Topul cuvintelor si expresiilor pe care romanii le folosesc cu sens gresit

Duminica, 13 Septembrie 2020, ora 00:23
14669 citiri
Topul cuvintelor si expresiilor pe care romanii le folosesc cu sens gresit
Foto: Facebook

Limba romana este destul de dificila chiar si pentru vorbitorii nativi, astfel ca in limbajul uzual au intrat numeroase greseli, iar acestea nu sunt doar gramaticale. Exista numeroase cuvinte pe care romanii le folosesc cu sens gresit, fara sa stie ca ele inseamna, de fapt, cu totul altceva.

Ziare.com va propune o trecere in revista a celor mai comune cuvinte in limba romana pe care le folosim adesea cu sens gresit.

1. Dilema

"Dilema" este un cuvant folosit adesea, in special in expresiile "am o dilema" sau "sunt intr-o dilema".

Potrivit DEX, dilema inseamna: "rationament cu doua premise contradictorii si contradictionale, care duc la aceleasi concluzii sau situatie cu doua iesiri, ambele defavorabile".

Astfel, este corect sa folosim "dilema" doar atunci cand, indiferent de ce decizie ar urma sa ia, persoana respectiva este intr-o situatie dificila. O exprimare de tipul "am o dilema, sa cumpar ciocolata alba sau ciocolata neagra" nu este corecta.

2. Patetic

Cu toate ca oamenii folosesc cuvantul "patetic" cu sens negativ, el are, de fapt, sens pozitiv. Este adevarat ca in engleza, cuvantul "pathetic" inseamna "jalnic", dar in limba romana a fost preluat din "pathos", care se refera la "entuziasm" si "intensitate".

Astfel, daca spunem despre un concert ca a fost patetic, in sensul ca ne-a placut, este corect, dar daca ne referim la un om ca fiind patetic, in sens negativ, este gresit.

3. Fortuit

Potrivit dictionarului, "fortuit" inseamna "intamplator", "neprevazut". Cu toate acestea, romanii il folosesc frecvent cu sensul de fortat sau obligat.

4. A agrea

Sensul verbului "a agrea" este de a simpatiza, nu se refera la o intelegere. Cu alte cuvinte, "am agreat termenii si conditiile contractului" este o exprimare gresita.

5. Facilitate

Cuvantul "facilitate" este frecvent folosit cu sensul de "conditii bune", cum ar fi in exprimari de tipul "hotelul avea multe facilitati, inclusiv piscina". Sensul este gresit, "facilitate" inseamna "a face ceva cu usurinta".

6. A focusa

Multi romani folosesc "a focusa" cu sensul de a se concentra, cu toate ca acest verb nu exista in limba romana, fiind o preluare din engleza. In romana exista verbul "a focaliza", care inseamna "a face sa treaca printr-un singur punct toate razele unui fascicul".

7. Locatie

Toti oamenii folosesc cuvantul "locatie" cu sensul de "loc", fiind preluat tot din englezescul "location". In limba romana, cuvantul a fost preluat din latina, "locatio", avand sensul de chirie/inchiriere.

8. Profesional/Profesionist

Aceste cuvinte sunt utilizate cel mai des cu sensul de "bun", "de calitate", sau "competent". Adevaratul sens pentru "profesional" este "care tine de o profesie", iar "profesionist" se refera la "persoana care lucreaza intr-un anumit domeniu de activitate pe baza unei pregatiri corespunzatoare".

9. A adjudeca

"A adjudeca" nu are sensul de "a castiga", astfel ca exprimarile de tipul "si-a adjudecat premiul" sunt gresite. Sensul corecta este "a atribui (prin hotarare judecatoreasca) un bun scos la licitatie persoanei care ofera suma cea mai mare".

10. A aplica

Multi oameni spun ca "aplica" pentru un loc de munca, fiind folosit in cazuri precum depunerea unui CV sau a unei cereri formale. In limba romana, sensurile sunt 1. A pune un lucru pe (sau peste) altul pentru a le fixa, a le uni, a face din ele un corp comun. 2. A pune ceva in practica; a intrebuinta, a folosi; a face, a administra. A aplica un procedeu. A aplica un tratament. 3. A administra (un tratament medical). 4. A raporta un principiu general la un caz concret, particular".

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#cuvinte, #top, #limba romana, #sens gresit, #sens corect , #stiri timp liber