Primul muzeu al mahmurelii din lume umple ''gaurile negre'' dupa noptile albe

Marti, 24 Decembrie 2019, ora 20:02
3342 citiri
Primul muzeu al mahmurelii din lume umple ''gaurile negre'' dupa noptile albe
Foto: Facebook/Muzej Mamurluka

Un muzeu din Zagreb, capitala Croatiei, vine in sprijinul petrecaretilor care nu isi amintesc ce au facut cu o seara inainte si colecteaza povesti de mahmureala si marturii ale serilor inecate in alcool pentru a-i ajuta pe vizitatori sa umple "gaurile negre" din memorie.

"Primul muzeu al mahmurelii din lume", potrivit creatorilor sai, evoca deocamdata doar latura festiva a noptilor de betie. Insa, potrivit reprezentantilor muzeului, in curand vor fi prezentate si pericolele consumului exagerat de alcool.

"Muzeul vorbeste despre anumite nopti, intre momentul in care iesim din cutie si cel in care ne trezim", a declarat pentru AFP Rino Dubokovic, in varsta de 24 de ani, care a deschis acest loc la inceputul lunii decembrie, impreuna cu Roberta Mikelic, de aceeasi varsta.

Este vorba despre "prezentarea lucrurilor cu care oamenii se trezesc si povestile care le insotesc, cu care unii oameni se pot identifica", a completat Mikelic.

In timp ce multe muzee din lume sunt dedicate alcoolului, cei doi tineri au avut ideea de a realiza un loc dedicat betiei, creat in urma discutiilor cu prietenii. Spre exemplu, unul dintre acestia a relatat ca s-a trezit cu o pedala de bicicleta in buzunar si habar nu avea cum a ajuns ea acolo.

Micul muzeu expune suveniruri si marturii de la douazeci si cinci de episoade de mahmureala.

Patru incaperi spun povestea unei intoarceri dureroase acasa - "Strada" este impodobita cu graffiti, "Oglinzi" aminteste de vitrinele ce reflecta chipul petrecaretului, in "Gradina" vizitatorul aude pasarile cantand dimineata, iar in "Camera", locul in care oamenii se trezesc dupa o iesire inecata in alcool, se afla un amalgam de sticle rasturnate si scrumiere care dau pe afara.

Vizitatorii primesc rakija, o bautura locala, si pot juca darts cu ochelari speciali care simuleaza efectele betiei.

Marturiile sunt relatate pe pagini afisate pe pereti. Un tanar isi aminteste ca s-a prezentat in fata casei sale la primele ore ale diminetii si i-a aratat cartea de identitate tatalui sau, un politist in uniforma aflat pe punctul de a pleca la serviciu. A crezut ca se afla la intrarea intr-un nou club de noapte. Tatal sau l-a lasat sa intre. "Insa nu am avut voie sa mai ies afara o perioada", a povestit el.

Cei circa cincizeci de vizitatori zilnici, adesea tineri turisti straini, considera ca muzeul este o idee buna. "Sunt foarte impresionat, dar si foarte ingrozit deoarece prezinta amintiri foarte rele, dar si amintiri foarte bune", a declarat Andrew Hardie, in varsta de 29 de ani, din Edinburgh.

Pericolele asociate pierderii controlului si amneziei alcoolice - riscurile de viol, diverse agresiuni, efecte nocive asupra sanatatii - nu sunt mentionate.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), consumul excesiv de alcool este asociat cu 3,3 milioane de decese in fiecare an in intreaga lume. In grupa de varsta 20-39 de ani, aproape 25% din numarul total de decese sunt atribuite alcoolului.

Initiatorii muzeului se pregatesc sa dedice acestor riscuri o "camera intunecata" in care vor fi expuse avertismente si informatii.

De asemenea, ei vor sa deschida un bar pentru a servi remedii contra mahmurelii.

Intre timp, vizitatorii sunt invitati sa completeze pe o tabla neagra, cu creta alba, urmatoarea fraza: "Azi dimineata m-am trezit cu..."

"Doi caini vagabonzi", "fostul partener de viata", "o gramada de dovleci", au raspuns unii dintre vizitatori.

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Gabriela Firea a declarat că datele arătau că un independent va putea să coaguleze voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta, dar a precizat că membrii şi simpatizanţii social-democraţi,...
#primul muzeu al mahmurelii din lume , #timp liber