Ultimul Zburator, un film romanesc independent, cu un demon motociclist si o poveste de dragoste nemuritoare Interviu

Luni, 27 Ianuarie 2014, ora 08:44
8257 citiri
Ultimul Zburator, un film romanesc independent, cu un demon motociclist si o poveste de dragoste nemuritoare Interviu
Foto: Facebook / Ultimul Zburator

Filmul independent "Ultimul Zburator", regizat de Ovidiu Georgescu, bazat pe vechiul mit folcloric al zburatorului, un demon care seduce fetele, va incepe sa ruleze in cinematografele din Romania pe 7 februarie.

Este vorba de partea intai a unei trilogii fantastice, prima din cinematografia romana, realizata in cheia realismului magic. "O idee nascuta din dorinta de a readuce in actualitate marile povesti, marile mituri ale culturii romane", povesteste regizorul Ovidiu Georgescu geneza filmului, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Premiera in filmul romanesc: Trilogie fantasy inspirata din legende folclorice - Vezi trailerul

"Muritorii cu staif moral spun ca 'un gentleman nu isi povesteste niciodata aventurile'. In 500 de ani nu am dat gres niciodata. Cuceririle mele sunt sigure pentru ca reprezint un ideal, pe care orice femeie il poarta in ea", a povestit, intrand in pielea personajului sau, Gabriel Dutu, actorul care il interpreteaza pe ultimul Zburator.

Ovidiu Georgescu, regizor: Noi romanii nu il avem numai pe Dracula! Sunt atatea povesti frumoase care merita sa fie transpuse in filme.

Cum a aparut ideea acestui film?

Ideea filmului "Ultimul Zburator" a aparut in urma cu aproape trei ani. O idee nascuta din dorinta de a readuce in actualitate marile povesti, marile mituri ale culturii romane. Scenariul acestui film s-a nascut din aceasta nazuinta. Un prim film fantasy - romance in cinematografia autohtona. O picatura de magie, in aceasta lume "dezvrajita", in acest hiper-realism cu multiple nuante de gri.

Astfel s-a plamadit un basm urban contemporan, pe care noi l-am numit Ultimul Zburator. O poveste de iubire dintre un Zburator si o muritoare. O poveste de iubire inspirata de mitul Zburatorului, acest demon romantic care viziteaza fetele in preajma nuntii lor pentru a le destainui tainele iubirii.

"Ultimul Zburator" este prima parte a Trilogiei Promissum, o trilogie fantastica, sau mai bine spus o trilogie in realism magic, pe care ne propunem sa o realizam in urmatorii patru ani.

Mai are forta un astfel de mit, cel al Zburatorului?

Eu cred ca da! Zburatorul din filmul nostru este un motociclist care plimba noaptea fetele cu motorul. Asa putem atrage atentia tinerilor si nu numai, asa ii putem provoca sa caute cat mai mult informatii despre mitul zburatorului.

Acest mit al zburatorului il descoperim si in poeziile lui Vasile Alecsandri, Ion Heliade Radulescu sau Eminescu. Asa ca am zis sa realizam noi toata aceasta munca, si anume, sa incercam sa aducem mitul zburatorului intr-o poveste de dragoste care sa poata fi intelesa de cat mai multa lume.

Noi, romanii, nu il avem numai pe Dracula! Sunt atatea povesti frumoase care merita sa fie transpuse in filme. Haideti sa ne aducem aminte de marile povesti si sa le redescoperim impreuna!

Cat de greu e sa faci un astfel de film independent?

Eu nu sunt la primul proiect independent. In urma cu 14 ani filmam un alt proiect independent, tot cu participarea benevola a actorilor si a echipei. Am colaborat, atunci cu 40 de actori - printre care Marcel Iures, Marius Bodochi, Gabriela Crisu, Serban Pavlu, Rares Parlog si multi altii - iar filmul se numea "3 Pazeste". Filmul a avut premiera in 2003.

Avand in vedere ca finantarile guvernamentale se dau cum se dau, am hotarat sa fac din nou un film doar cu finantare privata, adica propriile buzunare si cu ajutorul multor oameni si firme private.

Important este ca nu m-am repetat. Daca "3 Pazeste" a fost un film minimalist, ancorat in realitatea imediata, intr-o lume a micilor borfasi, "Ultimul Zburator" aduce in prim plan o poveste ce are la baza unul din miturile fundamentale ale culturii romane - mitul zburatorului.

Nu pot sa spun ca acest proiect nu a avut buget, pentru ca au fost cheltuieli, dar el s-a bazat in mare parte pe munca benevola a actorilor si a multor oameni din echipa. Avand nevoie de o sursa de finantare, aceasta a fost luata din Asociatia Culturala Promissum.

Dar cu toate lipsurile materiale, ceea ce a avut din plin acest proiect a fost o energie fabuloasa, o energie buna care a impins lucrurile inainte si care ne-a ajutat sa ducem pana la capat povestea. Eu cred ca "Ultimul Zburator" va avea in continuare o poveste foarte frumoasa.

Cat de greu sau usor e sa realizezi atmosfera de realism magic intr-un film? Care sunt mijloacele tehnice ale unui regizor roman care nu are Hollywood-ul in spate?

Sintagma ce caracterizeaza filmul "Ultimul Zburator" este: "Indrazniti sa credeti!" Sa indraznim sa credem in aceste lucruri. In filmul nostru am optat sa mergem catre realismul magic. Nu am avut posibilitatile financiare care sa ne permita efecte speciale, explozii sau super-actiune.

Noi ne-am bazat, in primul rand, pe poveste si totodata, pe ineditul personajelor de legenda ce populeaza basmul nostru modern. Speram ca in partea a II-a si a III-a a trilogiei sa putem folosi si acest paleativ atat de gustat astazi de catre public: efectul special.

Daca filmul a fost inventat de un magician, George Meilles, este normal, ca cineast, sa vrei sa spui o poveste care imbina realismul cu magia, deoarece esenta acestei arte este sa emotioneze. Cinematograful a fost nascut pentru public.

Scopul nostru principal, cu acest film "Ultimul Zburator" si cu Trilogia Promissum, este sa ajungem la public, sa ne intoarcem la public pentru a-i spune o poveste si pentru a-l conduce intr-o calatorie.

Gabriel Dutu, ultimul Zburator: Ca zburator, in comunism am trait sub acoperire, ca scafandru la Navrom

Un personaj misterios care sta intr-un conac boieresc, care are o motocicleta misto si face fetele frumoase sa se indragosteasca de el - e mai usor de inchipuit cand vezi asa ceva intr-un film american. Cand insa actiunea se petrece in Romania, e mai dificil de integrat o astfel de figura. Ce ai facut in ultimii 5, 50, si 500 de ani?

Este primul interviu pe care il acord in ultimii 500 de ani, de aceea sper ca imi vor fi iertate eventualele stangacii. Primii 435 de ani, aproximativ, au fost destul de usori, dar am facut greseala de a ma fi lasat descoperit in 1789, cand m-am indragostit de o tanara cantareata de opera, Viola Pisani si, dupa ce mi-am indeplinit menirea, nu am mai zburat.

Despre aceasta poveste a scris mai tarziu, la 1883, un bun prieten, pe care eu il banuiesc nemuritor, Mihai Eminescu. Ultimii 5 ani, de fapt ultimii 25 de ani - nu am mai avut nici un fel de probleme.

Pot circula chiar si in miezul zilei peste tot pe unde doresc, deoarece eu, ca zburator, nu fac nunti, nu divortez, nu sunt vreun interlop, nu folosesc silicon nici macar ca sa-mi sterg aripile, am acumulat prea multa istorie si cultura, prin urmare, nu sunt deloc interesant pentru nimeni. Povestile de dragoste ce ma mai scot din anonimat.

Ce a facut personajul tau in comunism?

In perioada respectiva a fost destul de greu. Aveati in tara voastra filozofi, ganditori si scriitori de rasa care ma recunosteau foarte usor si vorbeau despre mine, dar cu grija, pentru ca pe vremea respectiva "zburai" foarte usor. Pentru a evita acest lucru, ma invarteam in cercuri exclusiviste, formate doar din spuma reprezentatilor pentru cultura pusi in functii de partidul comunist, deci nu aveam cum sa fiu recunoscut.

Ce ai lucrat, in ce intreprindere?

Scafandru. Stiu ca poate parea ciudat, dar in lunga mea existenta a trebuit sa traiesc sub acoperire o lunga perioada, deci - sa ma confund cu muritorii de rand, pentru a nu fi reperat. Am descoperit ca pot lucra ziua, ca scafandru, la o companie foarte mare pe vremea aceea - Navrom se numea. Am inteles ca mai exista si acum, dar numai este decat o umbra a ceea ce a fost. Astfel, am putut sa-mi antrenez in continuare farmecul pe sirene, fiinte de o seama cu mine.

Ai avut carte de munca?

Daaaaaaaaaaaaa. Si inca mai am! Imi place sa traiesc printre oameni; ma amuza cum se chinuiesc sa supravietuiasca, sa castige bani, ca sa isi achite datoriile catre banci sau stat, sa isi intretina familiile; cum se chinuie sa-si faca o casa, sau cum se cearta cu parintii ca sa le ramana casa; cum isi traiesc povestile de dragoste, sacre si intime, in public. Amuzanti, teribil de amuzanti!

Cate fete ai innebunit in lunga ta istorie?

Muritorii cu staif moral spun ca "un gentleman nu isi povesteste niciodata aventurile". In 500 de ani nu am dat gres niciodata. Cuceririle mele sunt sigure pentru ca reprezint un ideal, pe care orice femeie il poarta in ea; de la nastere cred. Sunt zone in care, pana si in ziua de azi, fetelor care au ajuns la adolescenta si nu au stare, li se spune ca au "zburatori la cap".

Parintii lor ce-au zis?

Hmmmm, parintii, ca si sotii, de altfel, afla ultimii! Nu se mai poate face nimic! Tinerele dau vina pe zburator, iar eu mi-o asum in totalitate. Imi pot permite acest lux, sunt intangibil. Cu toate ca, uneori am auzit ca sunt de vina de lucruri petrecute in locuri in care nici nu am calcat, ma rog, zburat, macar. Dar, de ce sa devin carcotas?! Fiecare face cat poate. Si ce poate.

Ce gandea si cum iubea o fata la anul 1500 si cum o face acum?

Sa nu uitam ca eram in plina perioada renascentista, se punea pret pe scris, citit, stiinta, artele frumoase. Trebuia sa faci o intreaga parada de cultura pentru ca vraja sa aiba efect, pentru ca tinerele sa isi doreasca sa se adape din izvorul cunoasterii.

Ati reusit sa simplificati teribil de mult si de bine, zic eu, acest proces: acum, nu mai implicati sentimente; totul se petrece rapid; nici macar nu trebuie sa mai zbor, stau doar in fata unei case, sau a unui bloc, pe o motocicleta inchiriata, cu un card cu multe zerouri pe el.

Exista si exceptii de la regula, iar acolo se schimba lucrurile. Apar candoarea, poezia, dragostea, rusinea, iubirea. Dar nu am de gand sa va plictisesc cu astfel de evocari desuete din perioade deja uitate de lumea voastra.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ultimul Zburator Ovidiu Georgescu Gabriel Dutu, #Film Ultimul Zburator Georgescu Dutu, #Ovidiu Georgescu regizor Ultimul Zburator , #film romanesc