Urmasul lui Eliade, un mare Brinza la TVR (Opinii)

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 18:097748 citiri
Urmasul lui Eliade, un mare Brinza la TVR (Opinii)
Foto: adevarul.es

Brinza. William Brinza. Il stiti. Este deputatul PDL de diaspora care a initiat o lege prin care dorea sa taxeze banii trimisi in tara de romanii care lucreaza in strainatate. Doar nu degeaba fusese omul ales deputat de romanii din Spania.

Din recunostinta a incercat sa le "impoziteze" cu 1% sumele pe care le-ar fi trimis la familiile ramase acasa.

Aceeasi branza vedem si daca avem curiozitatea sa citim modul in care si-a agonisit William averea - contracte dubioase cu statul prin numeroase firme capusa.

Dar ce conteaza trecutul, cand prezentul este mare, iar viitorul grandios? Pentru ca asta este Brinza - un roman inegalabil, o sensibilitate fara margini, un talent de proportii cosmice si un erudit cosmopolit. Cine spune asta? TVR, desigur. Unica sursa de informare onesta si echilibrata din Romania la aceasta ora, televiziunea publica a ajuns sa isi dea masura implicarii politice la un nivel greu de imaginat altfel.

TVR, sambata seara. A zecea gala a premiilor TVR International. Doua ore de laudatio inchinate in primul rand parlamentarilor, ministrilor si altor simpatizanti ori sustinatori ai actualei Puteri. Vedetele serii William Brinza si Riceard Badea, doua nume predestinate ale lumii cosmopolite romanesti.

Brinza este comparat cu Marin Sorescu si Mircea Eliade, fiind decretat un demn urmas al istoricului religiilor.

Acest Brinza William, comparat cu Mircea Eliade, nu are chiar sensibilitatea istoricului pentru studiul religiilor, ori cel putin deloc aceeasi capacitate de intelegere a fenomenului religios. Nu cu multa vreme in urma, Brinza tuna si fulgera isteric pe toate posturile de televiziune, altele decat cel public, ca ateii sunt cele mai periculoase fiinte de pe pamant.

De atata spirit sacru si religios de care era stapanit, omul probabil nu a mai suportat sa-i trateze pe toti oamenii egali indiferent de credintele lor si i-a impartit in atei, adica periculosi, adica condamnabili, si credinciosi, adica buni.

Brinza, despre romanii din diaspora: Au fost intalniri aproape de extaz

Acesta este William Brinza, pe foarte scurt, omul caruia la TVR i s-a inchinat nu doar un laudatio jenant si penibil, ci o intreaga emisiune in care au fost proslavite realizarile diasporei romanesti. Pana la urma, angajatii TVR nu au nicio vina ca fosta profesoara a lui Brinza a gasit de cuviinta sa spuna despre William ca-i trezeste "sentimentul unei plinatati si combustii interioare a devenirii". Veti spune ca, desigur, nici William Brinza nu are nicio vina. Evident.

Asa cum, intr-adevar, multi dintre angajatii televiziunii publice sunt profesionisti cat se poate de onorabili, care isi fac treaba fara a-si pata constiinta. La fel exista, in acest monstru mostenit din timpurile dictaturii, o sleahta de profitori, o mana de oameni care pateaza prin mizeria lor tot ce ating.

Politruci deghizati, habarnisti care stiu doar sa ciuleasca urechile la ordinele politicului, ei sunt cei care au transformat TVR in ceea ce a ajuns sa fie astazi - o rusine publica, un aparat propagandistic extrem de scump, care aduna an dupa an datorii de zeci si zeci de milioane de euro.

In schimbul acestor datorii, se presteaza ode si emisiuni la limita penibilului si a gretii inchinate partidului de guvernare, sustinatorilor sai, presedintelui ori cui s-o mai nimeri dintre alesii Puterii.

Mecanismul este simplu - mesajul transmis trebuie sa faca placere doar unei parti, acelei parti care o controleaza si-i finanteaza datoriile. Restul e tacere si umilinta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News