William Branza cere constituirea unui fond de urgenta pentru romanii din strainatate

Vineri, 11 Mai 2012, ora 23:56
2954 citiri

Presedintele Comisiei parlamentare pentru romanii din strainatate, William Branza, a initiat doua proiecte legislative prin care solicita cresterea numarului de parlamentari pentru diaspora de la 6 - 2 senatori si 4 deputati, pentru cele 4 colegii, care acopera toate continentele - la minimum 20 - 16 deputati si 4 senatori -, precum si constituirea unui fond de urgenta pentru romanii din afara granitelor tarii.

Potrivit unui comunicat remis vineri, deputatul si-a exprimat increderea in obiectivitatea si maturitatea clasei politice romanesti care, in opinia sa, dincolo de interesul politic, va intelege necesitatea cresterii numarului de parlamentari, in interesul direct al cetateanului roman.

"Consider ca 16 deputati si 4 senatori, alesi toti, asa cum au solicitat romanii din strainatate, din randurile lor si care pot face dovada ca locuiesc de minimum cinci ani in strainatate, reprezinta un numar firesc, mult mai adecvat pentru acoperirea celor 4 colegii cu profesionalism si raspundere.

Cu 20 de parlamentari pentru diaspora, cei 9 milioane de cetateni romani se vor simti cu adevarat reprezentati in Parlamentul Romaniei. Este o datorie morala care va conferi legitimitate diasporei ale carei probleme nu pot fi solutionate doar de cei 6 parlamentari, cati sunt in prezent", sustine William Branza.

Totodata, deputatul a reluat proiectul de constituire a unui fond de urgenta destinat cu predilectie repatrierii trupurilor neinsufletite ale romanilor care isi pierd viata in strainatate. Branza subliniaza ca aceasta este una dintre problemele cel mai des semnalate de romanii din diaspora si pentru solutionarea careia statul roman nu a identificat inca parghiile necesare.

"Am propus ca acest fond sa reprezinte 1% din valoarea bugetului DRP si sa fie folosit doar pentru plata cheltuielilor de repatriere a cetatenilor romani decedati in afara granitelor tarii (mai ales atunci cand vorbim de accidente grave). Evident ca avem in vedere o anumita procedura, anumite acte doveditoare care vor fi solicitate rudelor.

Daca acest fond s-ar fi constituit, asa cum am mai solicitat prin intermediul unui alt proiect legislativ depus in 2010, numarul cazurilor in care romanii nu isi pot ingropa crestineste rudele decedate in strainatate ar fi mult mai redus. Este un proiect pe care l-am facut dupa ce am avut in prealabil consultari cu romanii din diaspora si astept amendamente, daca va fi cazul", a precizat presedintele Comisiei pentru romanii din strainatate William Branza.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Branza fond romani diaspora, #William Branza romani diaspora, #fond urgenta romani diaspora , #stiri William Branza