TV Ziare.com - Despre cultura, artisti si viata de homeless

Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 18:11
2028 citiri
TV Ziare.com - Despre cultura, artisti si viata de homeless
Foto: Ziare.com

Regizorul Radu Apostol si scenarista Maria Manolescu au discutat miercuri cu cititorii Ziare.com despre viata oamenilor fara adapost, despre viata de artist si de ce nu este rentabila cultura.

Intrebati daca renteaza sa fii artist in Romania, Maria Apostol a raspuns: "Nu poti sa traiesti din asta, de rentat nu se pune problema, dar probabil ca avem alte motivatii. Incercam sa ne descurcam, in orice caz stim ca sunt oameni care sunt mai rau decat noi".

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Radu Apostol si Maria Manolescu

Intrebati care au fost artistii care i-au inspirat, cei doi spun ca exista in cultura romaneasca nume importante, care le-au deschis drumul.

"Pentru mine a functionaat si functioneaza inca Teodor Cristian Popescu, profesor si regizor de teatru, mi-a fost si profesor, de numele caruia se lega teatrul romanesc din ultimii 15 ani, tot ce inseamna promovare", spune Radu Apostol.

"Pentru mine cred ca Geanina Carbunariu a fost o inspiratie puternica, la fel si Stefan Peca. In domeniul literaturii (...) cred ca Adi Schiop si Nimigeanu (n. red George Nimigeanu). As vrea sa scriu proza ca ei", sustine Maria Manolescu.

In afara de pasiunea pentru arta, rasplatita cu numeroase premii la concursurile de dramaturgie, cei doi au si o viata profesionala separata de scena teatrului. Maria Manolescu lucreaza intr-o companie privata, pe post de copyrighter, iar Radu Apostol lucreaza in domeniul dublajelor pentru filmele de animatie.

In fiecare iarna, in Bucuresti mor 300 de persoane fara adapost

Regizorul si scriitoarea invita publicul la piesa de teatru Ca pe tine insuti, care prezinta povestea unor oameni fara adapost.

Pentru documentarea piesei, scenarista si regizorul au discutat ore intregi cu oamenii fara adapost, au trait printre ei si au incercat sa le inteleaga lumea. Acestia spun ca, in urma experientei, au constientizat ca exista oameni in situatii cu adevarat dramatice.

Realizata chiar in perioada in care criza economica debuta in Romania, piesa suprinde momente din viata oamenilor care si-au pierdut toata averea si casa si au ajuns pe strada, ramasi fara speranta, chiar daca nu sunt alcoolici, asa cum ar putea crede trecatorii.

Cei doi spun ca toate cazurile pe care le-au vazut sunt socante si inedite si ca astfel de povesti "se pot intampla oricui". Cel mai mult socheaza insa indiferenta oamenilor care trec pe langa ei.

"Cam toate povestile lor sunt extrem de impresionante si merita ascultate. Ne-am dat seama ca oamenii astia au nevoie sa fie ascultati, cand trecem dimineata pe langa ei si ii vedem trebuie sa nu intoarcem capul, sa ne facem ca nu-i vedem. Ne e frica, nu intelegem. Nu stiu cum e in alte tari, insa in Romania avem reflexul asta sa intoarcem capul, sa ne facem ca nu ii vedem", spune Radu Apostol.

Maria Manolescu spune ca a fost inspirata de mesajul din Biblie, "sa-ti iubesti aproapele ca pe tine insuti", insa precizeaza ca pentru asta trebuie sa te iubesti intai pe tine.

"Concluzia a fost ca foarte multi dintre acesti oameni nu se iubesc pe ei, si-au pierdut curajul, asta e lucrul care le lipseste cel mai tare, nu neaparat banii, casa. Majoritatea au fost respinsi de rude, de familie, de cei dragi, au pierdut contactul cu lucrurile astea care ne dau identitate, siguranta.

Si-au pierdut increderea in ei, nu mai au curajul sa mearga mai departe, nu au incredere ca pot sa aiba un job, sa fie placuti, sa fie utili", conchide Maria Manolescu.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#stiri cultura, #Radu Apostol Maria Manolescu, #regizor Radu Apostol, #viata homeless , #teatre
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
populatia Romaniei in scadere...asta pt ca emanatii infractori alde Ilici, Bombonel, Oprisan, crina, Ponta, Mazare, Vacaroiu, Hrebe, Prigoana, geonel, Patriciu, Felix, Vintu, Videanu, Blaga, bercoviciu, Baselu, Udrinela, vanghele, becali sa faca sunci...