Trucuri pentru o baie relaxanta

Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 08:30
8640 citiri
Trucuri pentru o baie relaxanta
Foto: Facebook/Diva Hair

Nimic nu se compara cu o baie fierbinte si relaxanta, dupa o zi ostenitoare. Baile fierbinti nu sunt doar un remediu pentru suflet, ci si pentru trup. Majoritatea civilizatiilor stravechi practicau ritualuri de imbaiere si credeau in puterile tamaduitoare ale imersiei in apa - de la japonezi, la greci si romani.

Ritualul terapeutic al imbaiatului presupune, dincolo de curatarea corpului de impuritatile de peste zi, un prilej de "curatare" a spiritului, de relaxare. Ritualul de imbaiere, sento, practicat de japonezi, era asemanator cu meditatia de tip mindfulness de astazi si era menit sa curete, deopotriva, trupul, mintea si sufletul.

Potrivit specialistilor, in acest proces corpul elibereaza endorfine, ca raspuns la starea de bine conferita de apa calda. Mai mult, scufundarea in apa fierbinte este si relaxanta, si revigoranta, deoarece apa stimuleaza circulatia sangelui in organism.

Un alt beneficiu al imbaierii este imbunatatirea respiratiei. Astfel, temperatura apei, impreuna cu presiunea exercitata pe diafragma stimuleaza respiratia si maresc capacitatea pulmonara si aportul de oxigen.

Tot mai multe cercetari sugereaza ca incalzirea pasiva, obtinuta prin petrecerea timpului in cada cu apa fierbinte sau in sauna, reduce riscul de atac de cord, imbunatateste indicele glicemic si scade tensiunea arteriala.

Intr-un studiu efectuat in 2017, echipa de cercetatori a constatat ca imbaiatul intr-o cada cu apa fierbinte, timp de o ora, consuma la fel de multe calorii (in jur de 140) ca o plimbare de 30 minute. Acest lucru se datoreaza capacitatii apei fierbinti de a stimula activitatea cardiovasculara, ceea ce solicita organismul la fel ca mersul pe jos.

Deasemenea, oamenii de stiinta au descoperit ca o baie fierbinte stimuleaza un raspuns antiinflamator in organism si ajuta in reglarea glicemiei in sange, protejand astfel corpul de boli si infectii.

Beneficiile bailor fierbinti

- reducerea riscului de atac de cord

- imbunatatirea nivelului glicemiei in sange

- imbunatatirea circulatiei sanguine

- scaderea tensiunii arteriale

- arderea de calorii

- protejarea organismului de boli si infectii

- scaderea riscului de depresie si anxietate

Un alt mare avantaj dovedit al bailor fierbinti este atenuarea durerilor. Prin imbunatatirea circulatiei sangelui si inducerea unei stari de bine, la nivel psihic, apa fierbinte ajuta la calmarea durerilor.

Explicatia sta in faptul ca stresul provoaca contractarea muschilor, iar apa fierbinte ajuta la decontractarea acestora si in consecinta la eliminarea durerii. In plus, exercitiile de tip stretching sau simpla miscare in apa atenueaza dinsconfortul si tensiunea din articulatii, muschi si oase. Numeroase persoane cu boli cronice apeleaza la terapia cu apa fierbinte, care este deopotriva accesibila si eficienta.

Doc.ro a notat cateva trucuri pentru o baie relaxanta:

Stimulati circulatia sangelui cu saruri de baie

Sarurile de baie sunt un ingredient esential pentru o baie perfecta. Experienta senzoriala, creata de aromele specifice sarurilor de baie, alaturi de proprietatile lor curative, detoxifiante si stimulante pentru circulatie fac din acest produs simplu si accesibil un accesoriu de nelipsit pentru iubitorii de bai fierbinti.

Daca va place sa faceti baie seara, inainte de culcare, alegeti o sare de baie cu aroma de lavanda sau musetel, pentru a spori starea de relaxare si pentru un somn odihnitor. Sarea de baie ajuta si la decontractarea musculara, deci o baie dupa un antrenament dificil este un remediu minunat.

Completati experienta senzoriala cu spuma sau uleiuri de baie

Daca preferati baile mai aromate, puteti adauga un ulei parfumat de baie sau o spuma de baie. Uleiul hidrateaza mai bine pielea, in timp ce spuma este strict pentru placerea ochilor si a senzatiei efervescente pe care o ofera.

Puteti folosi pe post de burete natural pentru exfoliere un saculet cu ceai verde si tarate de orez. Taratele de orez sunt bogate in vitaminele A, E si in acid ferulic si au efecte hidratante, anti-imbatranire si nutritive, iar ceaiul verde are rol anti-oxidant, anti-imbatranire si anti-inflamator. Bucurati-va de toate si deconectati-va de la toate grijile, macar o ora.

Un pahar de vin sau o cana de ceai cald

Apa fierbinte si sarea de baie au proprietati decongestionante si relaxante, dar daca tot v-ati daruit o ora numai pentru voi, rasfatati-va pana la capat: o cana cu ceai caldut completeaza relaxarea si va pregateste pentru somn. La fel, si o cana cu vin - cu grija, insa, la cantitatea consumata, deoarece alcoolul creste temperatura corpului, iar apa fierbinte are aceeasi actiune, asa ca poate sa vi se faca rau.

Ascultati ceva care va bucura

Fie ca e vorba de muzica, un podcast sau, pur si simplu, radio, profitati de aceste clipe pentru a asculta ceva ce va place. Starea de relaxare sporeste acuitatea mentala, deci puteti retine mult mai usor informatiile dintr-un un podcast interesant, pentru care nu ati avut timp in cursul zilei. Daca, insa, vreti doar sa va linistiti si sa va incarcati bateriile cu pace, ascultati muzica preferata.

Ajustati lumina

Lumina puternica nu face casa buna cu relaxarea. Daca aveti cum sa ajustati din intrerupator intensitatea luminii, optati pentru o lumina cat mai difuza. Daca nu, si mai bine: creati-va o atmosfera de poveste, cu ajutorul lumanarilor - daca mai sunt si parfumate, o sa va doriti sa dormiti in cada. Si lampile din sare de Himalaya asigura un decor de vis, in plus sunt si benefice pentru sanatate.

In loc de gel de dus, optati pentru un scrub de corp

Dupa o ora petrecuta in cada, e musai sa profitati de faptul ca pielea e bine inmuiata si, astfel, celulele moarte se pot desprinde mai usor - ocazia perfecta pentru un scrub mecanic. Riscul de iritatie este mult mai mic, scrubul topeste mai usor pe pielea fierbinte, astfel ca efectele vor fi spectaculoase.

In loc de prosop, folositi un halat de baie

Pentru a nu pierde din hidratarea obtinuta in urma imbaierii, infasurati-va intr-un halat de baie din bumbac si stati in el 20 de minute, dupa iesirea din cada. Apoi, aplicati o crema de corp si mergeti la somn.

Incheiati baia cu un dus rece

Dusurile alternative, scotiene li se mai spune, sunt excelente pentru intarirea sistemului imunitar. Daca, in loc de somn, va pregatiti pentru o zi de munca sau pentru o noapte de distractie, finalizati baia cu un dus rece, scurt - va veti revigora instantaneu.

Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Mișcări și rotiri controlate, dar și pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar două dintre recomandările specialiștilor pentru cei care au demarat maratonul curățeniei înainte de...
#frumusete, #sanatate, #relaxare, #rasfat, #baie fierbinte, #trucuri , #timp liber