"Words with Gods", in care Emir Kusturica joaca rolul unui calugar, inchide Cinepolitica

Marti, 21 Aprilie 2015, ora 16:55
1744 citiri
"Words with Gods", in care Emir Kusturica joaca rolul unui calugar, inchide Cinepolitica
Foto: Festivalul de Film Cinepolitica

Un proiect unic, "Words with Gods", un film-antologie care pune in discutie relatia directa a individului cu divinitatea - sau absenta acesteia - in diferitele religii, va inchide Festivalul International de Film Cinepolitica, pe 30 aprilie, ora 20.00, la Cinema Studio din Bucuresti.

Filmul a fost proiectat in premiera mondiala la Festivalul de la Venetia, in afara competitiei, si este primul dintr-o serie numita "Heartbeat of the World". Povestile trec din Australia si spriritualitatea ei "aborigena" in Japonia post-tsunami, in moscheile din Kurdistan, agitatia din Mumbai sau viata unui calugar sarb.

Emir Kusturica joaca rolul unui calugar ortodox in propriul film, Alex de la Iglesia aduce mult umor negru in The Confession, in care un ucigas platit e luat drept preot de un taximetrist, iar Guillermo Arriaga incheie filmul cu God's Blood, drama unui tata ateu care incepe sa-l viseze pe Dumnezeu.

Pe langa cele sapte filme din competitie, Cinepolitica cuprinde o selectie incitanta de filme documentare de scurtmetraj marca VICE - "Potretul unui oligarh rus", "Ruleta ruseasca: invazia Ucrainei", "Armata fantoma a Rusiei" - si filme noi pe teme politice in sectiunea Panorama.

Politica si religia se intretaie in documentarul Valoarea operativa - turnatii (Ungaria, 2014), de Agota Varga, o confesiune impresionanta despre o epoca in care credinta era un pacat fundamental, iar ateismul si suspiciunea, litera de lege. Preotii isi dezvaluie in fata camerei sentimentele fata de cei care ii urmareau in timpul regimului comunist.

"Vremea spovedaniei", regizat de Regis Wargnier, este un film plin de tensiune si emotie despre relatia dintre prizonierul nevinovat si temnicerul sau de conjunctura. Este inspirat de cartea autobiografica a antropologului francez Francois Bizot. In Cambodgia, in 1971, Bizot lucreaza la restaurarea magnificului templu Angkor. Capturat de sangerosii khmeri rosii si acuzat ca este spion CIA, Bizot are o singura sansa: sa-l convinga pe tanarul Douch, seful inchisorii, ca este nevinovat.

Cea de-a patra editie a Festivalul International de Film Cinepolitica va avea loc intre 26 - 30 aprilie, la Cinema Studio si Elvire Popesco. Evenimentul se va deschide oficial duminica, 26 aprilie, de la 20.00, la Cinema Studio, cu thriller-ul "13 minutes", de Oliver Hirschbiegel.

Mai multe detalii despre festival, pe www.cinepolitica.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#filme festival Cinepolitica 2015, #festival film Cinevpolitica 2015 , #filme