011 si care reprezinta primul protocol incheiat vreodata intre doua partide politice din Romania si Italia!

Acest acord va fi urmat, cat de curand, de un document similar cu partidul omolog din Spania, cu speranta ca romanii de acolo vor putea deveni o voce respectata in peisajul politic spaniol!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#romani diaspora vot, #alegeri diaspora imigranti romani , #stiri William Branza