Unde poti face bungee jumping, in Romania - Si Elena Basescu sau Nicoleta Luciu au trecut pe acolo

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 17:53
18801 citiri
Unde poti face bungee jumping, in Romania - Si Elena Basescu sau Nicoleta Luciu au trecut pe acolo

Cei mai multi experimenteaza caderea in gol doar in timpul somnului, preferand sa ramana doar cu aceasta experienta, fara sa incerce senzatia si cand sunt treji.

Exista insa si curiosii, aventurosii, inconstientii, cum ar spune altii, care si-au facut un obicei din a sari in gol, cu coarda elastica, ori de cate ori au ocazia.

Daca in trecut nici nu se punea problema unei astfel de experiente in Romania, lucrurile s-au mai schimbat. In prezent se poate face bungee jumping in Cheile Rasnoavei.

Cel mai mare risc - entorse, luxatii sau fracturi

Poate sari oricine - minorii au nevoie de acceptul parintilor si, cel mai probabil, barbatii de cel al sotiilor - atat timp cat a fost instruit inainte si poate trai cu gandul ca, in cel mai rau caz, se poate alege cu entorse, luxatii sau fracturi. Totusi, dupa cum au declarat pentru Ziare.com reprezentantii Jump Adventure, singurii din Romania care au autorizatie in acest sens, "in 14 ani de activitate nu au fost decat doua fracturi".

Practic, oricine dispune de 100 de lei poate sari de la o inaltime de 40 de metri, iar in schimbul a 100 de euro, experienta e si mai "inaltatoare", sarindu-se de la 140 de metri.

Nu exista limita de greutate, insa cei care au probleme de sanatate trebuie sa obtina acordul medicului.

Semn ca fascinatia pentru caderea in gol e mai puternica decat teama de inaltime, nu au fost putine persoanele care au trecut peste cea din urma, au inchis ochii si au sarit in hau. Cum poate fi descrisa o astfel de experienta? Nu se poate. "Sa experimentezi este singura cale de a intelege", explica cei care si-au facut un job din a sari si a se bucura sa-i vada si pe altii ca renunta pentru moment sa-si tina in maini propriul destin, lasandu-le altora aceasta sarcina.

Origini pagane

Putini stiu cate ceva despre originea acestui tip de sport extrem, cum este el privit de unii. In limba bastinasilor Ni-Van el se numeste Nagol, fiind unul dintre cele mai importante ritualuri, ce marcheaza trecerea la maturitate. Ajunsi la varsta de 20 de ani, baietii din aceste triburi trebuie sa treaca de aceasta incercare.

Insa paradoxal e faptul ca originile unei astfel de sarituri se leaga de existenta unei femei. Urmarita de sotul ei, aceasta si-a legat o liana de picioare si s-a aruncat de pe o stanca inalta. Barbatul a facut la fel, doar ca s-a zdrobit de stanci si a murit pe loc, in timp ce femeia a ramas in viata.

Se spune ca de atunci se practica acest ritual pentru ca baietii sa-si invinga frica si sa devina barbati. Alaturi de saritura, in sine, si pregatirea ei este un test. Liana si-o alege doar cel care va sari, nimeni altcineva. Ca sa-si gaseasca liana potrivita, saritorii petrec zile intregi in jungla, in singuratate, meditand la urmatoarea etapa din viata lor.

Ritualul se desfasoara in sezonul ploios, respectiv in lunile mai-iunie. Se construieste un turn din lemn, inalt de circa 30 de metri, in jurul caruia se aduna tot tribul. In mai putin de o ora, viata candidatilor la maturitate se va schimba in oricare dintre cele trei variante: daca lianele sunt rezistente si de lungime potrivita, vor deveni barbati; daca lianele sunt prea scurte, fruntea lor nu va atinge pamantul si se vor face de rusine; daca lianele sunt prea lungi, se vor zdrobi de pamant si vor muri. De cele mai multe ori, din fericire, ritualul este un spectacol reusit.

Tinerii se catara pe turn, leaga doua liane de varf, apoi de gleznele lor si se arunca in gol. Se intampla, insa, si accidente, destul de des. Chiar si atunci cand ritualul se desfasoara in prezenta unor oaspeti foarte importanti. In 1974, Regina Elisabeta a II-a, a Marii Britanii, aflata intr-o vizita oficiala in Vanuatu, a dorit sa asiste la Nagol. Unul dintre saritori si-a pierdut viata chiar sub ochii sai.

Cinci ani mai tarziu, in 1979, patru membri ai Clubului de Sporturi Periculoase de la Universitatea Oxford au efectuat prima saritura moderna bungee jumping, de pe podul Clifton, de la o inaltime de circa 76 de metri.

In 1988, A.J. Hackett a preluat ritualul Ni-Van si l-a inregistrat oficial ca sport extrem, cu titlu de proprietate. A deschis prima instalatie de bungee jumping in Ohakune, Noua Zeelanda, dupa care au urmat alte continente si alte tari.

Nu e de mirare ca sportul a ajuns si la noi anii trecuti, inclusiv in Capitala, in parcul Herastrau (unde din pacate anul acesta nu nu va mai exista posibilitatea unei astfel de sarituri). Romanii, insa, sunt "mai sceptici si mai rezervati decat strainii" cand vine vorba de bungee jumping, recunosc cei care se ocupa de aceasta afacere in Romania.

New River Bridge, destinatia celor care au microbul in sange

Mai putin sceptice par insa vedetele, existand cateva care nu au ratat ocazia de a sari cu coarda elastica. Printre acestia, potrivit Marianei Alexandru si alpinistului Mihai Mandreanu, cel care a si infiintat Jump Adventure, se afla nume ca Andreea Balan, Nicoleta Luciu, Elena Basescu sau George Vintila.

Impatimitii acestui sport ar trebui insa sa faca imposibilul pentru a ajunge sa sara de pe New River Bridge, de la 320 de inaltime, un fel de pom laudat pentru cunoscatori.

Pana atunci, insa, ar trebui sa-si faca antrenamentul in Romania, instalatia de la Cheile Rasnoavei, cea de 140 de metri inaltime, fiind printre cele mai inalte din Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#bungee jumping Romania, #saritura coarda elastica Romania, #bungee jumping Cheile Rasnoavei, #preturi bungee jumping Romania, #pret saritura coarda elastica, #limita greutate bungee jumping , #timp liber