Weekend in Bucuresti: Festival de teatru, concert regal si filme de la Cannes

Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 09:36
1668 citiri
Weekend in Bucuresti: Festival de teatru, concert regal si filme de la Cannes
Foto: Facebook/Les Films de Cannes a Bucarest

Festivalul National de Teatru incepe vineri, eveniment aflat la cea de-a 25 editie.

Timp de zece zile, in perioada 23 octombrie - 1 noiembrie, publicul are posibilitatea de a viziona 44 de spectacole selectionate din stagiunea 2014-2015, trei productii invitate din strainatate (Frontul/Front - regia Luk Perceval, War/ Razboiul - regia: Vladimir Pankov si Tiger, dupa Tigrul sibian de Gianina Carbunariu, in regia Sofiei Jupither - Suedia), dar si multe evenimente care ar putea sa faca din actuala editie a FNT o adevarata sarbatoare dedicata artei, se arata intr-un comunicat al organizatorilor.

La aceasta editie aniversara, Festivalul National de Teatru isi propune nu numai sa fie in stricta actualitate, ci si sa aduca un tribut memoriei teatrului romanesc. Astfel, prin cele zece expozitii de fotografie si plastica deschise pe toata perioada evenimentului, publicul are ocazia sa-si aduca aminte atat de mari nume ale teatrului, prematur disparute, cat si sa se bucure de universul complex, inedit, al unor mari personalitati ale scenei contemporane.

O intreaga "Lume", asa cum o vede Silviu Purcarete in 70 de fotografii, va fi deschisa in foaierul Salii Mari a Teatrului National Bucuresti.

La fel, Horatiu Malaele va prezenta in spatiile afine salii Studio un alt mod de a sintetiza lumea noastra, prin intermediul a 40 de lucrari de grafica si caricatura: "Graficaturi", arata sursa citata.

Retrospectiva expozitiilor prezentate la Quadrienala de scenografie si arhitectura de teatru de la Praga, editia 2015, va fi deschisa in foaierul salii Studio a Teatrului Odeon.

Foaierul Teatrului de Comedie gazduieste un eveniment expozitional multimedia - "Comedia Remix" - despre nasterea si cresterea acestui teatru ce-a fost si ramane un fenomen in miscarea teatrala romaneasca.

Expozitia dedicata aniversarii a 25 de ani de FNT - "Afisele vremii. Vremea teatrului" cuprinde o selectie de afise de festival sau ale spectacolelor prezentate in FNT in perioada 1990-2014, care va da viata si culoare Pasajului Universitati, transformat pe durata Festivalului in "Pasajul FNT".

Festivalul National de Teatru, acum si in strainatate

In premiera, la aceasta editie, Festivalul National de Teatru se va putea vedea nu numai pe scenele bucurestene, ci si in tara si in strainatate.

Trei dintre cele mai asteptate spectacole din FNT vor putea fi urmarite in transmisiuni directe oferite de Grand Cinema & More. "Mein Kampf", "Steaua fara nume" si "BIZONI Fabula urbana #2" se vor putea urmari, pentru prima data, in direct, in cinci orase din Romania: la Cityplex Constanta, Cinema Trivale Pitesti, Cityplex Brasov, Biblioteca Centrala Universitara din Timisoara si la Grand Cinema & More Baneasa din Capitala.

Seria de transmisiuni in direct va debuta pe 23 octombrie, la ora 20:00, cu difuzarea piesei "Mein Kampf" de George Tabori, in regia lui Alexandru Dabija, productie a Teatrului National Cluj-Napoca, care va deschide Festivalul National de Teatru pe scena Teatrului "I.L.Caragiale" din Bucuresti.

Biletele pentru transmisiunile in direct ale spectacolelor din cadrul Festivalului National de Teatru pot fi achizitionate online de pe www.grandentertainment.ro si la casele de bilete ale locatiilor partenere.

Cea de-a sasea editie a Les Films de Cannes a Bucarest isi asteapta spectatori, intre 23 si 29 octombrie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco si CinemaPRO.

Zeci de filme in premiera absoluta in Romania, in peste 100 de proiectii, unele programate in prezenta cineastilor, masterclass-uri, mese rotunde, retrospective si alte evenimente speciale vor avea loc la actuala editie, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

Filmele propuse de Franta si Belgia la Oscar 2016, un maraton de 338 de minute inspirat din "O mie si una de nopti" si castigatorul Camera d'Or la Festivalul de la Cannes sunt cateva dintre surprizele celei de-a sasea editii a Les Films de Cannes a Bucarest.

Editia a sasea a Les Films de Cannes a Bucarest este organizata de Asociatia Cinemascop si Voodoo Films. Este realizata in parteneriat cu Ambasada Frantei si Institutul Francez din Bucuresti. Este un proiect cultural finantat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului National al Cinematografiei, al ArCuB, in cadrul Programului cultural "Esti Bucuresti" 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primariei Municipiului Bucuresti), si al Institutului Cultural Roman.

Duminica, 25 octombrie, cu ocazia aniversarii regelui Mihai I, are loc a opta editie a Concertului Regal de strangere de fonduri la Ateneul Roman, informeaza Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, intr-un comunicat.

Tenorul Teodor Ilincai si Orchestra Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, sustin un concert eveniment in beneficiul programului Tinere Talente.

Dirijorul Tiberiu Soare va conduce pentru a doua oara Orchestra Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei in cadrul Concertului Regal. Orchestra si-a facut debutul in anul 2014, fiind fondata la initiativa Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, selectata si pregatita de catre dirijorul Tiberiu Soare.

Alaturi de renumitul tenor Teodor Ilincai, vor interpreta arii si cantonete din opere celebre solistii Diana Alexe, Daniela Popescu, Larisa Stefan si Martiniana Antonie si George Virban, bursieri ai programului Tinere Talente.

In debutul Concertului Regal, violoncelistii Izabela Ghergu si Cornelius Zirbo, doi tineri laureati la concursuri si olimpiade nationale si internationale, bursieri ai Fundatiei, vor interpreta Concert pentru doua violoncele in sol minor, RV531 de Antonio Vivaldi.

Fondurile stranse in urma Concertului Regal din 25 octombrie 2015 vor sprijini programul national Tinere Talente - editia 2016.

Cei mai promitatori tineri artisti romani din domeniul muzicii clasice si al artelor plastice, aflati la inceput de cariera si in imposibilitatea de a se dezvolta pe viitor din motive financiare, vor primi burse de studiu, mentorat si oportunitati de promovare.

In ultimii ani, peste 200 de tineri artisti plastici si muzicieni au reusit performante extraordinare cu sustinerea Fundatiei, arata sursa citata.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#weekend Bucuresti octombrie 2015 , #teatre