TNB, teatrul cu cele mai multe sali din lume: Nu sunt nici actori, nici tehnicieni pentru atatea

Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 16:40
4325 citiri
TNB, teatrul cu cele mai multe sali din lume: Nu sunt nici actori, nici tehnicieni pentru atatea
Foto: Facebook/TNB

Noul Teatru National Bucuresti este teatrul cu cele mai multe sali din lume, dupa ce arhitectii au incercat sa foloseasca fiecare metru patrat al cladirii. Teatrul poate gazdui peste 2.000 de spectatori, iar una dintre sali este in aer liber.

Arhitectul Teatrului National, Romeo Belea, a povestit cum a incercat sa profite de fiecare coltisor, mai ales in contextul in care existau multe spatii nefolosite, arata Digi 24.

"Am constatat ca sunt nenumarate spatii care nu mai folosesc la nimic, nu mai sunt eficiente, utilizate ca lumea. De exemplu, atelierul de pictura, care era unul din cele mai performante, daca nu cel mai performant atelier din lume dintr-un teatru: cei doi pictori stateau undeva in fund si acolo isi faceau toata treaba. Si toata hala era libera.

Atunci am convenit ca acolo sa facem o sala de spectacol si i-am dat in proiect nume de cod Sala Pictura. Pe urma puteau sa ii spuna oricum, dar vad ca i-a ramas asa. E o sala complet transformabila. Aceste gradene sunt electromagnetice. Daca apesi pe un buton, toate se strang si dispar in acel perete si sala e goala. Sau strangi numai trei sau patru", a explicat acesta.

Ponta, indicatii pretioase la TNB: Micsorati balconul, schimbati candelabrul

Romeo Belea a spus ca asa "a ajuns teatrul cu cele mai multe sali din lume, dar nu pentru ca asta a fost scopul nostru", ci pentru ca multe incaperi au fost reutilizate.

La randul sau, Ilinca Tomoroveanu, directorul artistic al Teatrului National a spus ca institutia culturala are cate o sala pentru fiecare.

"Sala mare, Sala Studio, Pictura si Atelier sunt permanente, Sala Mica este arondata tinerilor, iar Sala Media este dedicata altor evenimente, dar si acolo mai sunt evenimente teatrale, acolo este Teatrul National pentru copii in fiecare duminica", a mentionat ea.

Prea putini actori pentru atatea sali

Totusi, directorul Teatrului National, Ion Caramitru, sustine ca nici macar nu sunt atat de multi actori pentru a umple toate salile si ca spatiul mare reprezinta o provocare.

TNB ar putea avea "palarie" de 40 de milioane de euro

"Trebuie sa si facem spectacole care sa ne umple salile. Vom avea seara de seara obligatia sa acoperim aproape 2.300 de locuri. Colectivul artistic insuma in 2005, cand am venit, 100 de actori. Acum sunt 60 si sunt putini.

Avem peste 150 de colaboratori externi, pentru ca n-am putut in tot acest timp de criza, cand s-au interzis angajarile in institutiile bugetare, pentru taierea cheltuielilor, niciun actor pe contract de munca. Si cand s-a desfiintat cumulul salariu-pensie, au plecat 17 actori, marile vedete ale teatrului", a declarat acesta.

Si nu doar numarul de actori este insuficient, ci si al tehnicienilor. Tomoroveanu a spus ca angajatele atelierului de broderie "sunt pline de rani" de la cat lucreaza.

"Nu sunt tehnicieni pentru atatea sali. Asta este o foarte mare problema. Si atelierele lucreaza ca la fabrica. Fetele de la atelierul de broderie nu mai au buricele degetelor. Sunt pline de rani. Si la croitorie la fel", a precizat ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#TNB sali, #TNB sali actori, #TNB multe sali, #Teatru National Bucuresti sali , #teatre